Skocz do zawartości

Czy zwykły kowalski odczul by różnice po między Radeonem HD7850 a 7870?

Recommended Posts

Witam. Mam zamiar zakupić nowego Radeona 78xx. Ponieważ nie specjalizuje się w tego typu tematach, chciałbym się dowiedzieć, czy taki zwykły kowalski jak ja, odczuł by różnice pomiędzy radeonem 7850 a 7870 pomijając różnice cenową. Czy ceny tych grafik spadną w najbliższym czasie? Bym zapomniał. Czy warto wymieniać starszego radeona jakim jest 6870 na nowsze, wyżej podane?

odpowiadając na pytanie "Czy zwykły kowalski odczul by różnice po między Radeonem HD7850 a 7870?" myślę że Kowalski nie ; ) a czy wymieniać to zależy od tego co oczekujesz i co posiadasz aktualnie , bo tak jak koledzy napisali wyżej 6870 to w miarę dobra karta ;)

Jeżeli obecnie posiadasz 6870 to absolutnie nie opłaca się wymieniać karty na 7850. W zasadzie na 7870 też tak średnio chociaż tu już pewna różnica będzie widoczna w większości tytułów.

Nie opłacalna jest taka zmiana bo za duże pieniądze wydajność wzrośnie raczej nieproporcjonalnie. Radzę zaczekać z wymianą karty co najmniej pół roku.

co do roznicy , w testach (benchmark) roznice sa w fps sa dosc wysokie (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Radeon_HD_7850_i_7870_-_test%2C_cena_i_opinie-4422/strona/16906.html) , ja bym bral 7870 , to tylko 200 - 300 zl roznicy , a fps bedzie wiecej , jak koledzy powyzej , narazie wstrzymaj sie z wymiana karty

Edytowane przez Dawid_2

jaka reszta sprzętu i w jakiej rozdzielczości grasz ??

Sprzęt jakim dysponuje to: AMD Phenom II x4 3,20 GHz, 8 GB RAM, HIS Radeon HD6870. Gram na FulHD.

czujesz z tym 6870 "niedosyt mocy" czy poprostu mozesz sobie aktualnie pozwolić na wymiane?

Co do mocy nie mam zastrzeżeń, lecz zastanawiam się nad sprzedażą mojej karty, gdyż w tym momencie jest droższa, niż w chwili gdy ją kupiłem i z obawy że, później już nie będzie lepszej chwili na sprzedaż. A po jakimś czasie, gdy juz radeony 78xx stanieją, dołożyć trochę i kupić 7850 lub 7870. Edytowane przez vektor321

wymiana karty do tego procesora nie ma sensu, 6870 jest odpowiednia proponuje podkręcić procesor jeszcze jak masz jakieś dobre chłodzenie, Phenom 4.0 Ghz nie jest w stanie wykorzystać pełni mocy HD6970 a co dopiero 7870 czyli tylko wydał byś kase w bloto, już bardziej proponuje wymianę platformy na Intela bo przyrost mocy były odczuwalny :)