Skocz do zawartości

Mój Nexus.

Recommended Posts

Witam,

Jako początkujący moder (fajnie to brzmi). Chciałem przedstawić swoją wizję taniej budy z jeszcze tańszymi wnętrznościami oraz poprosić o pomoc w dalszym jej tuningu.

Podstawą jest Nexus Prominent 9. Kupiona za nie całe 108zł co moim zdaniem jest dobrą ceną.

http://img513.imageshack.us/img513/2703/nxprominent9large.th.jpg http://img100.imageshack.us/img100/4818/openhi.th.jpg

Obecnie używam jeszcze (komputer przenośny), bebechów na LGA775.

EVGA 750i SLI

Dziadek Q6600 zlappowany, ustawiony na 400MHz FSB,

Chłodzenie Scythe Infinity też lappowane bo oryginalnie było baaaardzo krzywe.

Do tego tylko 1 9800gx2 (drugiej nie mogę naprawić).

Za zasilanie odpowiada elektrownia w postaci Tagana TG800-U25 (poprzednika U33 dałem siostrze). Dwa transformatory na linii 12V są o wiele lepsze niż jeden duuuży i 6 wirtualnych linii.

Jako że oryginalny kolor wnętrza nie przypadł mi do gustu (nie wiadomo dlaczego), postanowiłem go zmienić na gustowny czarny mat przy użyciu tak bardzo lubianych farb firmy DECO COLOR. W Praktikerze jest promocja i w/w puszki można nabyć w kwocie 12zł/szt. Farbę więc już miałem, przyszedł czas na malowanie. Mieszkam w bloku, bez dostępu do piwnicy. Pogoda na zewnątrz też nie za ciekawa więc postanowiłem całość pomalować w..... kuchni :D

Wiecie dlaczego na opakowaniu jest napisane, że potrzebne jest dobrze wentylowane pomieszczenie?? Można mieć niezły odlot w trakcie lakierowania.

Moja rada.

Jeśli ktoś jest ograniczony do mieszkania, niech wybierze sobie w miarę pogodny ale wietrzny dzień (nie słoneczny bo się ugotuje i będzie miał problemy z czyszczeniem ale o tym dalej).

Przed malowaniem przygotowałem stanowisko. Tutaj brak zdjęć. Ulotki reklamowe ze sklepu dla idiotów okazały się baardzo pomocne :D

Przystąpiłem do malowania. Jako że jestem ograniczony do jednej matowej czarnej puszki i jednej białej, postanowiłem ze pomaluje tylko widoczne części obudowy a że to jest mat to 1 warstwa wystarczy :D Jak pomyślałem tak zrobiłem.

Efekt:

http://img834.imageshack.us/img834/5202/dsc7851s.th.jpg http://img35.imageshack.us/img35/444/dsc7850.th.jpg http://img84.imageshack.us/img84/8592/dsc7853a.th.jpg

Dla mnie zadowalający. Drugi raz malować mi się nie chce. Jedynie tył domalowałem 2 raz bo wyglądał miejscami nie ciekawie o czym świadczą powyższe zdjęcia.

Niestety malowanie w mieszkaniu niesie ze sobą pewne konsekwencje. Jeśli chcemy mieć mało do sprzątania to pomieszczenia powinny być pozamykane. Zero wentylacji. Po malowaniu jak już aerozol wymiesza się dokładniej z powietrzem a ciężkie cząsteczki opadną na podłogę bierzemy się za sprzątanie - mycie podłogi. Po tym zabiegu wietrzymy mieszkanie. Przydatny okazuje się też zmywacz do paznokci oparty na acetonie.

Część druga: kompletowanie potrzebnych akcesoriów.

W standardzie dołączone są 2 wentylatory - 140 i 120mm.

http://img4.imageshack.us/img4/9549/dsc7854h.th.jpg

Pierwszy na górę, drugi na koszyk dysków.

Są to (według producenta) najcichsze wentylatory na świecie :D Fakt, faktem podłączone pod 12V (oba) pracują ciszej niż cały mój PC w starej budzie z bierdonki pamiętającej czasy P4 na s.478.

Chłodzenie chcę rozbudować o dodatkowe wentylatory. Dwie sztuki 140mm i trzy 120mm.

Nie chcę wymieniać obecnych i wkładać nowych bo po umyciu i naoliwieniu działają i wyglądają jak nowe.

Potrzebuję więc pomocy w zakupie tanich i cichych (mogą też być wydajne) wentylatorów, które wyglądają jak w/w.

120mm to nie problem bo praktycznie identyczne są wentylatory AAB i Acutake chociaż najbardziej spodobał mi się Gelid z możliwością demontażu wirnika a'la Enermax. Jeśli o max'ach mowa to myślałem kupić Cluster'a ale cena 3szt. > cena całej obudowy :D a poza tym są co najwyżej 120mm.

Gorzej jest z 140mm. Nigdzie nie mogę znaleźć podobnego.

Do kupienia:

- filtr 120 i 140mm na spód budy.

- regulator obrotów - tutaj dylemat ile kanałów. Ogólnie to mam w produkcji DIY regulator 4 kanałowy tylko nie mam weny twórczej żeby go poskładać do kupy bo obecnie jest w pająku.

- przedłużacz EPS,

- przedłużacz 24pin,

- tanie oploty - kolor biały, zielony i czarny.

- ażurowe śledzie do slotów rozszerzeń (PCI) - te znalazłem na Angela.pl - białe tańsze o 5zł od czarnych :D

- zatrzaski bez-narzędziowe do slotów PCI. Oryginalne są połamane.

Podsumowanie.

Trochę się rozpisałem ale to jest moja pierwsza taka poważna ale tania konstrukcja. Jestem otwarty na porady.

Mam nadzieję, że koledzy pomogą w dalszej przeróbce mojego przenośnego PC.

UPDATE.

Zrobiłem mały research i znalazłem tani regulator 6 kanałowy Akasa.

Dalej nie wiem skąd załatwić zatrzaski na sloty PCI.

Wentylatory biorę białe z Angela.pl.

Potrzebne mi jeszcze oploty. Wie ktoś gdzie tanio dostać zielony, biały i czarny?

Edytowane przez lukson

Oplot na razie sobie odpuszczę bo za dużo roboty z tym bym miał a muszę się jeszcze przeprowadzić.

Potrzebna będzie mi jeszcze przedłużka 24-pin i EPS. Teraz pytanie. Kupować już oplecione czy samemu to zrobić. Ile mniej więcej potrzeba metrów czarnego oplotu na zasilacz?

Tani dobry regulator obrotów na 5.25"?

Fractal na allegro jest tylko 1 140mm także muszę szukać czegoś innego. Arctic F12 może być OK ale znowu nie ma 140mm a chciałbym żeby wszystkie były takie same :D