kowalzdw 0 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Witam. Mam GTX 260 z chłodzeniem Arctic Cooling i mam pytanie jaka jest dopuszczalna temperatura procesora karty? Moja karta osiąga w mocnym stresie 90-100* Cytuj Link to post Share on other sites
rpbkrpbk 0 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 karta graficzna nie powinna przekraczać 95-100*C. taka np. evga twierdzi, że ich karty nie powinny przekraczać 85. moja 260-216 w stresie ma 80*C, na chłodzeniu od asusa: http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/vega/news/2009-08/Asus_ENGTX260_GL+-HTDI-896MD3_02.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCrow 5 Napisano 4 Października 2009 Udostępnij Napisano 4 Października 2009 Arctic Cooling to nie jest najlepsze chłodzenie ale najgorsze też nie Nie powinna się tak grzać myślę że do max 90 C choć znam takich co lata często na 100 i dalej działa podawałeś ją OC ? bo takie tempy to trochę za dużo Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Pisząc że "karta" ma 90-100st. co dokładnie masz na myśli? GPU, pamięci, czy zasilanie? Poza tym może warto by zajrzeć czy chłodzenie nie jest zakurzone(choć w przypadku AC to dość trudne). Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Wrzuć zdjęcie z wnętrza budy i napisz jakie masz wentylatory do wentyalcji budy. Cytuj Link to post Share on other sites
kowalzdw 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Procesor graficzny najbardziej się grzeje. W spoczynku teraz wyświetla mi 56* dla procesora i 48* dla pamięci. To jest ta karta http://www.allegro.pl/show_item.php?item=755711799 Cytuj Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Jeżeli chcesz bardziej zbić temperatury na karcie graficznej to polecam Ci do tego program EVGA Precision bo widzę, że kartę masz tej samej firmy tam sobie zwiększ obroty wentylatora bo standardowo pewnie masz ustawione na auto chodź tak temperatura 56 st. nie jest aż taka duża w spoczynku tam tyle mam to zależy na jakich obrotach wentylator chodzi ja mam obecnie ustawione na auto i jest dobrze Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
kowalzdw 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 W trybie 2D wentylator chodzi na 40% a jak odpalam jakąś grę to przechodzi na 100% i osiąge temp. 90-100* Cytuj Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 W trybie 2D wentylator chodzi na 40% a jak odpalam jakąś grę to przechodzi na 100% i osiąge temp. 90-100*Wow nieźle u mnie w spoczynku kręci się też na 40% i temperatury są w granicach 50-55 st. w stresie wentylator kręci się na 60% max. więcej na auto nie idzie i temperatury wahają się w okolicach 45-56 st. może to przez to chłodzenie AC tak temperatury Ci skaczą? dziwne, że w stresie wentylator Ci chodzi na 100% wiem, że w RivaTuner można sobie ustawić regulację obrotów wentylatora podczas trybu 2D i 3D ale jak zmniejszysz obroty na mniej niż 100% to pewnie temperatura skoczy powyżej 100t. zrób zdjęcie swojej budy może jest słabo wentylowana i dlatego masz takie wysokie temperatury? zobaczymy co i jak Cytuj Link to post Share on other sites
kowalzdw 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Myślę że to nie jest wina obudowy bo na tej aukcji co kupiłem kartę http://www.allegro.pl/show_item.php?item=755711799 sprzedający napisał "Sprzedaje bo: a) nie do konca jestem zadowolony z efektu tej przerobki, chlodzenie bardzo ciche ale temperatury pozostaly na poziomie chlodzenia oryginalnego, latem w stresie potrafi przekroczyc 90stopni a to nie pozostawia pola dla OC, moze komus to wystarczy albo ma zaciecie inzynierskie i chce pobawic sie pastami klejami i wycisnac z niej cos wiecej," Cytuj Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Spróbuj nałożyć nową pastę może faktycznie to by wystarczyło aby zbić temperatury spróbować zawsze można wydaję mi się, że ten koleś od którego kupiłeś tą grafikę pewnie pierwszy raz miał do czynienia ze zmianą chłodzenia i może źle nałożył pastę albo dał jej za mało albo była kiepska i stąd te wysokie temperatury tak mi się wydaję chyba, że się mylę. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCrow 5 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Możliwe że źle zamontował chłodzenie etc. ale tu mi śmierdzi znacznie bardziej pisał tam że na standardowym chłodzeniu również miał tempy w granicach 90 C, cóż to karta evgi czyt= dobra nie powinna mieć takich temperatur... nie chce cię straszyć ale mi się wydaje że trafiłeś na jakiś słabszy model ;/ ewentualnie jak ktoś up@ pisał spróbuj pastę nową nałożyć i napisz jak wygląda twoje chłodzono w budzie bo to też ważny czynnik PS: Jak ci na takim chłodzeniu na 100% wiatraki chodzą i masz 90 C to jest źle Cytuj Link to post Share on other sites
kowalzdw 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Przed chwilą jak grałem w batmana na max ustawieniach z wiatrakiem 100% to karta w porywach osiągała 104* średnia temperatura to jakieś 97-98* Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 A radiator choć (bardzo) mocno się nagrzewa? Ja mimo wszystko stawiam na uszkodzone, lub źle zamontowane chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
kowalzdw 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 A jeśli karta tak mocno się nagrzewa to może mi jakoś szybko paść czy raczej takie temperatury nie szkodzą aż tak bardzo. Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 szkodzą pomyśl sobie ile to jest tak naprawdę te 100stopni Ponawiam pytanie czy radiator mocno się nagrzewa ?? możesz trzymać na nim palca ?? Może czujnik przekłamuje... Jakie temp. są przy użytku 2d ?? Cytuj Link to post Share on other sites
kowalzdw 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Aktualnie w 2D temperatura dla procesora to 66* a dla pamięci 58* jest jeszcze otoczenie procesora graficznego i to ma 44*. Ten radiator to jest ta obudowa wentylatora czy jak? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Ten radiator to jest ta obudowa wentylatora czy jak?Chodzi o aluminiowe "finy"(żeberka) które są pod wentylatorami. Możesz ich w jakiś sposób dotknąć podczas pracy karty? Tylko staraj się nie dotykać samej płytki bo grozi to uszkodzeniem grafiki gdy przeskoczy jakiś ładunek. Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 oscylował bym za tym że twoje chłodzenie jest do niczego chociaż dotknij żeberek aby "ręcznie" sprawdzić temperaturę W 3D Cytuj Link to post Share on other sites
kowalzdw 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Dobra zaraz sprawdzę tylko powiedz mi jeszcze czy sprawdzić w 2D czy 3D? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Włącz coś co ją mocno obciąży, poczekaj chwilę i jak się rozgrzeje to napisz czy żeberka były bardzo gorące. Cytuj Link to post Share on other sites
kowalzdw 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Hmm. Jak włączyłem batmana to według gpu-z temperatura w tym czasie miała 89* a ja bez problemy mogłem dotknąć tych zewnętrznych żeberek. Mogłem trzymać tam palca ile chcę. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 A czułeś przy tym obciążeniu aby od karty wiało naprawdę mocno nagrzanym powietrzem? Jeśli nie to najprawdopodobniej chłodzenie jest źle założone. Cytuj Link to post Share on other sites
kowalzdw 0 Napisano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Teraz jak było 76* to czułem dość chłodne powietrze z wiatraka. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 5 Października 2009 Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Nie sądzę aby to chłodzenie miało aż takie problemy z transportem ciepła z podstawki. Te GPU mają HeatSprender'y także bardzo ciężko cokolwiek uszkodzić gdy wie co się robi. Także jeśli masz trochę jakiejś porządnej pasty termo możesz spróbować ją zmienić. Ewentualnie zobacz czy chłodzenie w żadnym miejscu nie opiera się o nic. Jedyne o czym musisz pamiętać to rozładowanie się poprzez dotknięcie bolca w gniazdku(musi być poprawnie podłączony), lub choćby niepomalowanej części kaloryfera. No i odłączenie komputera od prądu na chwilę przed jakimikolwiek operacjami na nim. Jeśli nie czujesz się na siłach poproś znajomego który się na tym zna, o ile takiego znasz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts