Dazuo 88 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam! Szukam najwydajniejszego wentylatora do schładzania i5 2500K. Moją obudową będzie najprawdopodobniej Fractal Design ARC, więc miejsca jest w miarę dużo. Do radiatora dokupię 1 albo 2 wentylatory PWM i połączę je złączką (najprawdopodobniej Noiseblocker PLPS lub Enermax T. B. Silence PWM) Myślałem nad czymś takim: Thermalright Venomous XThermalright Venomous X BlackProlimatech ArmagedonProlimatech Super MegaProlimatech GenesisProlimatech Megahalems BlackProlimatech Megahalems rev. BMoże lepiej wziąć jakiegoś dobrego gotowca? Myślałem o Thermalright Silver Arrow SB-E, Noctua NH-D14, Phantex, Thermalright Archon rev. A. Może coś poduniecie? Pytania: Lepsze Noiseblockery PWM, czy Enermax T. B. Silence PWM?Lepszy będzie Archon rev. A z dwoma wentylatorami TY150, czy Silver Arrow SB-E?Czy warto przepłacać na Prolimatech Super Maga?Czy powyższy model będzie dużo droższy od wersji Armagedon?Czy opłaca się kupować Corsaira H100, który jest trochę droższy ale wodny? Szczerze powiem, że najbardzie do gustu mi przypadł Proliatech Genesis, bo można do niego podłączyć 3 wentylatory, z czego jeden będzie też chłodził niskie ramy, a pozostałe nie będą psuć obiegu powietrza w budzie wyciągając z niej powietrze na tył budy. Widziałem gdzieś złączkę na 3 wentylatory PWM, chyba na cooling.pl. Dzięki! Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ten ogromniasty Phanteks to najwydajniejsza propozycja na rynku, ale współczynnik cena/jakość to jakiś wątpliwy żart. Więc jeśli cena nie gra dla ciebie roli, a liczy się każde 0,5C... no i lubisz takie "gadżety" możesz śmiało brać. Logika nakazuje zdecydować się na Venomousa z pojedynczym dobrym wentylatorem i jest to rozwiązanie wystarczające. Archon czy SA będą ciut wydajniejsze, ale dopłata do nich jest niewspółmierna do korzyści wynikających z ich posiadania. Super Mega jest słabszy od Archona i SA i jeśli uderzasz w hi-end to chyba nie warto go rozważać, są wydajniejsze Zabawki typu zintegrowane systemy chłodzenia "wodnego" sobie odpuść. Może H100 nie ma problemów z samym oddawaniem ciepła, bo 240 chłodnica robi swoje ale samo wykonanie tego pozostawia wiele do życzenia. Farba odpryskuje, pompki się zapowietrzają, wydajność maks. na poziomie najwydajniejszych radiatorów, a cena dwukrotnie wyższa. Jednym słowem taki bajer, dobre chyba tylko dla tych którym się to podoba z wyglądu... http://static.frazpc.pl/cms/2011/01/2010_11_SUPER-MEGA-Obci%C4%85%C5%BCenie.png Cytuj Link to post Share on other sites
oska81 70 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Noctua D14 to najbardziej przereklamowany cooler , bierz Venomous-X lub Corator DS i w zupelnosci wystarczy Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ten ogromniasty Phanteks to najwydajniejsza propozycja na rynku, ale współczynnik cena/jakość to jakiś wątpliwy żart. Więc jeśli cena nie gra dla ciebie roli, a liczy się każde 0,5C... no i lubisz takie "gadżety" możesz śmiało brać. Logika nakazuje zdecydować się na Venomousa z pojedynczym dobrym wentylatorem i jest to rozwiązanie wystarczające. Archon czy SA będą ciut wydajniejsze, ale dopłata do nich jest niewspółmierna do korzyści wynikających z ich posiadania. Super Mega jest słabszy od Archona i SA i jeśli uderzasz w hi-end to chyba nie warto go rozważać, są wydajniejsze Zabawki typu zintegrowane systemy chłodzenia "wodnego" sobie odpuść. Może H100 nie ma problemów z samym oddawaniem ciepła, bo 240 chłodnica robi swoje ale samo wykonanie tego pozostawia wiele do życzenia. Farba odpryskuje, pompki się zapowietrzają, wydajność maks. na poziomie najwydajniejszych radiatorów, a cena dwukrotnie wyższa. Jednym słowem taki bajer, dobre chyba tylko dla tych którym się to podoba z wyglądu... http://static.frazpc.pl/cms/2011/01/2010_11_SUPER-MEGA-Obci%C4%85%C5%BCenie.pngDobra ale gtxxor jak myślisz jaki jest najchłodniejszy taki z wysokiej ceny i dość normalny może Silver Arrow z 3 wentylatorkami? Noctua D14 to najbardziej przereklamowany cooler , bierz Venomous-X lub Corator DS i w zupelnosci wystarczyCo ty piszesz to są odmienne konstrukcje to że (ciebie nie stać/nie lubisz ich ) nie znaczy że są beznadziejne. Cytuj Link to post Share on other sites
oska81 70 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Dobra ale gtxxor jak myślisz jaki jest najchłodniejszy taki z wysokiej ceny i dość normalny może Silver Arrow z 3 wentylatorkami? Co ty piszesz to są odmienne konstrukcje to że (ciebie nie stać/nie lubisz ich ) nie znaczy że są beznadziejne.Nie znasz sie idz spac widziales w ogole na oczy Coratora DS ? Bardzo podobny wyglad , roznica 1C a cena dwukrotnie wyzsza.To ze ty lubisz przeplacac nie znaczy ze kazdy chce to robic Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie znasz sie idz spac widziales w ogole na oczy Coratora DS ? Bardzo podobny wyglad , roznica 1C a cena dwukrotnie wyzsza.To ze ty lubisz przeplacac nie znaczy ze kazdy chce to robic http://www.proline.pl/?p=TR+VENOMOUS+X On planuje zakup Noctua D14 chłodzenia dwu wentylatorowego a ty mu podajesz to? Nie rozumiem o co ci chodzi z tym że są przereklamowane oświeć mnie? Cytuj Link to post Share on other sites
oska81 70 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Udajesz czy naprawde nie wiesz o co chodzi ? Ta noctua ma najgorszy stosunek cena/wydajnosc.Silver Arrow czy Archon tansze a lepsze.Do Venomous'a da 2x TY-140 i bedzie mu chlodzilo lepiej niz ta Noctua D14 a w dodatku bedzie PWM Co do tematu, jezeli chcesz naprawde fajny i wydajny Cooler to poszukaj TRUE Cooper , Stare dobre TRUE wykonane w 100% z Miedzi, dajesz do tego dwa dobre wentyle i masz najlepszy zestaw.To nie przypadek ze Ultra z miedzi wygralo test na pclabie Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie znasz sie idz spac widziales w ogole na oczy Coratora DS ? Bardzo podobny wyglad , roznica 1C a cena dwukrotnie wyzsza.To ze ty lubisz przeplacac nie znaczy ze kazdy chce to robicPs czyli posiadałeś Coratora DS , Noctue D14 , Silver Arrow? Widać raczej nie chyba posiadamy wróżkę forumową , każde chłodzenie inaczej się zachowuje ma inną charakterystykę pracy itp. Cytuj Link to post Share on other sites
oska81 70 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Akurat mialem wszystkie te co wymieniles i najbardziej oplacalny z nich wszystkich jest Corator, chyba ze ktos lubi doplacac 50zl dla kazdego 1C Cytuj Link to post Share on other sites
czolgic 1 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) racja venomous x wystarcza w zupelnosci, ale jezeli oczekujesz najwyzszej wydajnosci to noctua albo silver arrow, ja mam noctue i rzeczywicie godna polecenia nie zaluje ani grossa, mam standardowe wentyle, jednak ja ci bardziej polecam silver arrow sb-e jest minimalnie cichszy i odrobinke wydajniejszy, nie oplaca sie przeplacac do corsaira ani super mega , phanteks sie tez nie oplaca bo roznica m-y tymi dwoma jest niemal zadna a 50dych wiecej, rozgaleziacz phobya www.cooling.pl/phobya-rozgaleziacz-4pin-pwm-na-3x-4pin-pwm,produkt,552724.html lol Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez czolgic Cytuj Link to post Share on other sites
oska81 70 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Venomous-X jest lepszy od Silver Arrow wedlug testow oraz na rowni z TRUE Cooper Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 http://pclab.pl/art38203-86.html Masz ten test twojego Cooper'a pomimo tego nie ma przewagi nad resztą oczywiście brakuje Silver Arrow. Cytuj Link to post Share on other sites
oska81 70 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Silver arrow jest w drugim tescie i dostaje po du**e od Coopera jakies 5C wiec ? Cytuj Link to post Share on other sites
czolgic 1 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 szukacie na polskich portalach ;d testow tych coolerow jest malo na pl stronach, zaraz sproboje odszukac testy tego sb-e i innych termalrightow razem z noctua bo widzialem Cytuj Link to post Share on other sites
oska81 70 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Najlepsze testy sa na 1366 oraz 1 generacja 4 rdzeniowych phenomow bo one sie najbardziej grzeja Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Silver arrow jest w drugim tescie i dostaje po du**e od Coopera jakies 5C wiec ?Niech nareszcie zrobią mega test najlepszych coolerów na rynku i zobaczymy kto wygra. Mnie tylko ciekawi jaki jest najwydajniejszy cooler na rynku Silver Arrow z 3 wentylkami czy te które wpychasz mi. Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez matt105 Cytuj Link to post Share on other sites
czolgic 1 Napisano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 lee mialem w telefonie w zakladkach zanim kupilem noctue usunalem juz, ale pamietam ze silver arrow byl 2c lepszy niz noctua i o 1dba cichszy. cos takiego tylko znalazlem http:/youtube.com/watch?v=DRv4zUCI7pg Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 I tak bym wolał Noctuę ze względu na support producenta. Są też tańsze chłodzenia tej firmy od DH-14. Cytuj Link to post Share on other sites
Dazuo 88 Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 @up I gorsze. Myślałem jeszcze nad venomous x, bo można na niego montować wentylatory 140mm. A jak wentyl ma być 140mm pwm, to jakiego polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 @up I gorsze. Myślałem jeszcze nad venomous x, bo można na niego montować wentylatory 140mm. A jak wentyl ma być 140mm pwm, to jakiego polecacie?t.luk pisał, że na Venomousa 140mm to dużo powietrza się zmarnuje i radził dobre 120mm x 2. Osobiście wybrałbym Venomous X Black + 2 x Alpenfohn lub Enermax Magma lub Noise Blocker BlackSilent. Cytuj Link to post Share on other sites
oska81 70 Napisano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 t.luk pisał, że na Venomousa 140mm to dużo powietrza się zmarnuje i radził dobre 120mm x 2. Osobiście wybrałbym Venomous X Black + 2 x Alpenfohn lub Enermax Magma lub Noise Blocker BlackSilent. Dobre sa jeszcze Scythe Slipstreem z PWM oraz TY-14 (140mm) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Noctua D14 to najbardziej przereklamowany cooler , bierz Venomous-X lub Corator DS i w zupelnosci wystarczy Coolink Corator DS owszem jest dość wydajny ale jego wentylator na max. obrotów to naprawdę spora suszarka (bawiłem się nim, w tym miesiącu będzie aktualizacja testów wentylatorów ). A co do wentylatora / wentylatorów na Venomous X, to brałbym pod uwagę 2x Noiseblocker PLPS Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Zależy ile kto ma pieniędzy na chłodzenie. Ja miałem tylko na średni przedział cenowy (200-250zł) Wybrałem Venomous X za 170zł plus wentylator za 45zł. Mój 2500K pod max obciążeniem z tym zestawem ma 45*C Jeszcze mniej jak rozkręcę wentylator ponad 1200rpm. Z zegarem 5.1GHz temperatura nie dochodzi do 60*C z wentylatorem na 1500rpm. Venomous X jet naprawdę bardzo wydajny, przynajmniej w przedziale za około 200zł. Od siebie polecam chyba że stać Cię te ogromne chłodzenia zajmujące obszar połowy płyty głównej które niewątpliwie są wydajniejsze Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Kiedyś teścik oglądałem (jak znajdę to podrzucę) to Venomous X + 2 x wentyl nie wiem jaki, były 1-2*C wydajniejszy od NH-D14, co mnie zdziwiło deczko. Cytuj Link to post Share on other sites
asdxxlx 38 Napisano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 na każdej stornie wyniki wyglądają inaczej, nie ma nigdzie wiarygodnych źródeł ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts