czolgic 1 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 witam, zdemontowalem obudowe od gigabyte gtx 285 http://img51.imageshack.us/img51/11/imag0023yl.jpg w sumie to czesciowo wylamalem bo zaden z 12 srubokretow nie pasowal do tych srubek O_o i bede wymienial paste termoprzewodzaca. mam 2 pytania czy tubka pasty zalman stg2 starczy aby posmarowac procesor graficzny i pamieci na karcie? http://img33.imageshack.us/img33/944/imag0024ae.jpg oraz czy chlodzenie tej karty bedzie wydajniejsze bez tej obudowy ? mam regnum l50 z standardowymi wentylatorami w srodku noctua NH-d14 z tez standordowe wentyle i zasilacz na dole obudowy z wentylatorem u gory. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 oraz czy chlodzenie tej karty bedzie wydajniejsze bez tej obudowy ? ABSOLUTNIE NIE ! To chłodzenie to tzw Vapor Chamber i bez tej obudowy może być katastrofa ! Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Komora parowa jest stosowana przez nV od serii GTX 5xx, to jest zwykły radiator z gęstym użebrowaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Może faktycznie palnąłem z nazewnictwem ale tak czy inaczej obudowa powinna zostać. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie no jak najbardziej, dzięki temu to ma jakąkolwiek cyrkulację powietrza... aczkolwiek ten referencyjny cooler na wszystkich high-end'ach "zielonych" sprzed GTX 5xx nadaje się tylko do wymiany. Cytuj Link to post Share on other sites
czolgic 1 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 czemu do wymiany ? jest az tak malo wydajne ? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Po pierwsze głośne jak wiertarka, a temperatury i tak pozostawiają wiele do życzenia. No ale to moje subiektywne zdanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jednak na takiej karcie wymiana radiatora to +50% do wartości karty W każdym bądź razie nie opłaca się takowa wymiana. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Po pierwsze głośne jak wiertarka, a temperatury i tak pozostawiają wiele do życzenia. No ale to moje subiektywne zdanie. Przesadzasz trochę. Wiadomo, że kultura pracy tych starszych grafik nie dorównuje dzisiejszym standardom, ale bez przesady. Miałem z tamtej generacji 4890 i GTX295 i wcale nie musiałem zakładać nauszników ochronnych podczas grania. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Szacun za zniesienie 4890 w stresie... Ale prawdziwy hardkor to był 2900 XT. Ni mniej ni więcej autorze tematu odwaliłeś z tym wyłamywaniem osłony bo bez niej może być niekoniecznie dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Szacun za zniesienie 4890 w stresie... Przez dwa tygodnie miałem dwie takie w CF Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 U mnie "pływały" tak więc nie miałem okazji poczuć wiatru we włosach x) Cytuj Link to post Share on other sites
czolgic 1 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 spokojnie wylamalem tylko 2 srubki, zakleje i bedzie dobrze. a co do tej pasty to starczy mi 3.5g zeby to wszystko obsmarowac ? Cytuj Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 3.5G to obsmarujesz kilka razy.. tego sie daje tylko trochę a nie cała tubkę, procesor graficzny tak ale pasta raczej nie smaruje sie pamięci tylko daje sie termopady , a o sposobach aplikacji pasty poczytaj tutaj Test Past Cytuj Link to post Share on other sites
czolgic 1 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 czytalem to juz dawno wiem ze daje sie termopady, ale termopady + wysylka =47zl a pasta + pojsc do sklepu =25zl Cytuj Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Termopad jest po to by odbierał ciepło od kości ram i przekazywał je na radiator GPU. Nie wiem jakim cudem ty chcesz posmarować pasta pamięci, bo chyba nie planujesz przyklejania termopadu na pascie.. ja kupiłem do 5870 taki termopad i trzymał 100 razy lepiej niż te z chłodzenia AXP... AKASA Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Tubka pasty nawet taka najmniejsza z powodzeniem starczy by wysmarować i GPU i pamięci i nawet sekcję zasilania. Co do chłodzenia to jest to chyba tak zwany blower. Karta zasysa powietrze z obudowy, tłoczy je przez radiator i wywala poza obudowę. Bez tej osłony praktycznie w ogóle nie b ezie przez radiator przepływać powietrze a to sprawi że bardzo szybko karta osiągnie coś w okolicach 110*C i się wyłączy. Albo zmień chłodzenie (sporo tego na rynku) albo szczelnie zamontuj tą pokrywę. Wszystko powinno być ok. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ProXimo 210 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Przesadzasz trochę. Wiadomo, że kultura pracy tych starszych grafik nie dorównuje dzisiejszym standardom, ale bez przesady. Miałem z tamtej generacji 4890 i GTX295 i wcale nie musiałem zakładać nauszników ochronnych podczas grania. ale słuchawki były ? , no ten plastik musi być , bez niego chłodzenie traci sens , sam kiedyś pozbyłem się plastiku na 3870 X2 i to się źle skończyło dla karty.. ;p ale to było kiedyś Cytuj Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 To też zależy jakiego miał 4890, bo np Vapor-x był super cichy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts