DavO 1 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Witam, jest już październik a już niedługo premiera długo oczekiwanego Windows 7, więc trzeba już szykować się do kupna. A więc nie wiem którą wersje wybrać, może Home Premium czy Professional, Ultimate. System na pewno będzie to 64bit, czy warto brać wersję Professional która posiada Tryb XP (czy będzie to wymagane?) Czy wystarczy Home Premium? Dodam że cena nie gra roli. Cytuj Link to post Share on other sites
pangeorge 0 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 ze swojego doswaidczenia z win 7 wiem ze tryb xp zadko sie przydaje (głownie nigdy xD) chyba ze do starych gier i niketorych programow (ktorych jest bardzo malo) wiec mysle ze tansza o 100 zl home premium bedzie lepsza Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2009 A do gier typu Mirror's Edge, Crysis, GRID będzie zbędne? Edit: @rpbkrpbk To Home Premium wystarczy dla normalnego użytkownika? Cytuj Link to post Share on other sites
rpbkrpbk 0 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Windows 7 Home Basic - brak obsługi zaawansowanego interfejsu graficznego (Aero), - brak podglądu "na żywo" zawartości okien, symbolizowanych przez miniatury na pasku zadań, - brak możliwości udostępniania łącza internetowego w sieci lokalnej, - system dostępny w krajach rozwijających się (brak możliwości zakupu w USA, Europie Zachodniej, Japonii itp.), - Mobility Center Windows 7 Home Premium - obsługa Aero, - obsługa technologii multi-touch, - funkcje multimedialne (odtwarzanie i nagrywanie DVD), - funkcja HomeGroup, - dostępność: cały świat Windows 7 Professional - obsługa zaawansowanych funkcji sieciowych (np. łączenie z domeną), - zaawansowane kopie zapasowe, - rozpoznawanie bieżącej lokacji użytkownika na potrzeby drukowania dokumentów (Location Aware Printing), - foldery offline, - system dostępny na całym świecie Windows 7 Enterprise - obsługa funkcji Branch Cache (tworzenie lokalnej kopii danych i programów, udostępnianych np. przez serwer korporacyjny), BitLocker (szyfrowanie dysku twardego), AppLocker (tworzenie listy programów, które można uruchomić w systemie) iDirectAccess (praca zdalna), - możliwość uruchamiania systemu z plików VHD (zawierających dyski wirtualne), - dostępność: tylko na licencji zbiorczej (firmy i organizacje). Windows 7 Ultimate - zawiera: wszystko, czym dysponują wyżej wymienione wydania, - dostępność: ograniczona. Nie wiadomo dokładnie co to znaczy, ale z niektórych doniesień prasowych wynika, że wersja Ultimate ma być swego rodzaju aktualizacją dla wydań Home Premium i Professional (w tym wypadku należałoby wcześniej zakupić właśnie te edycje). wybierz coś dla siebie. ; ) Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 A nie jest tak, że każda wersja 64 bitowa obsługuje odmienna ilość RAMu?:> Cytuj Link to post Share on other sites
rpbkrpbk 0 Napisano 7 Października 2009 Udostępnij Napisano 7 Października 2009 A nie jest tak, że każda wersja 64 bitowa obsługuje odmienna ilość RAMu?:> jest tak: Zupełnie inaczej będzie wyglądać sprawa w wersjach 64-bitowych, tu już Microsoft doprowadził do ograniczeń funkcjonalnych uzależnionych od edycji danego systemu. 64-bitowe Windows 7 Starter i Home Basic będą mogły obsługiwać do 8 GB pamięci RAM. Limit ten w edycji Home Premium zostanie zwiększony do 16 GB, natomiast edycje Professional, Enterprise oraz Ultimate będą mogły działać na komputerze wyposażonym nawet w 192 GB pamięci RAM. także home premium spokojnie wystarczy dla normalnego użytkownika. ja obecnie pracuję na Viscie Ultimate 64bit, a 23 października przesiadam się na 7 Ultimate 64bit. Mam pewne udogodnienia związane ze szkołą, w której się kształcę ; ) edit: zamieszczam link do szczegółowego porównania edycji. kilka tabelek. http://www.winsupersite.com/win7/win7_skus_compare.asp Cytuj Link to post Share on other sites
Konkur 0 Napisano 8 Października 2009 Udostępnij Napisano 8 Października 2009 To ja może podepnę się do tego tematu. Mam zamiar ściągnąć Windowsa 7 z MSDNAA, ale mam pewien dylemat - 32-bit czy 64-bit? Mam 3 gb RAMu (więc 32-bity wykrywa wszystko) i procesor Core2Duo E8500 (który, z tego co rozumiem, wspiera 64-bity). Czy będzie jakaś zauważalna różnica między 32 a 64 jeżeli chodzi o wydajność? Czy 64-bit nie spowoduje problemów przy instalowaniu niektórych programów (starsze gry, sterowniki do, dajmy na to, kierownicy Logitech Formula Force Ex albo jakiegoś starego pada którego firmy nawet nie pamiętam)? Dodatkowo, jako że nierzadko gram w starsze gry, zastanawia mnie czy można bez problemu zmieścic XP32 i 7 64-bit na jednym dysku (acz oddzielnych partycjach)? Czy może lepiej zrobic formata, zainstalować 7 i dopiero póżniej XP w nowej wersji Virtual PC? Z tym, że w Virtual PC 2007 nawet gry w Win95 mają zacinki, więc granie w emulowanym XP będzie pewnie niemożliwe? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 8 Października 2009 Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Konkur bierz Win7 64-bit i Win XP 32-bit do starszych gier. 2 systemy zmieszczą się na jednym dysku bez problemu Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Wersja Professional będzie jednak dla mnie najlepszym wyborem. Witam ponownie, mam jeszcze jedno pytanie. Czy kupujać np. wersję Ultimate która ma więcej bajerów (funkcji) ma to jakiś wpływ na wydajność (gry)? Tak czy nie? Bo patrze na ceny między Professional a Ultimate, różnica w cenie jest mała. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 21 Października 2009 Udostępnij Napisano 21 Października 2009 to nie ma wpływu na wydajność Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2009 A jak z wymaganiami sprzętowymi? Są większe? Czy takie same? Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 21 Października 2009 Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Na pewno nie chcesz Home Premium? :> Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Ultimate może się przydać Zwłaszcza te funkcje. O ile tatuś się zgodzi tyle zapłacić xD Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 21 Października 2009 Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Najgorszy pomysł jaki dzisiaj słyszałem Home Premium wystarczy 95% użytkowników, dajesz się nabierać na chwyty Microsoftu. Cytuj Link to post Share on other sites
Janke5 7 Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 jak nie 99%, HP typowo do domu, Pro dla małych firm, bo na co ci w domu obsługa domeny? + kolejne zbędne bajery, których na bank nie użyjesz, Ultimate to już w ogóle, wydasz kasę na coś czego nie wykorzystasz bierz HP Cytuj Link to post Share on other sites
Silent83PL 5 Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Tak w ramach ścisłości - nie ma takiego systemu jak Windows 7 Home Basic. Windows 7 zaczyna się od wersji START (tylko netbooki) potem Premium, Profresional i Ultimate. Nie ma czegoś takiego jak 7 Basic. Mam te systemy w sprzedaży od ponad 2 tygodni (z hurtowni AB). Dla większości użytkowników wersja Premium wystarczy. Ostrzegam jednak, że w 7 występują problemy z obsługą niekórych aplikacji specjalistycznych np. CAD, Robot, Revit i w tym przypadku przydaje się tryb XP - wersja Proffesional > (niestety jak każdy emulator jest stosunkowo powolny). Cytuj Link to post Share on other sites
Ciciek 0 Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 leciutko się wepchnę, mam pytanko cz rtm z msdn to jest ta sama wersja co obecnie w sklepach? Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 23 Października 2009 Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Tak, wersja Pro. Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 23 Października 2009 Udostępnij Napisano 23 Października 2009 A ja chciałem zapytać, czy jesli nie zależy mi na polskiej wersji, to moge sobie kupic siódemke np. na amazonie i bedzie to ten sam produkt, co w sklepachw Polsce? Róznica w cenie jest spora. http://www.amazon.co.uk/Microsoft-Windows-Ultimate-Full-Version/dp/B001XCWGII/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=software&qid=1256293766&sr=1-1 Cytuj Link to post Share on other sites
Silent83PL 5 Napisano 23 Października 2009 Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Na tym kluczu będzie można też zainstalować wersję polską, nie wiem tylko gdzie jest ta niższa cena 160funtów (cena nie jest w dolarach XD) to 730pln+przesyłka, za tyle samo można kupić w Polsce w sklepie. Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 23 Października 2009 Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Na tym kluczu będzie można też zainstalować wersję polską, nie wiem tylko gdzie jest ta niższa cena 160funtów (cena nie jest w dolarach XD) to 730pln+przesyłka, za tyle samo można kupić w Polsce w sklepie. No tak, ale to 730 PLN jest za wersje BOX, a nie za OEM Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2009 To chyba wezmę Win 7 Pro. Cytuj Link to post Share on other sites
Silent83PL 5 Napisano 23 Października 2009 Udostępnij Napisano 23 Października 2009 No tak, ale to 730 PLN jest za wersje BOX, a nie za OEMsrry tego nie zauważyłem, to rzeczywiście spora różnica w cenie (pod warunkiem, że się wystawca w opisie nie walnął) Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 23 Października 2009 Udostępnij Napisano 23 Października 2009 @dRUGs, szkoda Twoich pieniędzy. Kup Home Premium. Cytuj Link to post Share on other sites
DavO 1 Napisano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Windows 7 podobno sam instaluje sterowniki do karty dźwiękowej itp? Bo te z płyty mogą być niekompatybilne. Skoro mówisz że szkoda pieniędzy, to wezmę Home Premium, ale co z tym trybem XP? Mógłby się przydać zanim to wszystko zrobią pod WIN7. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts