Skocz do zawartości

Czy taki zestaw do 4500 ZL jest ok ?

Recommended Posts

Ok, no to sie zdecyduje na tego 7970, obecnie nawet jezeli ten GTX 680 jest o 5 % - 10 % mocniejszy to nie bedzie tego i tak widac , bo ten radeon powinien udzwignac najnowsze gry.

@Rakoth no i wlasnie takie cos chcialem uslyszec :)

Dzieki wszystkim.

Edytowane przez Osking

Jeżeli jednak się rozmyślisz na 680, którego i tak ci nie polecam w porównaniu 7970 vs. 680 (pobór energii, temperatury, oc), to weź wersję od palita - JetStream, świetne chłodzenie, niczym windforce i accelero, ale o wiele lepsze od gigabytowego. ;)

Zdecydowalem sie na tego 7970 juz napewno, jest OC wiec nie bedzie zle , pozatym czytalem duzo pozytywnych rzeczy odnosnie tej karty wiec zle nie moze byc :)

Zastanawiam sie jedynie czy nie zmienic ASRock P67 PRO3 na ASRock Z68 Extreme3 Gen3, nie wiem czy jest sens

Czy jest sens? Zależy od Ciebie. Ja zapewne brałbym Z68 Extreme3 Gen3. Masa złączy (Chodź to szczegół), podobno lepsza pod OC i możliwość łączenia kart w Crossfire/SLI. Wygląda to tak jakbym na siłę Ci to wciskał, chodź tak nie jest :P. Po prostu płyta główna wygląda "atrakcyjnie" i powinna spełnić swoje zadanie.

Edytowane przez Dip79

W takim razie celuj w Amazona, lub szukaj polskiego sklepu z wysyłką za granice. Plus w Amazonie jest taki, że masz tam tanie podzespoły. Najtańsze są jednak karty graficzne, które z naszymi różnią się jakieś 300-500zł. Tzn. w praktyce na ich stronie masz takiego Radeona 7950, który po przeliczeniu na polskie zł wychodzi za 1200zł z haczykiem. Jednak u nas stoi taki za 1500zł+. Wracając do zestawu. Wszystko wydaje się ok, tylko jak zamierzasz robić lepsze OC i w przyszłości Crossfire/SLI, to bierz wspomnianą Z68 Extreme3 Gen3 od ASRock'a. Karty graficznej bym nie ruszał, bo bardzo dobra. Zawsze możesz celować w wspomnianego GTX 680. Podobno nawet referenty są dobre, mają dobre temperatury i kulture pracy.

O jakim ty Amazonie piszesz?jesli o amerykanskim to sie zgadzam.

Jesli o jakims europejskim,to juz nie. Ja mieszkam w UK i ceny na amazon.co.uk sa drozsze niz w Polsce.Wiekszosc podzespolow.

• 2 tygodnie później...

Komputer jest juz w moim miescie, jednak kurier nie zadzwonil domofonem ani na telefon i zostawil tylko notke ze byl, po kontakcie z firma UPS nic nie udalo sie zalatwic i musze przesylke odebrac sam bo oni laskawie nie potrafia powiedziec kiedy kurier znowu przyjedzie... nie polecam szczerze UPS, sa lepsze firmy ;)

w kazdym razie kompa juz jutro bede miec , jeszcze czekam na monitor , porobie testy w benchmarkach i wkleje potem :)

Komputer przyszedl tylko ze nie dziala :/http://forum.benchmark.pl/topic/48059-jak-zainstalowac-system-w-nowym-pc/ moze ktos wie co moge zrobic ?

Edytowane przez Osking

Raczej niemozliwe, podlaczalem pod tv 42' przez inny kabel i tez nie dzialalo...

juz napisalem do nich z reklamacja, mam nadzieje ze bedzie ona na ich koszt, mnie wyslka kosztowalaby 200 zl, gdzie to raczej jest z ich winy, ze komputer nie dziala i powinno to byc na ich koszt, ale nie wiem jak morele.net dziala ;/

Edytowane przez Osking

Kiedyś na forum pisano o podobnym problemie. Powodem była źle dociśnięta karta graficzna , próbowałeś ją docisnąć ?

Na przyszłość nie polecam opcji złożenia zestawu przez sklep , a zwłaszcza internetowy. Mają dużo zamówień , przez co ich praca może być niedokładna.

Może i głupie pytanie , ale czy karta startuje ? Spróbuj podociskać kable zasilające GPU ..

Edytowane przez Nerwus__2

wlasnie wyjalem i wlozylem karte graficzna ponownie... bez zmian :( czyli pewnie cos jest wadliwe :/

To ze nie mam teraz klawiatury i myszki podlaczonej chyba nie ma nic do tego prawda? akurat nie podlaczylem ich bo chchcialem zobaczyc czy odpali... na TV 42' ktorym sprawdzalem tez nie dzialalo a mialem wszystko podlaczane.

Wiatraczki na karcie dzialaja wiec pewnie jest ok.

Na plycie glownej mam wyswietlacz jak wlaczam pokazuja sie jakies liczby jakby odliczanie od 0 do 99, i jest mozliwosc wylaczenia i resetu - to chyba do plyty glownej albo biosa? W kazdym razie wciskalem to tez i nic nie pomoglo...

Edytowane przez Osking

@ Nerwus__2 a jak to sprawdzic? wiem tylko ze wiatraczki zaczynaja sie krecic, a w monitorze mruga swiatelko czyli nie ma sygnalu obrazu...

@ gtxxor mam ten przysick CLR CMOS z tylu, wciskajac go komputer sie uruchamia wiec pewnie odrazu sie tez resetuje, ale wciskalem to juz i nie pomoglo...

nie wiem co mam zrobic, bo teraz wysylac go z Irlandii do Polski znowu to kilkanascie dni i do tego nie wiem czy bede musial placic za wysylke ja ... :(

Edytowane przez Osking