Skocz do zawartości

Radiator na 1155 z wentylatorami

Recommended Posts

Witam!

Szukam najwydajniejszego wentylatora do schładzania i5 2500K. Moją obudową będzie najprawdopodobniej Fractal Design ARC, więc miejsca jest w miarę dużo. Do radiatora dokupię 1 albo 2 wentylatory PWM i połączę je złączką (najprawdopodobniej Noiseblocker PLPS lub Enermax T. B. Silence PWM)

Myślałem nad czymś takim:

• Thermalright Venomous X
  • Thermalright Venomous X Black
  • Prolimatech Armagedon
  • Prolimatech Super Mega
  • Prolimatech Genesis
  • Prolimatech Megahalems Black
  • Prolimatech Megahalems rev. B
Może lepiej wziąć jakiegoś dobrego gotowca? Myślałem o Thermalright Silver Arrow SB-E, Noctua NH-D14, Phantex, Thermalright Archon rev. A. Może coś poduniecie?

Pytania:

• Lepsze Noiseblockery PWM, czy Enermax T. B. Silence PWM?
  • Lepszy będzie Archon rev. A z dwoma wentylatorami TY150, czy Silver Arrow SB-E?
  • Czy warto przepłacać na Prolimatech Super Maga?
  • Czy powyższy model będzie dużo droższy od wersji Armagedon?
  • Czy opłaca się kupować Corsaira H100, który jest trochę droższy ale wodny?

Szczerze powiem, że najbardzie do gustu mi przypadł Proliatech Genesis, bo można do niego podłączyć 3 wentylatory, z czego jeden będzie też chłodził niskie ramy, a pozostałe nie będą psuć obiegu powietrza w budzie wyciągając z niej powietrze na tył budy. Widziałem gdzieś złączkę na 3 wentylatory PWM, chyba na cooling.pl.

Dzięki!

Ten ogromniasty Phanteks to najwydajniejsza propozycja na rynku, ale współczynnik cena/jakość to jakiś wątpliwy żart. Więc jeśli cena nie gra dla ciebie roli, a liczy się każde 0,5C... no i lubisz takie "gadżety" możesz śmiało brać.

Logika nakazuje zdecydować się na Venomousa z pojedynczym dobrym wentylatorem i jest to rozwiązanie wystarczające. Archon czy SA będą ciut wydajniejsze, ale dopłata do nich jest niewspółmierna do korzyści wynikających z ich posiadania.

Super Mega jest słabszy od Archona i SA i jeśli uderzasz w hi-end to chyba nie warto go rozważać, są wydajniejsze :)

Zabawki typu zintegrowane systemy chłodzenia "wodnego" sobie odpuść. Może H100 nie ma problemów z samym oddawaniem ciepła, bo 240 chłodnica robi swoje ale samo wykonanie tego pozostawia wiele do życzenia. Farba odpryskuje, pompki się zapowietrzają, wydajność maks. na poziomie najwydajniejszych radiatorów, a cena dwukrotnie wyższa. Jednym słowem taki bajer, dobre chyba tylko dla tych którym się to podoba z wyglądu...

http://static.frazpc.pl/cms/2011/01/2010_11_SUPER-MEGA-Obci%C4%85%C5%BCenie.png

Ten ogromniasty Phanteks to najwydajniejsza propozycja na rynku, ale współczynnik cena/jakość to jakiś wątpliwy żart. Więc jeśli cena nie gra dla ciebie roli, a liczy się każde 0,5C... no i lubisz takie "gadżety" możesz śmiało brać. Logika nakazuje zdecydować się na Venomousa z pojedynczym dobrym wentylatorem i jest to rozwiązanie wystarczające. Archon czy SA będą ciut wydajniejsze, ale dopłata do nich jest niewspółmierna do korzyści wynikających z ich posiadania. Super Mega jest słabszy od Archona i SA i jeśli uderzasz w hi-end to chyba nie warto go rozważać, są wydajniejsze :) Zabawki typu zintegrowane systemy chłodzenia "wodnego" sobie odpuść. Może H100 nie ma problemów z samym oddawaniem ciepła, bo 240 chłodnica robi swoje ale samo wykonanie tego pozostawia wiele do życzenia. Farba odpryskuje, pompki się zapowietrzają, wydajność maks. na poziomie najwydajniejszych radiatorów, a cena dwukrotnie wyższa. Jednym słowem taki bajer, dobre chyba tylko dla tych którym się to podoba z wyglądu... http://static.frazpc.pl/cms/2011/01/2010_11_SUPER-MEGA-Obci%C4%85%C5%BCenie.png

Dobra ale gtxxor jak myślisz jaki jest najchłodniejszy taki z wysokiej ceny i dość normalny może Silver Arrow z 3 wentylatorkami?

Noctua D14 to najbardziej przereklamowany cooler , bierz Venomous-X lub Corator DS i w zupelnosci wystarczy

Co ty piszesz to są odmienne konstrukcje to że (ciebie nie stać/nie lubisz ich ) nie znaczy że są beznadziejne.

Dobra ale gtxxor jak myślisz jaki jest najchłodniejszy taki z wysokiej ceny i dość normalny może Silver Arrow z 3 wentylatorkami? Co ty piszesz to są odmienne konstrukcje to że (ciebie nie stać/nie lubisz ich ) nie znaczy że są beznadziejne.

Nie znasz sie idz spac :D widziales w ogole na oczy Coratora DS ? Bardzo podobny wyglad , roznica 1C a cena dwukrotnie wyzsza.To ze ty lubisz przeplacac nie znaczy ze kazdy chce to robic

Nie znasz sie idz spac :D widziales w ogole na oczy Coratora DS ? Bardzo podobny wyglad , roznica 1C a cena dwukrotnie wyzsza.To ze ty lubisz przeplacac nie znaczy ze kazdy chce to robic

http://www.proline.pl/?p=TR+VENOMOUS+X

On planuje zakup Noctua D14 chłodzenia dwu wentylatorowego a ty mu podajesz to?

Nie rozumiem o co ci chodzi z tym że są przereklamowane oświeć mnie?

Udajesz czy naprawde nie wiesz o co chodzi ? Ta noctua ma najgorszy stosunek cena/wydajnosc.Silver Arrow czy Archon tansze a lepsze.Do Venomous'a da 2x TY-140 i bedzie mu chlodzilo lepiej niz ta Noctua D14 a w dodatku bedzie PWM

Co do tematu, jezeli chcesz naprawde fajny i wydajny Cooler to poszukaj TRUE Cooper , Stare dobre TRUE wykonane w 100% z Miedzi, dajesz do tego dwa dobre wentyle i masz najlepszy zestaw.To nie przypadek ze Ultra z miedzi wygralo test na pclabie

Ps czyli posiadałeś Coratora DS , Noctue D14 , Silver Arrow?

Widać raczej nie chyba posiadamy wróżkę forumową , każde chłodzenie inaczej się zachowuje ma inną charakterystykę pracy itp.

racja venomous x wystarcza w zupelnosci, ale jezeli oczekujesz najwyzszej wydajnosci to noctua albo silver arrow, ja mam noctue i rzeczywicie godna polecenia nie zaluje ani grossa, mam standardowe wentyle, jednak ja ci bardziej polecam silver arrow sb-e jest minimalnie cichszy i odrobinke wydajniejszy, nie oplaca sie przeplacac do corsaira ani super mega , phanteks sie tez nie oplaca bo roznica m-y tymi dwoma jest niemal zadna a 50dych wiecej, rozgaleziacz phobya www.cooling.pl/phobya-rozgaleziacz-4pin-pwm-na-3x-4pin-pwm,produkt,552724.html lol

Edytowane przez czolgic

Silver arrow jest w drugim tescie i dostaje po du**e od Coopera jakies 5C wiec ?

Niech nareszcie zrobią mega test najlepszych coolerów na rynku i zobaczymy kto wygra.

Mnie tylko ciekawi jaki jest najwydajniejszy cooler na rynku Silver Arrow z 3 wentylkami czy te które wpychasz mi.

Edytowane przez matt105

@up I gorsze. Myślałem jeszcze nad venomous x, bo można na niego montować wentylatory 140mm. A jak wentyl ma być 140mm pwm, to jakiego polecacie?

t.luk pisał, że na Venomousa 140mm to dużo powietrza się zmarnuje i radził dobre 120mm x 2.

Osobiście wybrałbym Venomous X Black + 2 x Alpenfohn lub Enermax Magma lub Noise Blocker BlackSilent.

t.luk pisał, że na Venomousa 140mm to dużo powietrza się zmarnuje i radził dobre 120mm x 2. Osobiście wybrałbym Venomous X Black + 2 x Alpenfohn lub Enermax Magma lub Noise Blocker BlackSilent.

Dobre sa jeszcze Scythe Slipstreem z PWM oraz TY-14 (140mm)

Noctua D14 to najbardziej przereklamowany cooler , bierz Venomous-X lub Corator DS i w zupelnosci wystarczy

Coolink Corator DS owszem jest dość wydajny ale jego wentylator na max. obrotów to naprawdę spora suszarka (bawiłem się nim, w tym miesiącu będzie aktualizacja testów wentylatorów :)). A co do wentylatora / wentylatorów na Venomous X, to brałbym pod uwagę 2x Noiseblocker PLPS :)

Zależy ile kto ma pieniędzy na chłodzenie. Ja miałem tylko na średni przedział cenowy (200-250zł)

Wybrałem Venomous X za 170zł plus wentylator za 45zł.

Mój 2500K pod max obciążeniem z tym zestawem ma 45*C Jeszcze mniej jak rozkręcę wentylator ponad 1200rpm.

Z zegarem 5.1GHz temperatura nie dochodzi do 60*C z wentylatorem na 1500rpm. Venomous X jet naprawdę bardzo wydajny, przynajmniej w przedziale za około 200zł. Od siebie polecam chyba że stać Cię te ogromne chłodzenia zajmujące obszar połowy płyty głównej które niewątpliwie są wydajniejsze ;)