Skocz do zawartości

Obudowa przewiewna a wysokość a cyrkulacja

Recommended Posts

Obudowa musi być umiejscowiona w biurku :( co za tym idzie wymiary ograniczają możliwości wyboru. Wysokość 48,2cm, szerokość 21,8cm (lewa strona patrząc od przodu całkowicie odsłonięta, więc rozstaw nóżek głownie ma znaczenie), głębokość 57,5cm (z tyłu płyta drewniana trzeba wziąć pod uwagę podłączenie zasilania, w razie potrzeby wytnę dziurę ale i tak potem ściana)

Wymagania – w miarę przewiewna, z przodu złącze USB 3.0 i najchętniej aby można było miejsce na wsadzenie długiej grafiki (na razie nie będzie, ale za jakiś czas COŚ będzie i nie chcę zmieniać potem obudowy). Cena do około 350zł (jak nie będzie wyjścia to zwiększę budżet)

Wstępnie znalazłem:

• Zalman Z9 Plus – na stronce niby 4x2.0, ktoś na forum pisał że posiada ją i ma 2x2+2x3.0 i tu zamęt. Na stronie producenta znalazłem Z9 U3 i na bank ma 2x3.0 ale w Polsce jeszcze nie znalazłem. Może za miesiąc się pojawi jak kompa będę kupował. Wysokość 46,4 cm (mam nadzieję że z nóżkami), grafika 29cm
  • Arc Midi Tower – 1xUSB 3.0, wysokość 46cm, grafika 29/47cm i szerokość 23cm :( tylko czy będzie stabilna??? Złącze usb na górze (nad komputerem jest szuflada wieć jak bedzie coś podłączone będzie problem z otwarciem ale może przeżyję)
Obudowy te mają wentylatory na górze i czy odległość 1,8 cm śmigłą od biurka nie zaburzy wentylacji (wydmuch ciepłego powietrza)?

Czy znajdzie się jeszcze jakaś inna bo żonie żadna się nie podoba :( Wszystko do środka mogę włożyć ale wygląd musi być zaakceptowany przez nią.

Witam.

Guestion two Arc Midi Tower :) Buda jak najbardziej stabilna dobre blachy dobre wykonanie z szuflada może nie byc za wesoło może haczyć jak będziesz odsuwał szufladę . No ale wiesz nie musisz nom stop otwierać ^^ Mam jedno pytanko jak włożysz pc do biurka to czy on będzie miał z tyłu troszkę miejsca to znaczy czy będzie dopchnięty do końca do deski biurkowej ? Czy też będzie mógł jak trochę po oddychać :)

Nie zawsze to się sprawdza :)

Zależy np Haf 932 Advanced ze wszystkimi opcjonalnymi wentylatorami + 2 140mm na miejscu górnego psu jest chyba najchłodniejszy teoretycznie po obniżeniu taktowania procesora by nie trzeba było ustawiać żadnych wentylków na niego :D.

1) BitFenix Raider powyżej 48,2cm

2) Fractal Design Arc Midi Tower - pozycja 2 w pierwszym moim poście. Tak jak napisałem szerokość pod obudową mam 22cm obudowa jest 23cm więc lewe nóżki bedą częściowo w powietrzu - stąd zastanawiam sie o stabilność

3) Lancool K58 powyżej 48,2cm

Pozatym muszę mieć chociaż 3mm luzu aby obudowę wpakować w biurko (a ona troche bedzie ważyć z dyskami, radiatorem i zasiłką).

I teraz mając 1,8cm odległości między topem obudowy gdzie jest wentyl wydmuchujący ciepłe powietrze a biurkiem nie zaburzę cyrkulacji (przy Arc jest 2,3cm luzu)

A może w końcu ktoś by powiedział jak będzie wyglądała cyrkulacja jak ten górny wentyl będzie dmuchał na biurko z odległości 1,8cm. Czy choć trochę bedzie wydmuchiwał ze środka czy zaburzy to cyrkulację i lepiej aby go wykręcić i zaślepić otwory aby kurz się nie dostawał.

Obudowa w biurku? Lepiej od razu przerobić biurko na obudowę. Wkrętarka z koronką i wyżynarka w łapki. Na front można założyć np drzwi szklane, albo roletę meblową. Masz mnóstwo miejsca na pełną customizację i separację elementów. Możesz sobie nawet porobić korytka na przewody, jak w przemysłowych szafach sterowniczych. Rozwiązanie o tyle dobre, że póki nie zmienisz biurka, to nie potrzebujesz już nic innego.

Edytowane przez Hans Olo
  • 4 tygodnie później...