Skocz do zawartości

Komputer w granicach do 2600 zł

Recommended Posts

Witam przy okazji jako nowy forumowicz.

Przeglądałem liczne tematy o zestawach w granicach ~2500 zł, lecz mam dość nietypowy problem, z którym nie mogę sobie poradzić składając zestaw.

Mianowicie - dysponuję dwoma dyskami Seagate Barracuda 7200.10 320gb i Seagate Barracuda 7200.7 160 gb. Planuje kupić pełen zestaw - poza monitorem i napędem dvd wszystko nowe.

Powstaje pytanie - czy użycie tych dysków ma sens i jaki zestaw można byłoby złozyć za te 2600 zł uwzględniając to, że je mam. Czy ich wpływ na performance byłby mocno odczuwalny czy nieszczególnie. Oczywiście zakładam, że SSD są o wiele szybsze i różnica jest z pewnością odczuwalna, ale czy istotna dla samej wydajności, np. w grach?

Zestaw miałby być jak najbardziej otwarty pod rozbudowę - przypuszczam płyta główna trochę z wyższej półki, nie wiem jak reszta.

Dobrze byłoby, żeby jakieś "dzisiejsze" gry (w rodzaju ostatniego Battlefielda) mogły na nim chodzić bez problemu, choć nie muszą to być jakieś ultra detale. Siłą rzeczy oceniam przez pryzmat gier - z oglądaniem filmów czy używaniem office nie zakładam problemów.

Ewentualnie jeśli robi to różnicę w zakresie doboru sprzętu, to w jakimś czasie będą do niego podpięte dwa monitory, przy czym używać planuję jednego - drugi ew. przy okazji do wyświetlania jakiegoś pliku tekstowego, TSa, Venta czy pochodnych.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edit: nie planuję bawić się w overclocking.

Edytowane przez Runethane

Odpowiedzią na twoje pytania niech będzie ten o to zestaw.

Procesor: PROCESOR CORE I5 2500K 3.3GHZ LGA1155 BOX (BX80623I52500K 910679) 823.00

Płyta główna: ASROCK P67 PRO3 INTEL P67 LGA 1155 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3) 351.00

Pamięć RAM: GEIL DDR3 4GB 1600MHZ DUAL VALUE PLUS CL8 (GVP34GB1600C8DC) 131.00

Karta graficzna: GIGABYTE AMD RADEON HD7850 2048MB DDR5/256BIT DVI/HDMI/DP PCI-E (975/4800) (WER.OC - OVERCLOCK) (GV-R785OC-2GD) 949.00

Obudowa: THERMALTAKE V4 BLACK EDITION (VM30001W2Z) 187.00

Zasilacz: ZASILACZ AEROCOOL STRIKE-X 500W - 80+ BRONZE (AEROPGSSTRIKE-X-500) 223.00

http://www.kombo.krakow.pl

SUMA: 2664.00zł

Edytowane przez Lowrey

dyski wplywu na wydajnosc w grach nie maja. co najwyzej moga Ci sie dluzej wlaczac gry, system, programy, ladowac mapy, ale na tej barracuda.10 nie bedzie jakiejs tragedi.

To było w sumie najistotniejsze pytanie - skoro dysk w tym momencie nie stanowi wielkiego problemu i mogę użyć tych co mam to faktycznie pozostaje zdecydować się tylko na coś konkretnego ponad to.

Dzięki

Na jakim złączu masz te dyski - SATA czy ATA ?

Jeżeli na starym to szukaj płyty głównej z takimi złączami. Możesz wspomóc się dokupując kontroler na PCI, ale możesz mieć problemy z bootawaniem.

Podpowiem że AsRock P67 Performance(410zł) posiada złącze starego typu (ATA) i jest to jedna z najtańszych płyt z takimi złączami (ewentualnie jeszcze Asus P8H67(310zł), ale na H67).

Edytowane przez stelek