Skocz do zawartości

Nie można uruchomić XP

Recommended Posts

Witam. Mam taki problem... Wczoraj grałem sobie jakieś 30min. a tu nagle wyskoczył bluescreen po czym XP nie uruchamia się, ponieważ owy bluescreen pojawia się podczas ekranu bootowania systemu. Kod tego błędu to: STOP: 0x0000000A (0x00000000, 0x0000001c,0x00000001, 0x804FB03C) z dopiskiem IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Szukałem odpowiedzi na różnych forach, ale nic konkretnego nie znalazłem, oprócz zmiany slotów pamięci, ale niestety po zmianie slotów nawet monitor nie chce się uruchomić. Niektórym pomagała też wymiana płyty, ale akurat tego chciałbym nie doświadczać. Wiecie może jak sobie z tym poradzić?

Chodzi właśnie o to, że nie mogę go przeinstalować, ponieważ musiałbym to samo robić z siódemką. Próbowałem przywrócić/naprawić plik kernel32.dll przez konsolę, ale niestety widzi mi XP na innej partycji niż powinno i nie przyjmuje hasła administratora...

Jeżeli wybiorę naprawianie to wtedy zniknie mi siódemka... Widzę, że bez formatu się nie obejdzie. Nixtone, założyłem dwa tematy, ponieważ najpierw napisałem na forum, ale czasem nikt nie odpisuje i założyłem w poradniku. Jeżeli to przeszkadza to sorki, następnym razem zrobię wszystko w poradniku. Kabelki odpadają, wszystko jest jak było.

boshe, najczęstszy błąd jaki ma xp, a wy nie umiecie jeszcze tego naprawiać:

wsadzić płytke z systemem, zbootować, niech załaduje pliki, wejsć R w konsole, zalogować się i wpisaź FIXBOOT , dla pewności można jeszcze CHKDSK /R

a jak nie znasz hasła admina to je skasuj, na płytce z hirenem jest program do tego

Mam taką płytkę(tzn. tylko do zerowania hasła) i próbowałem to zrobić, ale nie wiedzieć czemu gdy chcę przejść do systemu XP to nie widzi mi ścieżki do rejestru bodajże, nie pamiętam dokładnie i na tym zabawa się kończy. Chodzi Ci chyba o płytkę hiren's boot. Takową też posiadam, ale chyba źle ją nagrałem bo nie widzi mi pliku. Spróbuję jeszcze raz.