DobryDzieciak 9 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Siema, w najbliższej przyszłości mam zamiar wymienić mobo+cpu+ram na i5-2500k, tylko nie wiem jaką pod to płytę główną wybrać. Ważne, żebym mógł na niej procka podkręcić, co najmniej 2 porty pci-e x16, i tak ażebym to na ocz revo x2 mógł osiągnąć maksymalne transfery. Podobno to jest uzależnione od kontrolera (sata?) ? Moglibyście coś polecić ? Oczywiście wszystko pod kątem gier. Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Tylko żebyś podał jakiś budżet, bo jeśli nie dużo to as rock extreme 4 powinien wystarczyć Cytuj Link to post Share on other sites
DobryDzieciak 9 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 chciałbym się zmieścić w kwocie 1500zł za cpu,mobo, ram. Głównie zależy mi na tym, aby płyta pasowała pod dysk (ocz revo x2), tak abym na nim osiągnął te wspaniałe wyżyny transferowe jeśli będzie warto, to myślę, że te 500zł doturlałbym Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ceny morele.net i5 2500k - 819zł Pamięć Elixir 4GB 1600 MHz - 81zł Płyta główna ASRock P67 EXTREME4 GEN3 - 553zł =1453zł Lub jeśli chcesz doturlać trochę kasy możesz wziąć jakieś droższe mobo/więcej ramu, ale to już niech ktoś inny ci poda mobo. (Nie do końca jestem pewny czy to najlepszy zestaw w tej cenie, wciąż się uczę .) Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) CPU MOBO RAM Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez tarrok111 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Coś odnośnik do ramu nie trybi Cytuj Link to post Share on other sites
DobryDzieciak 9 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Dobra chopaki, ale czy zwracanie uwagę na to aby płyta pasowała pod dysk ? tzn. ocz revo x2. Tak abym na nim osiągnął te jego maksymalne transfery ? =] Cytuj Link to post Share on other sites
ProXimo 210 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 jeśli płyta ma łęcze sata (6gb/s) to dysk ssd będzie działał z maksymalnymi transferami (nawet 3gb/s styknie ale lepiej 6gb ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DobryDzieciak 9 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 ale to jest dysk pod pcie, i tutaj bardziej chodzi o kontroler chyba. Nie wiem qrde dlatego też poprosiłem o pomoc w doborze, tak, ażeby później lipy nie było Cytuj Link to post Share on other sites
erni1996 110 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 jeżeli to pod PCI to każde mobo ma takie same transfery (aktualnie żaden ssd nie osiąga tego progu maksymalnego ) a jeżeli chodzi o kontroler to masz go w dysku (jeżeli nie to mnie nie bijcie) nie jestem pewien może być jakiś dodatkowy w mobo Cytuj Link to post Share on other sites
swees 4 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie ma dla ciebie znaczenia jaka będzie płyta pod względem kompatybilności z Revo. Kontroler PCIE 16x jest w procesorze, a PCIE 1x w chipsecie (Z68 czy P67 - ten sam). Kontroler SATA nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 @tarrok111 Na tym forum nie polecamy płyt asusa. Pytanie do autora tematu: czy to revo kupujesz w jakimś konkretnym celu poza grami ? Bo jeśli do przeciętnego użytkowania to się KOMPLETNIE nie opłaca taki wydatek. Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 @tarrok111 Na tym forum nie polecamy płyt asusa. Pytanie do autora tematu: czy to revo kupujesz w jakimś konkretnym celu poza grami ? Bo jeśli do przeciętnego użytkowania to się KOMPLETNIE nie opłaca taki wydatek.Dlaczego, przeciez to dobre plyty z tego co mi wiadomo? Jak to z nimi jest.......... Cytuj Link to post Share on other sites
DobryDzieciak 9 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) To Revo kupiłem do normalnych zadań (odpalanie windowsa, gier etc) i się sprawdza fantastycznie. =] no na płycie rampage II extreme mam 277mb = max Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez DobryDzieciak Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Dlaczego, przeciez to dobre plyty z tego co mi wiadomo? Jak to z nimi jest.......... To posiedź na forum z miesiąc to poczytasz co z nimi jest. To Revo kupiłem do normalnych zadań (odpalanie windowsa, gier etc) i się sprawdza fantastycznie. Jak masz kasę to czemu nie, ale mi by szkoda marnować było siana i portu pcie. Cytuj Link to post Share on other sites
DobryDzieciak 9 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 500zł to nie jest tak jeszcze dużo za aż tak drastycznie zwiększenie komfortu codziennego użytkowania kompa Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 A no chyba że tak, to gdzie Ty kupiłeś to revo za 500zł ??? Ile to ma GB ? Cytuj Link to post Share on other sites
CzesioBF2 34 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 ja bym ci polecił Asrocka P67 Fatal1ty PERFORMANCE ja mam wersję Professional i przyznam że za******a Cytuj Link to post Share on other sites
DobryDzieciak 9 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 tutaj na benchmarku zakupiłem ;] 100gb. Dobra co z płytą, która na bank uciągnie ten transfer dysku ? =] Cytuj Link to post Share on other sites
Ethreivis 98 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Każda uciągnie, bo to PCI-E. Cytuj Link to post Share on other sites
ProXimo 210 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 tak , nie będzie żadnych problemów jeśli jest po PCI-E tak więc bez obaw Cytuj Link to post Share on other sites
czolgic 1 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 bierz asrock z77 pro3 albo extreme 4 nowe plyty, nowe funkcje, obsluga taktowania ram 2800+ jezeli lubisz oc, ciekawe jak sie to bedzie mialo do ivy bridge ? mysle ze warto w to zainwestowac, a asrock jak wiadomo z poprzednich modeli jest godny polecenia, szkoda ze 2 dni temu kupilem p67 pro3 ;( zawsze jestem glodny nowosci rynkowych. Cytuj Link to post Share on other sites
ProXimo 210 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 ale p67 pro 3 to też dobra płytka Cytuj Link to post Share on other sites
DobryDzieciak 9 Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 to dlaczego na obecnej rampage II extreme mam transfer max 277mb ? Cytuj Link to post Share on other sites
ProXimo 210 Napisano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 a jaki masz dysk SSD ? i czym testowałeś te transfery ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts