Osking 7 Napisano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Mam drugiego PC ale jest obecnie uzywany, w nim jest chyba karta graficzna geforce 8800 GT z wyjsciem DVI , nie wiem czy ona wejdzie na ta plyte glowna co ja mam i czy moja wejdzie tam? Bede musial sprobowac pozniej jak sie zwolni komputer... Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 to spróbuj i daj znać .. Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 wlasnie przed sekunda wlozylem z innego kompa do nowego ta karte, taka sama reakcja, brak sygnalu... czyli to nie wina karty chyba? to raczej dobrze? W kazdym razie nowej do starej obudowy nie zmieszcze , karata jest za duza. Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) czyli to nie karta .. to dobrze i źle , bo nie wiadomo co się zepsuło. Ja dopiero się "wkręcam" w te tematy , ale może spróbuj CPU docisnąć , spr piny CPU , może jakieś powyginali czy połamali .. Zmień slot mocowania karty na inny ( jeżeli twoja płyta posiada więcej niż jedno ) , być może ten jest uszkodzony. Edytowane 11 Maja 2012 przez Nerwus__2 Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Akurat ta plyta ma tylko 1 wejscie na karte graficzna, nie kupilem corossfirex / SLI Jezeli to nie karta to raczej dobrze, moze cos sie tam poluzowalo tak jak mowisz, a jak nie to moze jeszcze jakies pomysly co zrobic ? Komputer startuje , slychac jak dyski chyba tez zaczynaja dzialac... w tym temacie raczej jestem laikiem wiec naprawde nie mam pojecia co zrobic, komputer mial byc zlozony i gotowy do zainstalowania systemu a tutaj taka kicha Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Weź 670 , przegania 7970 i jest tylko kilka FPS słabszy od 680. Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 ze co? mam kupic teraz nowa karte graficzna jak nawet nie wiem co jest powodem awarii ? Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 aj przepraszam , musiał mi temat przeskoczyć ;/ oczywiście że nie Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) hehe ok, juz sie przestraszylem no i nadal nie wiem co mam zrobic... musze go rozebrac do 0 i sprobowac zlozyc od nowa ? Edytowane 11 Maja 2012 przez Osking Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) Ja bym przetestował każdy "element" osobno , w ten sposób szybko bym ustalił co się zepsuło. Masz 2 Pc , więc wręcz komfortową sytuacje aby spróbować samemu dojść co jest nie tak. Chociaż skoro inne karta również nie działała to pewnie mobo jest tu winne. Może jednak uda Ci się jakoś nową kartę przetestować w 2 komputerze ? to by było potwierdzeniem mojej tezy Edytowane 11 Maja 2012 przez Nerwus__2 Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Ta karta nie wejdzie do starego pc , ona jest wielka jak plyta glowna w starym komputerze wiec nie ma szans nawet, bylem przetestowac go na innym TV tym razem przez HDMI, tez nie dziala. Nie zostaje mi nic innego jak reklamacja, do tego nie mam tego malego glosniczka , ktory powinien pikac jakby cos bylo nie tak.... Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 mi "pikało" tylko gdy ram źle wsadziłem .. może ktoś bardziej doświadczony się powie .. Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 pikaloby jakbym mial ten glosniczek , ale go nie ma Do tego na plycie glownej jest blad "D6" Raczej to nie jest wina zasilacza 550W XFX? Nie powinien byc za slaby dla tego sprzetu... Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 zasilacz jest ok. Nie wiem czy Ci się chce , ale możesz wyjąc płytę główna z podzespołami z starego PC (porostu odkręcić) i posprawdzać podzespoły z nowego komputera. W internecie wyczytałem że błąd D6 dotyczy gniazda procesora jak i samego procesora , najprawdopodobniej powyginanych pinów. Sprawdziłeś piny CPU jak pisałem wcześniej ? Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 wyjmij stare mobo i podczep nową kartę. Zasilacz spokojnie starcza. Możesz sprawdzić jeszcze podłączenie dysku twardego. Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) mam na wyswietlaczu lcd na mobo napis "d6" to chyba jakis blad jest, ale nie mam glosniczka wiec nie wiem ile pikniec powinno byc Tez wlasnie wyczytalem ze to sie tyczy procesora, ale nie chce za bardzo go ruszac, bo jezeli piny sa powyginane ja nic na to nie poradze, a ruszajac to moge tylko pogroszyc sprawe i beda zwalac wine w morele.net na mnie. EDIT: Wiem ze nie jest to wina karty graficznej bo ja wyjalem, uruchomilem komputer i ten sam blad... czyli pewnie rozwalili procesor... Edytowane 12 Maja 2012 przez Osking Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) Wyjmij CPU i zobacz piny , nic nie zepsujesz Pamiętaj tylko : nie ciągnij chłodzenia z CPU , a delikatnie nim pokręć , wtedy odejdzie łagodnie , wyjmij procesor i zobacz piny. Edytowane 12 Maja 2012 przez Nerwus__2 Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) 5 short sygnalow z glosniczka, kupilem go wlasnie i podlaczylem... z tego co wyczytalem to chyba blad procesora Jak myslicie odeslanie go powinno byc na koszt firmy morele.net prawda? Nie zamontowali glosnika , czyli nawet nie sprawdzili czy komputer dziala, nie zobaczyli czy nie ma pikniec. Do tego zle zamontowali procesor i prwadopodobnie go uszkodzili... Edytowane 12 Maja 2012 przez Osking Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 oj mówie spr procesor no .. Tak powinno być na ich koszt. Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) Poczekam na kolege moze znajdzie czas, ma sklep komputerowy w Dublinie i po pracy moze do mnie podjedzie i to zrobi. Samemu sie boje troche bo mam Macho jako chlodzenie zalozone, tam tyle czesci , srubek i to takie duze ze obawiam sie ze cos zepsuje A jest moze taka mozliwosc, ze procesor jest zle umiejscowiony albo cos innego oprocz powyginanych Pinow ? czy to raczej piny i samemu nie dam rady nic naprawic ? Edytowane 12 Maja 2012 przez Osking Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) nie spotkałem się aby CPU było źle zamontowane .. ale wszystko możliwe .. Do odważnych świat należy. Co prawda ja ucząc się na pierwszym PC zepsułem kilka rzeczy , ale samozaparcie i wszystko da się naprawić Edytowane 12 Maja 2012 przez Nerwus__2 Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) No tak tylko ze ja nie chce nic rozwalic samemu bo raczej juz gwarancji nie bede miec. A caly komputer mam na gwarancji, takze jezeli oni cos zepsuli, to musza to wymienic. A nie chce sie uczyc na takim komputerze bo troche za duze koszta jak do nauki... Edytowane 12 Maja 2012 przez Osking Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Wiem , wiem , tak teoretycznie napisałem;) Cytuj Link to post Share on other sites
Osking 7 Napisano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 (edytowane) Ok tak wiec z tego co wiem to... slot na CPU jest ok, bo bez niego komputer nawet nie odpala, to nie wina ramow ani karty graficznej bo wymienialem je... Z mozliwych opcji ktore na szybko mozna bylo wywnioskowac, powiedzieli mi znajomi, ze albo procesor jest wadliwy, albo plyta glowna przylega do obudowy i jest zwarcie, nie ma tych jakby podkladek i plyta jest wmontowana bezposrednio w obudowe.... Edytowane 12 Maja 2012 przez Osking Cytuj Link to post Share on other sites
Nerwus__2 22 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Jeżeli płyta nie ma dystansów to rzeczywiście może być zwarcie .. Chyba umiesz spr czy są podkładki hm ? Jeżeli nie ma zamontuj je , jeżeli takowych nie posiadasz zrób je , a jak nie będziesz wiedział jak to Ci powiem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts