Skocz do zawartości

Windows 7 - jaka wersja?

Recommended Posts

Witam,

jest już październik a już niedługo premiera długo oczekiwanego Windows 7, więc trzeba już szykować się do kupna. A więc nie wiem którą wersje wybrać, może Home Premium czy Professional, Ultimate. System na pewno będzie to 64bit, czy warto brać wersję Professional która posiada Tryb XP (czy będzie to wymagane?) Czy wystarczy Home Premium? Dodam że cena nie gra roli.

Windows 7 Home Basic

- brak obsługi zaawansowanego interfejsu graficznego (Aero),

- brak podglądu "na żywo" zawartości okien, symbolizowanych przez miniatury na pasku zadań,

- brak możliwości udostępniania łącza internetowego w sieci lokalnej,

- system dostępny w krajach rozwijających się (brak możliwości zakupu w USA, Europie Zachodniej, Japonii itp.),

- Mobility Center

Windows 7 Home Premium

- obsługa Aero,

- obsługa technologii multi-touch,

- funkcje multimedialne (odtwarzanie i nagrywanie DVD),

- funkcja HomeGroup,

- dostępność: cały świat

Windows 7 Professional

- obsługa zaawansowanych funkcji sieciowych (np. łączenie z domeną),

- zaawansowane kopie zapasowe,

- rozpoznawanie bieżącej lokacji użytkownika na potrzeby drukowania dokumentów (Location Aware Printing),

- foldery offline,

- system dostępny na całym świecie

Windows 7 Enterprise

- obsługa funkcji Branch Cache (tworzenie lokalnej kopii danych i programów, udostępnianych np. przez serwer korporacyjny), BitLocker (szyfrowanie dysku twardego), AppLocker (tworzenie listy programów, które można uruchomić w systemie) iDirectAccess (praca zdalna),

- możliwość uruchamiania systemu z plików VHD (zawierających dyski wirtualne),

- dostępność: tylko na licencji zbiorczej (firmy i organizacje).

Windows 7 Ultimate

- zawiera: wszystko, czym dysponują wyżej wymienione wydania,

- dostępność: ograniczona. Nie wiadomo dokładnie co to znaczy, ale z niektórych doniesień prasowych wynika, że wersja Ultimate ma być swego rodzaju aktualizacją dla wydań Home Premium i Professional (w tym wypadku należałoby wcześniej zakupić właśnie te edycje).

wybierz coś dla siebie. ; )

A nie jest tak, że każda wersja 64 bitowa obsługuje odmienna ilość RAMu?:>

jest tak:

Zupełnie inaczej będzie wyglądać sprawa w wersjach 64-bitowych, tu już Microsoft doprowadził do ograniczeń funkcjonalnych uzależnionych od edycji danego systemu. 64-bitowe Windows 7 Starter i Home Basic będą mogły obsługiwać do 8 GB pamięci RAM. Limit ten w edycji Home Premium zostanie zwiększony do 16 GB, natomiast edycje Professional, Enterprise oraz Ultimate będą mogły działać na komputerze wyposażonym nawet w 192 GB pamięci RAM.

także home premium spokojnie wystarczy dla normalnego użytkownika.

ja obecnie pracuję na Viscie Ultimate 64bit, a 23 października przesiadam się na 7 Ultimate 64bit. Mam pewne udogodnienia związane ze szkołą, w której się kształcę ; )

edit:

zamieszczam link do szczegółowego porównania edycji. kilka tabelek.

http://www.winsupersite.com/win7/win7_skus_compare.asp

To ja może podepnę się do tego tematu.

Mam zamiar ściągnąć Windowsa 7 z MSDNAA, ale mam pewien dylemat - 32-bit czy 64-bit? Mam 3 gb RAMu (więc 32-bity wykrywa wszystko) i procesor Core2Duo E8500 (który, z tego co rozumiem, wspiera 64-bity). Czy będzie jakaś zauważalna różnica między 32 a 64 jeżeli chodzi o wydajność? Czy 64-bit nie spowoduje problemów przy instalowaniu niektórych programów (starsze gry, sterowniki do, dajmy na to, kierownicy Logitech Formula Force Ex albo jakiegoś starego pada którego firmy nawet nie pamiętam)?

Dodatkowo, jako że nierzadko gram w starsze gry, zastanawia mnie czy można bez problemu zmieścic XP32 i 7 64-bit na jednym dysku (acz oddzielnych partycjach)? Czy może lepiej zrobic formata, zainstalować 7 i dopiero póżniej XP w nowej wersji Virtual PC? Z tym, że w Virtual PC 2007 nawet gry w Win95 mają zacinki, więc granie w emulowanym XP będzie pewnie niemożliwe?

• 2 tygodnie później...

Wersja Professional będzie jednak dla mnie najlepszym wyborem.

Witam ponownie, mam jeszcze jedno pytanie. Czy kupujać np. wersję Ultimate która ma więcej bajerów (funkcji) ma to jakiś wpływ na wydajność (gry)? Tak czy nie?

Bo patrze na ceny między Professional a Ultimate, różnica w cenie jest mała.

Tak w ramach ścisłości - nie ma takiego systemu jak Windows 7 Home Basic.

Windows 7 zaczyna się od wersji START (tylko netbooki) potem Premium, Profresional i Ultimate.

Nie ma czegoś takiego jak 7 Basic. Mam te systemy w sprzedaży od ponad 2 tygodni (z hurtowni AB).

Dla większości użytkowników wersja Premium wystarczy.

Ostrzegam jednak, że w 7 występują problemy z obsługą niekórych aplikacji specjalistycznych np. CAD, Robot, Revit i w tym przypadku przydaje się tryb XP - wersja Proffesional > (niestety jak każdy emulator jest stosunkowo powolny).

A ja chciałem zapytać, czy jesli nie zależy mi na polskiej wersji, to moge sobie kupic siódemke np. na amazonie i bedzie to ten sam produkt, co w sklepachw Polsce? Róznica w cenie jest spora.

http://www.amazon.co.uk/Microsoft-Windows-Ultimate-Full-Version/dp/B001XCWGII/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=software&qid=1256293766&sr=1-1