Xemidra 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam, Chciałem się zapytać czy temperatury mojego procesora (AMD Phenom X4 955BE C2) nie są przypadkiem za wysokie ? Chłodzenie założone na procesor to: OCZ Gladiator MAX ( http://pclab.pl/art38203-26.html). Info na temat pasty przewodzącej nie posiadam, bo komputer składany był w sklepie zakładając, że takową w ogóle założyli Temperatury na dzień dzisiejszy to ok. 59C w stresie i powyżej 40 normalnie. W cieplejsze dni temp. w stresie to coś około 62C, góra 63C. Wszystko jest na standardzie (opcja AUTO w biosie). Jeżeli możecie to powiedźcie mi coś na temat wydajności mojego układu chłodzenia, czy opłacało się go kupować ? Jeżeli ktoś by się zastanawiał, to nie planuję go na razie podkręcać (przynajmniej do czasu premiery GTA V), ponieważ w tym temacie jestem zielony a to droga zabawka . Mój zestaw to: AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/ Asus M4A77TD PRO A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming (aktualnie 1333Mhz nie wiem dlaczego) Asus Radeon HD5770 1GB ddr5 Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII bequiet! PurePower L7 530W Cooler Master Elite 332 (Black) P.S. Może ktoś wie dlaczego mój RAM działa na 1333Mhz skoro kupowałem 1600Mhz? Cytuj Link to post Share on other sites
ProXimo 210 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) co do ramu musisz go ręcznie ustawić w biosie ; ) co do temperatur to pytanie czy masz dobrze wentylowaną budę i odpowiednio nałożoną pastę ;] chłodzenie nie jest jakieś super zaawansowane ale powinno dać radę , jeśli nie podkręcałeś to troszkę za wysokie Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez ProXimo Cytuj Link to post Share on other sites
Xemidra 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Tak myślałem, więc idzie na serwis, póki jeszcze jest gwarancja Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Phenomy nie powinny przekraczać 50C. Cytuj Link to post Share on other sites
Xemidra 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Możecie polecić mi jakąś dobrą pastę termoprzewodzącą i poradnik jak ją nałożyć ? Cytuj Link to post Share on other sites
alex103 9 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 apropo procka temperatura powinna być max 55oC bo procek zmniejsza taktowanie automatycznie może masz coś źle ustawione Cytuj Link to post Share on other sites
Fragless 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 phenomy na boxie maja max 55 stopni. Mozesz mieć zle nalozona paste wtedy kupujesz taka za 20 zl lub kiepska obudowe bez dobrej wentylacji wtedy wentylator zasysa ciagle cieple powietrze moze pomuc wykrecenie sledzi ze slotow w obudowie jednak najlepiej bedzie ja wymienic... Cytuj Link to post Share on other sites
Xemidra 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Czyli ta moja obudowa jest kiczowa ? Właściwie to na niej oszczędzałem i brałem jak najtańszą A jak bym ją otworzył i zostawił taką otwartą to by coś pomogło ? Możecie mi polecić jakieś sprawdzone modele i w miarę rozsądnych cenach? Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Xemidra Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Max to 95°C. 65° to żadna temperatura ale jak ne procka bez OC jest relatywnie wysoka. Cytuj Link to post Share on other sites
Arved 81 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Możecie polecić mi jakąś dobrą pastę termoprzewodzącą i poradnik jak ją nałożyć ? http://chlodzenie.net/reviews/test-past-termoprzewodzacych-mity-i-fakty/ tu masz porady jaką pastę wybrać i jak nałożyć. Temperatury trochę wysokie bez OC, a otwarcie obudowy zawsze trochę pomoże Cytuj Link to post Share on other sites
Xemidra 0 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 My tak debatujemy ale właściwie co zmieniają te temperatury? Mimo wyższych wartości to są w normie. Fakt zgadzamy się, że są trochę za wysokie ale jaki ma to wpływ na działanie albo co ważniejsze żywotność sprzętu? Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Same temperatury, o ile są w normie, nie są aż tak wielkim problemem. Tyle, że CPU wytrzymują mniej, niż grafiki, dlatego trzeba koniecznie unikać przekroczenia 65 oC. Byle nie przekraczały tych 65 stopni, bo CPU może się uszkodzić i to na amen. A dopóki nie kręcisz, nie musisz się martwić. Zobacz, czy to arcydzieło designu, w które zapakowałes kompa ma gniazda dla wiatraków. Jeśli mają, to wsadź tam wentylatory, najlepiej sterowane sygnałem PWM. Wtedy do środka wpadnie chłodniejsze powietrze i temperatura może spaść nawet znacznie. Cytuj Link to post Share on other sites
saddam 505 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Zarzuć linka do oficialnej informacji na temat granicy 65°C. W dokumentacji procesorów jest 95-105°C. Serwerowe jednostki często pracują latami w powyżej 70°C i nic im się nie dzieje przez lata. Bajki panie opowiadasz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts