Skocz do zawartości

Gigabyte 6850 OC

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym podkręcić karte graficzną Gigabyte 6850 OC.

Mam zasilacz 510 wat.

Do ilu by się dało podkręcić ???

Mam w Catalyst taką magie że można tam podwyższyć wydajność, ale jak dałem wszystko na full to mi się czarny ekran zrobił :D

Proszę o pomoc ;d

Jaka markę zasilacza? posiadasz , z karta musisz uważać od razu nie podbijaj zegarów na max bo widzisz c się działo.

Musisz stopniowo podkręcać zatrzymać się i zostawić na chwilę PC niech pochodzi na takich zegarach nic się nie będzie działo to dalej leć z podkręcaniem. Jeśli w rakcie tego podkręcania wyskoczą jakies plamy na monitorze artefakty to zmniejsz zegary bo karta nie wyrabia

Rękę dam sobie uciąć że napięć to on np. nie trzyma stabilnie. Podkręcenie sprzętu dodatkowo "męczy" zasilacz, bo raz że zwiększa pobór energii zestawu a dwa czyni komponenty bardziej czułymi na wszelkie kwestie prądowe. Zasilacz to najważniejsza część w PC (razem z płytą główną) i nie kupuje się tego typu produktów.

To nie tak że on zaraz wybuchnie i ci wysadzi pół chałupy. Ale zdarzały się przypadki gdzie kiepskiej jakości zasilacze padały a wraz z nimi spaleniu ulegały inne komponenty (brak jakichkolwiek zabezpieczeń antyprzepięciowych etc.). Została nawet stworzona czarna lista zasilaczy, które mogą być wyjątkowo niebezpieczne dla komputerów (np Codegen, Tracer, czy niektóre modele Modecom).

Taki zasilacz ma na tabliczce 510W, a znając życie realnie dostarcza ze 330 na linii 12V (dla procesora, karty, etc). OC dodatkowo obciąża zasilacz i lepiej nie ryzykować. Twoja platforma jest dość energooszczędna, ale ja bym dmuchał na zimne i nie podkręcał tej karty.

Obecnie najlepszy stosunek ceny do jakości ma http://allegro.pl/zasilacz-xfx-core-pro-550w-80-bronze-atx-zabrze-i2266891795.html . To bardzo dobra konstrukcja (de facto Seasonic, czyli chyba najbardziej uznany producent zasilaczy komputerowych). Jakieś 530W na 12V, zero tętnień, stabilne napięcia - cichy, dobrze wykonany ... Nic tylko brać.

Nie chwalcie się swoją głupotą. Mam tą kartę i nie da się w niej podnieść napięcia przez bios i jedynie możesz próbować ołówkiem czy jakoś tak ale ja nie lubię takiego ryzyka. Ta karta nie nadaję się do oc a w dodatku ma jedną kość pamięci w połowie zasłoniętą radiatorem więc podkręcanie pamięci skończy się kiepsko. Jak chcesz to próbuj. Ati win flash i zmieniasz napięcie i taktowania i wgrywasz ale jak ci nie wstanie to w trybie awaryjnym odinstaluj stery lub jak się da to walnij normlany bios bo bedzie ci bsody wywalać. Nawet na kiepskim zasilaczu da się podkręcać więc jak ktoś chce to wystarczy udzielić informacji o tym. na tracer 500w nie dasz rady normalnie bez krecenia wytrzymac.

Nie chwalcie się swoją głupotą. Mam tą kartę i nie da się w niej podnieść napięcia przez bios i jedynie możesz próbować ołówkiem czy jakoś tak ale ja nie lubię takiego ryzyka. Ta karta nie nadaję się do oc a w dodatku ma jedną kość pamięci w połowie zasłoniętą radiatorem więc podkręcanie pamięci skończy się kiepsko. Jak chcesz to próbuj. Ati win flash i zmieniasz napięcie i taktowania i wgrywasz ale jak ci nie wstanie to w trybie awaryjnym odinstaluj stery lub jak się da to walnij normlany bios bo bedzie ci bsody wywalać. Nawet na kiepskim zasilaczu da się podkręcać więc jak ktoś chce to wystarczy udzielić informacji o tym. na tracer 500w nie dasz rady normalnie bez krecenia wytrzymac.

Skończ takie mądrości o zasilaczach. NA ZASILACZU WOBEC KTóREGO ISTNIEJĄ PODEJRZENIA ŻE JEST MIZERNEJ JAKOŚCI NIE NALEŻY PODKRĘCAĆ NAWET BEZ RUSZANIA NAPIĘĆ. Bo tak czy siak znacznie zwiększa to zapotrzebowanie na prąd i może być bardzo niemiłe w skutkach.

Jeżeli karta nie umożliwia programowej zmiany napięcia, to nie zrobisz tego także przez edycję biosu, "specjalisto".

Pamięci VRAM nie wymagają jakiegoś hardkorowego chłodzenia, więc wniosek z radiatorem też do bani.