racek21 0 Napisano 8 Października 2009 Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam Chcę kupić głośniki do kompa do ok. 1000zł gdyż moje wysłużone inspire t6600 odchodzą w stan spoczynku. Głównie system 5.1 ale gdy 2.1 mu dowrówna mogę się skusić. Głośniki będą grać pod Creative SB live 5.1 Moje przykłady Logitech Z-5500 5.1 Creative G500 5.1 Razer MAKO 2.1 Prosiłbym o podanie zalet i wad poszczególnych zestawów i jeśli to możliwe podzielenia się wrażeniami z odsluchu. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
jogin211 1 Napisano 8 Października 2009 Udostępnij Napisano 8 Października 2009 z ponad rocznego doświadczenia polecam Ci Logitecha, jednakże nie mam pojecia jak grają inne zestawy poza BOSE 3.2.1. ale to nie ta klasa sprzętu mam Z-2300 czyli 2.1@THX i grają dość przyzwoicie, bardzo dobrze oglada sie na nich filmy ze scieżką DTS (mam Audigy 2 ZS Gold) udało mi się nawet z powodzeniem nagłośnić nie jedną domóweczkę co do Z-5500 zalecam bo kolega kupił, wrazenia niesamowite podsumowująć ja jestem za Z-5500 wszak ich cena waha się w granicach 1100-1200PLN z przesyłką bo ich waga jest słuszna! Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 8 Października 2009 Udostępnij Napisano 8 Października 2009 za 1000zł polecam ci kupić wzmacniacz za 400zł i kolumny za 600 będziesz mega-zadowolony. Żadne komputerowe głośniki nie dadzą ci takiej jakości jak kolumny+wzmacniacz. Po tym zabiegu możesz wymienić też kartę muzyczną na jakąś lepszą. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Co do wzmacniacza to szukaj jakiejś Yamahy. Miałem nie raz okazję słuchać tej z poniższego linku. Po prostu miażdży dynamiką, choć trochę mocy może brakować. No ale na jakąś mniejszą imprezę spokojnie wystarczy. Co do kolumienek nie będę się wypowiadał. http://audio.mm-team.com/opis.htm,6116,Doskonały%20Amplituner%20Yamaha%20RX-300 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 głośniczki: http://allegro.pl/item770652245_wharfed ... _raty.html wzmacniacz: http://www.allegro.pl/item762944976_denon_pma_360.html Tak na szybko znalezione, mysle ze bylbys zadowolony. Edit: Juz poprawione, umknelo mi to przegladajac oferty. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Trochę źle dobrany zestaw, głośniki powinny być 50% mocniejsze od wzmacniacza. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Chcę kupić głośniki do kompa do ok. 1000zł gdyż moje wysłużone inspire t6600 odchodzą w stan spoczynku. Głównie system 5.1 ale gdy 2.1 mu dowrówna mogę się skusić. 1. jak wyglada u Ciebie sprawa z miejscem kolo komputera? 2. jakie sa Twoje preferencje? z 2 systemow podanych przez Ciebie, zdecydowanie preferuje 2.0 na pelnowymiarowych. za 1000 moze sie udac, a porownania szybko nie znajdziesz u znajomych. Cytuj Link to post Share on other sites
RafiXII 1 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Hmmm a ja myślałem że tak powinno być , że wzmacniacz trzyma głośniki za ryj - wtedy nie charczą nie warczą i jest czysty dźwięk - mam w wieży aiwa wsadzony 400W wzmachol i 2 małe kolumienki tonsila podpięte ( 3 drożne ) około 20 wat każda i nie jest to super głośne ale zadowala mnie ich jakość. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Gdy dobierzesz za mocny wzmacniacz możesz uszkodzić głośniki. Głośniki powinny być 20-60% większej mocy niż wzmacniacz. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Hmmm a ja myślałem że tak powinno być , że wzmacniacz trzyma głośniki za ryj - wtedy nie charczą nie warczą i jest czysty dźwięk - mam w wieży aiwa wsadzony 400W wzmachol i 2 małe kolumienki tonsila podpięte ( 3 drożne ) około 20 wat każda i nie jest to super głośne ale zadowala mnie ich jakość. wazniejsza jest impedancja glosnikow i wzmacniacza, ktory ma rozna moc przy roznych wartosciach i nie kazda zniesie. zle dobrany zestaw pod tym katem moze sie skonczyc "sam" (wzmacniacz), glosniki wykanczaja tylko idioci Gdy dobierzesz za mocny wzmacniacz możesz uszkodzić głośniki. Głośniki powinny być 20-60% większej mocy niż wzmacniacz. jesli wezmiesz glosniki 160W 4 ohmowe do wzmacniacza 100W 8 ohmowego to zapewniam Cie, ze wysiadzie on szybciej niz vice versa. to zasada dla ludzi gluchych lub kretynow, ktorzy rozbijaja szklanki w szafkach. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 _nrt_ impendancję pominąłem bo dla mnie jest oczywiste że musi być ta sama czyli np. głośniki i wzmaiczniacz 4 ohm. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 _nrt_ impendancję pominąłem bo dla mnie jest oczywiste że musi być ta sama czyli np. głośniki i wzmaiczniacz 4 ohm. tyle, ze wzmacniacze z reguly maja zakres. najczesciej 4-16, 6-16, 8-16. w przypadku wzmacniacza 4-16 moze miec on wtedy 110W na 4 omach, 80W na 8 i z 40W na 16. piszac 50% warto wiedziec jakie kolumny sie daje, bo rozrzut sie robi spory. warto tez sie wkopac w opisy i porownywac ta sama moc, nie szczytowa a ciagla, rzeczywista a nie rms etc. ale o tym nie rozmawiamy. denon polecany wyzej to zaden szal, lepiej sie cofnac jeszcze o 3-4 lat wstecz i brac cos z gornej polki. warto tez najpierw kupic zadbane kolumny, chyba ze dokladamy troche kasy i stac nas na nowe podlogowki jbla, tannoya, wharfedala, quadrala etc (wg preferencji) , tudziez inne nowki satelity ale raczej od tego budzetu jesli maja robic za glowne. kolumny beda na cale lata, i to nie jest frazes jak w przypadku kompow. dobre kolumny odziedzicza dzieci. we wzmacniaczach mozna przebierac, wiec z dobraniem odpowiedniego nie bedzie problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Głośniki to raczej takie typowo komputerowe bo na inne nie mam miejsca. O becnie mój tata ma wzmak Diory 2x35 Tonsile Miltony 80 i je bym wzioł bez problemu ale nie mam gdzie ich postawić.Lecz grają jak marzenie. Ja jednak muszę mieć coś takiego bardziej kompaktowego(satelity+sub) Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 To możesz kupic głośniki podstawkowe a wzmaczniacz może być pod biurkiem albo pod monitorem. Jak się kombinuje to się uda Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Głośniki to raczej takie typowo komputerowe bo na inne nie mam miejsca. O becnie mój tata ma wzmak Diory 2x35 Tonsile Miltony 80 i je bym wzioł bez problemu ale nie mam gdzie ich postawić.Lecz grają jak marzenie. Ja jednak muszę mieć coś takiego bardziej kompaktowego(satelity+sub) kombinuj, bo miltony graja jak mowisz. przydalby sie ciut mocniejszy wzmacniacz, zeby je bujnac i za 300 zl masz swietne stereo. wydajac 1000 na "zestaw komputerowy" nawet sie do tego poziomu nie zblizysz. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Zawsze znajdzie się choć trochę miejsca. Upewnij się że nie ma szans. Inna sprawa to rozchodzenie się dźwięku w małym pokoju. Z doświadczenia wiem że jest problem z basem który na dobre jest słyszalny dopiero przy drzwiach wyjściowych od mieszkania i pod biurkiem w pokoju. :> http://images47.fotosik.pl/211/ebc740ce52cdf4bamed.jpg http://images45.fotosik.pl/212/a27fb3464f2052dfmed.jpg (do tego cacuszka z 85r. będę miał najprawdopodobniej "cassete player") Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Sam mam podpiety do kompa amplituner i do niego kolumny. Jakies stare stereo z lat 80, ale graja jak marzenie . Tez mialem troche problemu z miejscem, ale na szafie w pozycji lezacej udalo sie je zmiescic. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Szafe mam niestety do sufitu(taką z drzwiami suwanymi) Lecz chciał bym ułożenie głośników lewa prawa(ewentualnie przud tył) Biórko mam w rogu prostopadle pod oknem za plecami właśnie szafe i łóżko piętrowe obok szafy .Po zamontowaniu Dość dużych po obu stronach biórka Miltonów miał bym je przy uchu, a przeciez nie oto chodzi.Pod sufitem nie wchodzi raczej w gre bo nieodpowiada mnie rozchodzenie się dzwięku. Cytuj Link to post Share on other sites
Szewa85 0 Napisano 11 Października 2009 Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Logitech Z-5500 5.1 - To jest to ! Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 12 Października 2009 Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Logitech Z-5500 5.1 - To jest to ! do gier, filmow- w sam raz. do muzyki- polemizowal bym. kwestia gustu i potrzeb. Cytuj Link to post Share on other sites
Zone-X3 0 Napisano 13 Października 2009 Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Polecam Z-5500. Filmy i gry rewelacja. Muzyka też ok. Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 13 Października 2009 Udostępnij Napisano 13 Października 2009 Muzyka też ok. a nie prosciej zamiast wydawac 1100 zl walnac piescia w stol? co ma piernik? jesli juz sie chwalic (choc amatorem dudnienia nie jestem), to czyms takim http://www.youtube.com/watch?v=_TOpvEZv6t0. Cytuj Link to post Share on other sites
Zone-X3 0 Napisano 13 Października 2009 Udostępnij Napisano 13 Października 2009 O fajny filnik Ja tez dla zgrywy go dodałem bo przecież to żaden wskaźnik jakości ale fajne Zaznaczyłem, że muzyka też ok., czego nie miał udowodnić filmik. Ale skoro pociągnięty temat youtube został, to jeszcze jeden dodam Z-5500 a nie z Yamahą za ładnych prę koła Bo Z-5500 gazetą też umie się bawić i świeczki gasi dodatkowo Nie mogę tylko ich zmusić by plecy umyły i jajecznicę zrobiły - Cytuj Link to post Share on other sites
_nrt_ 0 Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 O fajny filnik Ja tez dla zgrywy go dodałem bo przecież to żaden wskaźnik jakości ale fajne Zaznaczyłem, że muzyka też ok., czego nie miał udowodnić filmik. Ale skoro pociągnięty temat youtube został, to jeszcze jeden dodam Z-5500 a nie z Yamahą za ładnych prę koła Bo Z-5500 gazetą też umie się bawić i świeczki gasi dodatkowo Nie mogę tylko ich zmusić by plecy umyły i jajecznicę zrobiły - swieczke gasza i recznikiem papierowym sie bawia przy bassreflexie moje podlogowki. tyle, ze w "szczycie". ani Twoj sub, ani moje kolumny nie sponiewieraja jakiejs wybiorczej w "ciaglej". takie rzeczy tylko w subach kosztujacych co najmniej tyle, ile caly z-5500. nie chce namawiac nikogo goraca, bo prawda jest taka ze glosniki komputerowe w stylu owego Logitecha maja mnostwo zalet. np surround, bas (ktory w grach i filmach robi wieksze wrazenie niz zwykle). jednak imo lepszym wyjsciem sa podlogowki w stereo i sluchawki z dookolnym do reszty. Ci co mieli/maja okazje posluchac wiedza o co chodzi. ma krucjata ma drugie dno. w swoim zyciu pogrzebalem juz 2 zestawy 2.1, za kazdym razem siadal sub. nie byly to zestawy topowe, ale dalem sobie spokoj. Pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts