Skocz do zawartości

Czy taki zestaw do 4500 ZL jest ok ?

Recommended Posts

Komputer do gier.

Wszystko powinno byc ok, tylko nie wiem czy warto zainwestowac w GTX680 moze ? Ale chcialbym jakiegos niereferenta , a na morele.net nic nie maja niestety.

Wszystko ze storny morele.net

Zestaw : Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2 169,00 zł

Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX (BX80623I52500K) 829,00 zł

Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 7970, 3GB DDR5 (384 Bit), HDMI, DVI-I, miniDP, BOX (GV-R797OC-3GD) 1799,00 zł

Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 336,01 zł

Pamięć Patriot DDR3 (8GB (2x4GB kit) 1333MHz) CL9 Retail (PSD38G1333KH) 146,61 zł

Dysk Seagate Barracuda 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM, 16MB, NCQ (ST500DM002) 285,00 zł

Karta dźwiękowa Asus XONAR D1 316,00 zł

Asus DRW-24B5ST/BLK/B/AS 72,01 zł

Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ ( P1-550S-XXB9 ) 239,00 zł

Obudowa Fractal Design DEFINE R3 USB 3.0 Black Pearl, bez zasilacza (FD-CA-DEF-R3-USB3-BL) 399,01 zł

Dysk SSD Crucial M4 CT064M4SSD1 326,01 zł

Edytowane przez Osking

@ Voxcordi

Na SSD mam miec tylko system, nic wiecej nie potrzebuje. Wiec sadze ze SSD jest ok.

MB - nie ide w Crossfire wiec raczej nowszy mi nie potrzebny

GPU - komputer kupuje jutro, a jak 670 wyjdzie to nie sadze zeby jego cena byla porownywalna do 680 alb 7970

Czy HD 7950 nie jest przypadkiem slabsza karta od 7970?

Edytowane przez Osking

Zestaw będzie dobry. Radzę jednak celować w agito. Tam ceny są lepsze.

Zasilacz? Ten XFX 550W bez problemu sobie poradzi i to nawet z OC karty i procka.

SSD jest wystarczający jak zamierza mieć tylko system. Nawet mu jeszcze zostanie.

Płyta główna? Jeżeli nie chce przepłacać, to ta będzie dobra. Po co mu Z77, które jest stworzone bardziej pod Ivy?

Jak chce już mieć lepszą płytę główną, to polecam:

http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-z68-extreme3-gen3-79-526336.html

@Dip79

komputer ma byc wyslany za granice :( a z tego co wiem Agito nie ma opcji wysylania za granice, chyba ze sie myle ?

Wlasnie procesor napewno bede podkrecac, wiec sadze ze ten zasilacz powinien dac rade, taki zestaw mi zlozono i juz troche osob sie wypowiadalo ze wszystko gra.

Ale chetnie poprosze o jakies poprawki, jestem otwarty na nowe pomysly :)

Edytowane przez Osking

W takim razie celuj w Amazona, lub szukaj polskiego sklepu z wysyłką za granice. Plus w Amazonie jest taki, że masz tam tanie podzespoły. Najtańsze są jednak karty graficzne, które z naszymi różnią się jakieś 300-500zł.

Tzn. w praktyce na ich stronie masz takiego Radeona 7950, który po przeliczeniu na polskie zł wychodzi za 1200zł z haczykiem. Jednak u nas stoi taki za 1500zł+.

Wracając do zestawu. Wszystko wydaje się ok, tylko jak zamierzasz robić lepsze OC i w przyszłości Crossfire/SLI, to bierz wspomnianą Z68 Extreme3 Gen3 od ASRock'a.

Karty graficznej bym nie ruszał, bo bardzo dobra. Zawsze możesz celować w wspomnianego GTX 680. Podobno nawet referenty są dobre, mają dobre temperatury i kulture pracy.

Edytowane przez Dip79

A jak myslisz, ze warto zainwestowac w ta plyte glowna? Bo juz sie zastanawiam :) Nawet jak w przyszlosci bym zmuszony zostal do Cross/SLI to myslisz ze dodanie SLI / Crossobejdzie sie bez innej jakiejkolwiek zmiany w komputerze? Procesor , zasilacz itp?

Edytowane przez Osking

W tą płytę główną co podałem? Jeżeli nie zamierzasz brać IB, to tak. Nawet i na niej dasz radę, jedynie aktualizacja bios'u będzie wymagana. Z77 są bardziej stworzone pod Ivy. Trochę to dłuższa rozkminka, ale ja właśnie myślałem, czy nie wziąć tej płyty głównej. Niestety cena ogranicza, ale same mobo dobre.

Procesor powinien jeszcze spory czas dać radę. Zobaczymy co intel wyprodukuję i jak wypadną te Haswell? Czy jak im tam. Jeżeli będziesz myślał nad Crossfire/SLI, to bardziej wskazany jakiś XFX 650W, lub na zapas 750W.

Narazie nie mysle nad Crossfire / SLI, ale w przyszlosci jak juz bedzie mi to potrzebne to sadze, ze wiekszosc bede juz wymieniac w tym komputerze. Narazie wydaje mi sie ze ktorakolwiek karte wybiore to i tak jeszcze przez ponad rok napewno da rade nowszym tytułom, a za rok co bedzie dostepne na rynku to kto wie :)

• Popieram 1

Jak się nie pojawi coś w stylu Metro 2033, lub Battlefield'a 3, to powinieneś spać spokojnie. Powinny obie karty na więcej niż rok starczyć. Jak już planujesz wysyłać za granicę, to szukaj jakiegoś sklepu, lub wybierz już tradycyjnego Amazona.

Edytowane przez Dip79
  • Popieram 1

W Amazonie ceny kart graficznych są dobre, lecz nie wiem jak jest teraz. Wiele się mówi o Max Payne 3. Ja sądzę, że Rockstar coś zwalił, gdyż po screen'ach gra wygląda gorzej od Battlefield'a, a wymagania jakie ma...

Powinieneś się jakoś nie przejmować i tyle. Jak jeszcze masz jakieś pytania, to pytaj :).

Edytowane przez Dip79
  • Popieram 1

Nie wiem jak u nich to działa, ale powinien być jak w każdym sklepie koszyk i po dodaniu produktów możesz zapłacić od razu za nie wszystkie i przyjdą jako całość. Musisz popatrzeć, bo sam Amazona nie miałem okazji używać. Tobie poleciłem, bo mówiłeś że zamierzasz za granicę wysyłać, a sam sklep ma atrakcyjne ceny i jest za granicą.

• Popieram 1

No wlasnie patrze i ceny sa dobre, rzeczy sa tansze , a karty graficzne naprawde na promocji, Radeon ktorego chcialem jest o pareset zl tanszy, ale nie maja go akurat, musza czekac na dostawe :)

A z GTX 680 ktorego powinienem wybrac ? Sprawdze odrazu jaka cena to moze sie skusze :)

• Popieram 1

Poczekaj, sprawdzę jakie wersję GTX'a 680 są dostępne.

Ok, mało wersji tego Geforce'a. Polowałbym na Evga/Gigabyte. Sam w sprawach wersji tego GTX'a za dużo nie wiem, bo nie śledzę go tak często i nie wiem na jaką wersję ludzie czekają i jaka jest/będzie topowa.

Edytowane przez Dip79
  • Popieram 1

W grach? Po podkręceniu Radeona, to obie karty sumują się, lub Geforce maksymalnie do 5-6% odstaje. Różnica to jakieś 500zł (Patrząc na polskie sklepy i polskie ceny). Sam zdecyduj czy jest warto. Od siebie dodam, że Radeon to tradycyjnie niski pobór energii, świetna możliwość podkręcania, kultura pracy i temperatury.

Ja na Twoim miejscu wziąłbym 7970, ale jak wspomniałem. Twoja decyzja i od Ciebie zależy.

Edytowane przez Dip79

@ magutowski jakos jestem za Seagate :)

Ok to chyba sie zdecyduje na tego 7970. Tak wogole to nigdy nic nie podkrecalem, mam na mysli procesor albo karte.

Ciezko sie robi OC na tym radeonie? Czy jest to rownie banalne jak na procesorze?

Tego http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7970-3gb-ddr5-384-bit-hdmi-dvi-i-minidp-box-gv-r797oc-3gd-449959 mozna podkrecic tak?

Edytowane przez Osking

Można podkręcać. Ale zobaczysz, że bez OC będzie wszystko pięknie śmigało. Jedyna gra, która może mieć mało FPS to Metro 2033 a tak to wszystko płynnie będzie chodziło na max ustawieniach. Jak Ci kiedyś w jakieś grze będzie brakło mocy to podkręcić proca i kartę i zyskasz parę FPS-ów.