Skocz do zawartości

Komp pod gry do 3000 euro czyli cos kolo 12000 zl.

Recommended Posts

stelek zestaw ok, ale czy do gier potrzebny autorowi aż i7-3930K? Jeżeli komputer ma być strikte do gier? ja bym upierał sie przy mobo od evgi

Na tą chwile jest to przerost formy nad treścią, ale co będize za 2-3 lata tego nikt nie wie. Osobiście składając kompa wybieram zawsze najwydajniejsze rozwiązania, które mieszczą się w budżecie. Inaczej mówiąc na kompa na 2500K przeznaczył bym około 5-8K. Z większym budżetem składał bym już coś na lga2011. Jak jest w zasięgu coś lepszego to czemu tego nie wybrać ? Tym bardziej że zakup jest robiony na lata ;)

Na lga2011 Evga może juz się nie zmieścić w budżecie, ale nie zmienia to faktu że podany przeze mnie Asus to jedna z lepszych płytek pod ten socket 8)

Jeżeli chcesz mieć zapas mocy to 3930K będzie dobrym wyborem - jeżeli nie zależy Tobie na tym to wtedy 2500K, tylko mnie aż się serce kraja jak widzę zestaw za 12k z 2500K na pokładzie ;)

A tak po za tym to zestawik wstępnie z tego co widzę to 1 klasa będzie.

Teraz mam dylemt bo juz sam nie wiem czy 1155 czy 2011 ale mi sie zdaje ze nie szybko 2011 bedzie lepsze w grach niz 1155. Ale kompik nie bedzie sluzyl do jakiegos mocniejszego wykorzystanie jedynie Crysis 3 i GW2 ;) Co do 12k to jest cena w ktorej mam nadzieje sie zmiescic na sile nie musze tylu wydac tylko to jest takie moje maximum. Jeszcze troche rozmyslam miedzy obiema plytami EVGA i prockami 2500/2600/2700 czy po oc bedzie wdioczna w nich jakas roznica czy tez 2500k bedzie powiedzmy mniej wydajeny w grach o nie wiem 5% od 2700??

Edytowane przez drunx
Gość effendi360

Jestem posiadaczem i7 2600K. Wcześniej miałem i5 760 i Ci powiem, że różnica jest bo zdarzały się gry, w których, raczej bardziej z powodu niedopracowanego kodu - najlepszy przykład Sprintell Cell Conviction, GTA 4 czy Crysis- aniżeli wymagań, ta i5 klękała i animacja zjeżdżała na poziom nawet 30/40kl/s. Na 2600K natomiast wszystko zapierdziela jak należy i jeszcze mi w żadnym tytule nie zjechało poniżej poziomu stałych 60kl/s.

A niedoboru ze strony grafiki nie mam bo na pokładzie 570 SLI ;)

Chyba Ci mózg odebrało. 3 Radki 7970? Spotkaj się ze ścianą, może otrzeźwiejesz... Nikt nigdy nie wykorzysta ich mocy do FHD, chłodzenie na procka to jakaś porażka, zasilacz przesadzony jak hooj, płyta taka sobie. Weź ogarnij się i nie doradzaj komuś głupot.

PO:

1. Autor będzie wodował procesor więc po ch*** ten Corsair za 4 stówy?

2. Autor będzie wodował kartę graficzną więc po co wersja z autorskim chłodzeniem ?

3. Autor chcę obudowy typu "Full Tower" więc po ch*** ładujesz mu Hafa 922?

4. Autor chcę topową płytę, ten Asus jest topowy?

5. Autor ma monitor o rozdzielczości 1920x1200 więc po ch*** mu 3 karty graficzne skoro jedna typu 680/7970 wystarczy?

6. Analogicznie jeżeli będzie jedna karta graficzna po ch*** mu 1500W zasilacz to nie odkurzacz.

Dariushini chyba się z głupim przez ścianę macałeś że takie zestawy doradzasz (bez obrazy)

Edytowane przez kubaziom73

Najgłupszy zestaw jaki tu powstał. Płyta główna totalnie z du*y, nie jest wcale taka dobra, nawet MSi ma lepsze, GTX'y 590 w SLI? Chyba się z własnym ch***m na łby pozamieniałeś. Zasilacz 1500W. Gość się na rachunkach za prąd nie wypłaci, a te dwie karty nawet za dwa lata nie będą wykorzystane. Dzisiaj GTX 570 styka (jeden!) do wygodnej gry (każdy tytuł oprócz metro, bo jest do du*y zoptymalizowane).

Edytowane przez Ethreivis

akurat mam gtxa 570 i nie starcza, w bf na ultra w fhd 40 fps w metro 30 w risen 2 40-60 w crysisie 40

w crysisie 2 50

także widzisz, sporo gier jest poniżej 60 fps i sam go niedługo wymienie na 7970

pozatym powiedz mi co w płycie głównej jest złego, mocna sekcja zasilania i bardzo dobre oc

czego chciec więcej...

Edytowane przez Dariushini0

Jak dla mnie niech kolega przejży sobie zestawy proponowane przez Snipera

http://forum.benchmark.pl/topic/37530-zestawy-komputerowe-kwiecien-2012/

Zestaw za 7K jest idealny - kilka zmian (chłodzenie "out" bo będzie WC) i masz konkret sprzęcik.

Rozważ tą opcję, ponieważ zestawy podawane tutaj są zbyt drogie - inaczej mówiąc przepłacasz. Za 7k złożysz tak samo wydajny zestaw jak te proponowane tutaj za 12k, a jak by nie patrzeć 5k różnicy to ogromna kwota. Przemyśl to czy warto dołożyć 5K do przyrostu mocy rzędu kilku procent (2%-5%).

Za 7k złożysz konkret maszynkę - do tego około 1,5-2k na WC i masz super zestaw na 2500K za około 8-9k.

Przy kwocie 12k w grę wchodzi juz LGA2011, ale jak sam stwierdziłeś jest to zbyt wiele, więc po co przepłacać za zestawki na 2500K ?

Efendi na kij mu SLi ? Obecnie jedna karta pokroju 7870 jest wystarczająca do gry full detalach na 1920*1080. Gtx680 będzie dużo lepszym wyborem niż dwie 580, które nie dośc że się grzeją to pobierają kupę prądu ;)

Edytowane przez stelek
Gość effendi360

Obecnie jedna karta pokroju 7870 jest wystarczająca do gry full detalach na 1920*1080.

To pokaż mi np BF3 albo metro albo wieśka albo crysis 2 albo gta4 albo crysis 1 w STAŁYCH 60kl/s na jednej karcie.

które nie dośc że się grzeją to pobierają kupę prądu ;)

Nie masz SLI to się nie wypowiadaj. Ja mam to wiem jak jest.

Edytowane przez effendi360

Nie masz SLI to się nie wypowiadaj. Ja mam to wiem jak jest.

NC

To pokaż mi np BF3 albo metro albo wieśka albo crysis 2 albo gta4 albo crysis 1 w STAŁYCH 60kl/s na jednej karcie.

hmmm zawsze myślałem że na 30-45 klatkach gra się już przyzwoicie - to może inaczej niech kupi Quad będzie miał STAŁE 100kl/s !!! Super normalnie - szkoda że nasz oczy wychwytują około 30kl/s, ale cóż na 100kl/s będzie napewno lepiej niż na 60kl/s, a Ty się nie wypowiadaj, bo niemasz 100kl/s

Dzieciniada normalnie jakaś :D

Gość effendi360

szkoda że nasz oczy wychwytują około 30kl/s,

Doedukuj się i nie szerz herezji bo już było w cholerę dyskusji o tym a widzę, że twoja wiedza, jak i prawdopodobnie postrzeganie płynności obrazu, stanęły jakieś 15 lat temu. Skoro ludzkie oko nie widzi więcej niż 30 klatek to po kiego grzyba te wypasione karty graficzne ? Po co w grach opcja vsync ? Po co Hobita Petar Jackson kręci w 60fps ? Po co w plazmach i ledach opcje inteligent frame creation i wypasione procesory wstawiające extra klatki żeby obraz był płynniejszy skoro NIKT TEGO NIE WIDZI ! :sciana:

• Popieram 2

Po co ? Żeby częstotliwość była odpowiednia - na 30kl/s może byc tak że oko odświeża obraz akurat w tym samym momencie co robi to karta graficzna - przy +45kl/s szansa na takie "coś" maleje znacznie, a przy 60kl/s nie występuje w ogóle. Nie zmienia to faktu że na 30-45kl/s gra się przyjemnie ;)

Po co w plazmach i ledach opcje inteligent frame creation i wypasione procesory wstawiające extra klatki żeby obraz był płynniejszy skoro NIKT TEGO NIE WIDZI !

Żeby ludzikom wciskać niby potrzebne nowe technologie które nic nie dają - mam TV 100HZ i "niby" 600HZ i niewiedzę żadnej różnicy w płynności.

Dobra kończę to marną dyskusję - nie mam 60kl/s to nie mam o czym z Tobą gadać :D

ps. Ty to pewnie widzisz jak jarzeniówki migają zamiast świecić stały światłem, ja niestety mam oko z przed 15lat - niestety stanąłem w rozwoju hehehe i moje oczy razem ze mną - szkoda czasu na dyskusję z Tobą, więc daruj sobie i nic już do mnie nie pisz, bo jak widzę nie dojdziemy do porozumienia - także GL&HF

Edytowane przez stelek
Gość effendi360

@stelek

Ale ty głupoty pierdzielisz chłopie....

Po raz kolejny http://boallen.com/fps-compare.html lub http://frames-per-second.appspot.com/ jak nie widzisz różnicy w płynności zalecam jak najszybszą wizytę u okulisty !

Nie zmienia to faktu że na 30-45kl/s gra się przyjemnie ;)

Może tobie się gra przyjemnie a to nie znaczy że innym też.

Edytowane przez effendi360

Powolutku juz zaczynam zamawiac kompa padlo na:

MoBo http://www.evga.com/products/moreInfo.asp?pn=151-IB-E699-KR&family=Motherboard%20Family&series=Intel%20Z77%20Series%20Family&sw=5

Procek - tu mysle nad 3570K/3770K

RAM - http://www.gskill.com/products.php?index=512&c1=&c2=

Zasilacz - http://www.proline.pl/?p=SEA+X-SERIES+X-850

Grafa - http://www.evga.com/products/moreInfo.asp?pn=02G-P4-2689-KR&family=GeForce%20600%20Series%20Family&sw=

Dysk SSD - 256GB Crucial m4 SSD

Obudowa tu sie nie zdecydowal ale mysle nad Fractalem XL, szukam czegos co pomiescie caly blokd wodny w srodku razem z chlodnicami. Ktos ma jakies propozycje?