Skocz do zawartości

Cpu cooler-Arctic Freezer 13

Recommended Posts

Witam, jutro dostane nowy cpu cooler arctic freezer 13 pro i mam takie pytanie czy musze wyciagac mobo z obudowy zeby zamantowac cooler, chcialbym zeby mozna bylo to zrobic bez wyciagania mobo, widzialem na youtube ze goscik montowal ten cooler z plyta w obudowie. A wole zapytac sie was czy tak bedzie wygodniej. I jeszce jedno mam paste od zalmana zeby nalozyc ja na procka, to najlepeiej bedzie jak ta paste rozsmaruje ale pytanie jest czy mam ja rozprowadzic na calym procku czy zostawic troche miejsca gdzie sa krawedzie.

• Popieram 1

Zainstalujesz też bez wyjmowania ale się nagimnastykujesz :) ja pastę rozprowadzam jakimś płaskim kawałkiem plastiku, żeby było równo na całej powierzchni procesora :) tu masz bardzo dobry poradnik od t.luka jak nakładać pastę

Edytowane przez Mlody

Jeśli masz miejsce w obudowie to nie powinno być problemu z instalacją wewnątrz obudowy. Przykręcasz do coolera kit montażowy do AM3 i celujesz w ramkę socketu coolerem. Powinno się bez problemu udać Ja ostatnio zakładałem Thermalright Macho wewnątrz i też jakoś poszło a przecież freezer 13 pro nie jest taka krową jak macho.

Bude mam dosyc duza. fractal design arc midi wiec miejsca jest. A jak naloze paste termoprzewodzaca to odrazu musze nalozyc radiator czy moge tak po chwili zalozyc? Ten cooler co kupuje ma jakas paste(od arctica), i niby dobra, i nie wiem czy uzywac tej czy zalmana? mowia ze fabryczne sa slabe ale arctic ma solidne?

• Popieram 1

Dołączona pasta to Arctic MX-4, jest to dobra pasta, o wiele lepsza niż pasta np od Scythe. Zalman jest jednak troszke od niej lepszy.

Najlepiej jeśli uda Ci się odrazu osadzić cooler na Cpu i nie odrywać go, ale nie powinno się nic wielkiegi stać, jeśli oderwiesz odrazu cooler, bo np źle wycelowałes.

Wracam do was z pytaniem, ten cooler co kupilem to ten goscik wogule jego nie uzywal i jest cala w opakowaniu, ale nie ma pasty wogule zeby nalozyc, Znalalazlem stronke co testowali ten cooler i napisali tak;

Na podstawce mamy wspomnianą pastę, która jest bardzo sucha i w zasadzie możemy ją zepchnąć, zamiast ścierać.

Czyli ona juz jest zalozona od nowosci?

• Popieram 1

Tak ta pasta jest nałożona już na stopkę radiatora. Nie przejmuj się że jest sucha, na rynku są pasty suche(ic diamond carat) i mokre (zalman stg-1). MX-4 to nie zła pasta, pod wpłytem temperatury procesora i docisku radiatora do procesora rozpłynie po całej powierzchni.

Dzieki kolego, no ułatwili mi robotę. Ta pastę co mam od zalmana bedzie na drugi raz jak znalazl.

Po zalozeniu nowego coolera, kumpel takze zakupil sobie ten sam cooler tylko ze uzywke, al nie moze zamnotwac w ten sposob:

http://alienbabeltech.com/main/wp-content/uploads/2011/01/Freezer13SystemView.jpg

Slot od ram mu przeszkadza........

Czy moze zrobic odwrotnie?

• Popieram 1

Hmm niestety nie wiem, zapytam go jak sie z nim spotkam, ale podobna mobo ma podobna jak ja z asusa, ale dokladnie to napisze pozniej, pytal sie mnie abym zapytal was czy moze zamontowac tak:

http://images.gametrade.pl/system/photos/000/129/770/original_watermark/25022012770.jpg

Duzo ludzi tak ma, wiec raczej zle nie jest, jak myslicie

Hmm niestety nie wiem, zapytam go jak sie z nim spotkam, ale podobna mobo ma podobna jak ja z asusa, ale dokladnie to napisze pozniej, pytal sie mnie abym zapytal was czy moze zamontowac tak: http://images.gametrade.pl/system/photos/000/129/770/original_watermark/25022012770.jpg Duzo ludzi tak ma, wiec raczej zle nie jest, jak myslicie

A jeszce jedno, moj kumpel nie ma tej czarnej podstawki AMD tylko ma stara ze pudełkowego coolera AMD czy moze zainstalwac na starym czy musi byc to podstawka od artcica?

O to mi chodzi?

http://pcfoster.pl/public/images/recenzje/freezer13/pro_15.jpg

• Popieram 1

Freezera 13 (pro) instaluje się w przypadku procesorów AMD na standardowym koszyku wogół socketu, nie trzeba nic zmieniać/ wymontowywać.

Zresztą, nawet na obrazku widać że ten koszyk jest przeznaczony pod procesory intela

• Popieram 1

Dobra wiec ten koszyk co jest zalaczony w opakowaniu arctica nie musi byc on montowany, to kumpel ma szczescie ze pojdzie mu na oryginalnym koszyku AMD. A co do montowania go to moze byc on zamontowany wiatrakiem w dol, tak jak pokazalem na tym ostatnim linku..? Bo mu kosci ram przeszkadzaja,chyba jedna kosc z tego co mi wiadomo.

Edytowane przez 06radcho
  • Popieram 1

Niby lepiej jest mieć zainstalowany wentylatorem ukierunkowanym w przód obudowy, ale w wypadku AMD nie ma fizycznej możliwości takiego montażu, gdyż wypustki na koszyku wokół socketu są tylko na 2 bokach(u góry i dołu)

• Popieram 1

No szkoda ale nic sie nie da zrobic, na poczatku myslalem ze te chlodzenie pod amd bedzie chwialo na lewo i prawo bo duzo ludzi mowilo ze nie jest to najlpesze rozwiazanie dla platrform amd ale powiem ci 3ma sie ok. Ludzie tak i srak gadaja, wiec najlepiej robic swoje a nie czytac lub sluchac tych bzdur.

• Popieram 1