Skocz do zawartości

GTX 260 pytania.

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć parę rzeczy odnośnie Karty Graficznej Asus Geforce GTX 260 ( http://www.techfuels.com/attachments/graphic-card/7110d1224847028-asus-geforce-gtx-260-top-896mb-graphics-card-asus-geforce-gtx-260-top-896mb-graphics-card.jpg ). Rzeczy które bym chciał wiedzieć:

1. Czy w pudełku będzie dołączona przejściówka 2x molex > 6pin?(ponieważ w zasilaczu mam tylko1x 6pin)

2. Czy opłaca się ją brać za 100zł bo od kolegi ale on mówi że ona się po dłuższym czasie gotuje i nie wie czemu (co może być problemem?)

3. Czy mój zasilacz Ocz 500W da sobie z nią radę?

4. Czy da sobie radę w BF3?

Moje podzespoły :

Procesor Celeron G530

Płyta główna Gigabyte GA-H61M-S2V-B3

4 GB Ram DDR 3

Zasilacz Ocz 500W.

Z góry dziękuję wszystkim za Odpowiedzi.

1. Standardowo powinna być, w sklepie parę złotych.

2. W zależności co oznacza gotuje się. Bo 80-90 C to normalna temperatura pracy tej karty.

3. Tak

4. Powinna, ale nie na wysokich ustawieniach.

Karta jest długa sprawdź czy wejdzie do budy.

Karta się grzeje bo:

a) pasta termoprzewodząca jest już do niczego i trzeba ją zmienić

b) kolega ma źle wentylowaną obudowę i karta chłodzi się ciepłym powietrzem.

Ta karta spokojnie da radę z BF3 chociaż na niższych detalach. Zasilacz masz super, ramu wystarczy. Tylko ten Celeron. To bardzo słaby procesor przynajmniej do tej gry. U mnie ona bardzo słabo chodziła z C2D E8200 podkręconym, do 3.7GHz. Słabo to znaczy miałem mikro przycięcia i niezłe dropy FPS. Ale grać się dało. Mimo wszystko gra powinna całkiem przyzwoicie chodzić.

2. W zależności co oznacza gotuje się. Bo 80-90 C to normalna temperatura pracy tej karty

Właśnie puki nie zdobędę przejściówki to nie będę wiedział co to dla niego znaczy wysoka temperatura.

Karta jest długa sprawdź czy wejdzie do budy.

Kartę już mam u siebie i wszystko będzie pasowało ;)

Karta się grzeje bo: a) pasta termoprzewodząca jest już do niczego i trzeba ją zmienić b) kolega ma źle wentylowaną obudowę i karta chłodzi się ciepłym powietrzem. Ta karta spokojnie da radę z BF3 chociaż na niższych detalach. Zasilacz masz super, ramu wystarczy. Tylko ten Celeron. To bardzo słaby procesor przynajmniej do tej gry. U mnie ona bardzo słabo chodziła z C2D E8200 podkręconym, do 3.7GHz. Słabo to znaczy miałem mikro przycięcia i niezłe dropy FPS. Ale grać się dało. Mimo wszystko gra powinna całkiem przyzwoicie chodzić.

No właśnie jak zdobędę przejściówkę to od razu wyczyszczę całą kartę i nałożę nową pastę to może coś pomoże to ;). A co do mojego procesora to na Youtubie widziałem jak koleś grał na Celeronie G530+ radeon HD4850 i bardzo ładnie mu chodziło.

da sobie radę przecież BT3 w zalecanych wymaganiach ma napisane: GeForce GTX260

Celeron G530 ma dobry potencjał do gier jak za tą cenę,

płynność będzie raczej bardziej zależeć od karty graficznej.

da sobie radę przecież BT3 w zalecanych wymaganiach ma napisane: GeForce GTX260 Celeron G530 ma dobry potencjał do gier jak za tą cenę, płynność będzie raczej bardziej zależeć od karty graficznej.

No widziałem filmik jak koleś grał na takim samym sprzęcie jak ja mam (G530+GTX260) i miał od 27 do 58 Fps na ustawieniach Medium a tyle to w zupełności mi wystarczy :).

A jeszcze pytanie co do Karty czy dużo ona pobiera prądu ? tak z ciekawości pytam.

I czy nie opłaca się kupić Radeona HD4850?

@UP

sądząć po zdjęciu które umieściłeś,

http://www.techfuels.com/attachments/graphic-card/7110d1224847028-asus-geforce-gtx-260-top-896mb-graphics-card-asus-geforce-gtx-260-top-896mb-graphics-card.jpg

jest to obrzydliwy referent w dodatku od sra-susa, max w grze osiąga około 85'C dla GPU i to jest normalne, dodatkowo w fur-marku po rozgrzaniu przekracza 90'C i to niby też norma, pobór prądu w spoczynku ma akceptowalny, ale pod obciążeniem dużo wpiepsza z ~200W,

również mam GTX260 kupiłem go jako referent, ale chłodzenie po czasie zmieniłem bo te temperatury mi nie odpowiadały, karty pod obciążeniem nie dało się dotknąć, szło się poparzyć.

chłodzenie zmieniłem na Zalmana VF3000N, co prawda temperatury GPU drastycznie spadły w grach 60'C to była górna granica :D, ale sekcja VDDC grafy niestety bez zmian, wina Zalamana i jego nie odpowiednich radiatorów na mosfety 65nm, (musiałem coś wykombinować jako zamiennik)

http://www.techpowerup.com/reviews/Palit/GeForce_GTX_260_Sonic_216_SP/29.html

no różnica może nie jest ogromna , ale widoczna , oczywiście na korzyść GTXa , no trochę papu (W) to ta karta ssie , ale nie jest to jakaś kosmiczna ilość , co do wersji referencyjnej one zazwyczaj są ciepłe i głośne ; p

Edytowane przez ProXimo

http://www.techpowerup.com/reviews/Palit/GeForce_GTX_260_Sonic_216_SP/29.html no różnica może nie jest ogromna , ale widoczna , oczywiście na korzyść GTXa , no trochę papu (W) to ta karta ssie , ale nie jest to jakaś kosmiczna ilość , co do wersji referencyjnej one zazwyczaj są ciepłe i głośne ; p

No i to kolejny dowód na to że chyba jednak się na nią nie skuszę ;p bo lubię jak jest cicho.

No Karta już działa i najgorsza rzecz że nawet nie mam na czym ją przetestować :D. Temperatury są takie :

Procesor graficzny 75 °C

Pamięć procesora graficznego 67 °C

Otoczenie procesora graficznego 53 °C

GPU VRM 57 °C

są w miarę normalne czy lepiej otworzyć grafikę i przeczyścić?