Skocz do zawartości

Recommended Posts

wyedytowane po uwzględnieniu waszych opinii (kopiaz postu poniżej):

na chwilę obecną: (zestaw pomiędzy 8000-6000zl)

Płyta Socket LGA1155 P67A-GD80 (B3)

Procesor Intel Core i5 2500K 3.30 GHz LGA1155

DIMM PC-1333 DDR3 16GB Corsair CL9 XMS3 ** 4 x 4096MB **

GeForce GTX 680 2GB HDMI&DualDVI Display Port Gigabyte

HDD Solid State Drive PCI-E 230GB SSD RevoDrive OCZ Technology

Zasilacz ATX 750W Corsair CMPSU-750HXEU

Obudowa Corsair Obsidian Series 650DW

Windows 7 Ultimate OEM 64Bit PL 1PK SP1

cooler: nadal Thermalright Silver Arrow SB-E :)

Czy ta płyta jest OK? Nie potrzebuję zintegrowanej grafiki, jaki socket intela jest "lepszy" ?

Czy ram 1333 czy moze 1600?

Geforce gigabyte'a? Czy inny? A może poczekać tak jak pisze erni na autoryzowane karty 680

Czy HDD na pcie jest warte tych pieniedzy czy to kolejny chwy i lepiej wziąść SATA SSD a może nawet zwykły HDD?

Edytowane przez zuamgua

voxcordi: moje niedopatrzenie - dopisałem 4x 8GB RAM :) tak że jest 32

Eklerek: czy mógłbyś zalinokwać tego i5 i płyte pod niego z tego sklepu z którego ja wybrałem podzespoły? i czy płyta będzie obsługiwać pci-e 3.0 ? Bo ta karta grafiki i płyta którą wybrałem obsługuje 3.0. Czy ten geforce od MSI jest cichy, znacie jakieś opinie na jego temat? Czy może proponujecie jakiegoś innego producenta

Naprawdę zastanwiam się czy nie lepije jednek (tak jak pisze voxcordi) zainwestować w i7 i socket LGA2011, sam nie wiem... zależy ile taniej by wyszło

Kolego, dajesz się wciągnąć w marketingowe sidła. PCIE 3.0 w tej chwili nie daje nic. Absolutnie nic. Jedynie testy syntetyczne go wykryją i dodadzą parę punktów, żeby dzieci mogły sobie fapować. PCIE 2 jeszcze przez kilka generacji pewnie będzie całkowicie wystarczający. Z resztą PCIE też wchodziło przedwcześnie, bo jak się okazywało, ostatnie wydane grafiki AGP wcale nie ustępowały wydajnością swoim odpowiednikom PCIE. Problemem było jedynie zasilanie.

Mając tę kasę lepiej kupić 2500k i zainwestować np. w dobrą dźwiękówkę.

Edytowane przez Hans Olo
  • Popieram 1

dzięki za opinie, odpuszczam w takim wypadku pcie 3.0 i decyduje się na i5

daniel93: czemu akurat ta obudowa 1000zl ? czy do niej tylko wpasuje to wodne chłodzenie które zaproponowałeś? (w opiniach ludzie narzekają że głośno chodzi)

płyta Asus czy gigabyte?

kolego poczekaj z 2 tygodnie na autorskie karty graficzne gtx 680 lub do miesiąca czasu na ivybridge które obsługują natywnie PCIE 3.0 i usb 3.0

weź taki zestaw

i7 2600k lub 2500k

ssd 120 GB

hdd do wyboru przez ciebie polecam wd black

karta graf 2x 680 gtx

chłodzenie na procesor ?

zasiłka ~850W

ram 2x4 GB crosair vengance spokojnie wystarczy

buda jakaś do 500zł

przeczytałem, że nie chcesz bawić się w oc, to może poproś o to jakiegoś znajomego

oc procka wręcz wskazane

na chwilę obecną:

Płyta Socket LGA1155 P67A-GD80 (B3)

Procesor Intel Core i5 2500K 3.30 GHz LGA1155

DIMM PC-1333 DDR3 16GB Corsair CL9 XMS3 ** 4 x 4096MB **

GeForce GTX 680 2GB HDMI&DualDVI Display Port Gigabyte

HDD Solid State Drive PCI-E 230GB SSD RevoDrive OCZ Technology

Zasilacz ATX 750W Corsair CMPSU-750HXEU

Obudowa Corsair Obsidian Series 650DW

Windows 7 Ultimate OEM 64Bit PL 1PK SP1

cooler: nadal Thermalright Silver Arrow SB-E :)

Czy ta płyta jest OK? Nie potrzebuję zintegrowanej grafiki, jaki socket intela jest "lepszy" ?

Czy ram 1333 czy moze 1600?

Geforce gigabyte'a? Czy inny? A może poczekać tak jak pisze erni na autoryzowane karty 680

Czy HDD na pcie jest warte tych pieniedzy czy to kolejny chwy i lepiej wziąść SATA SSD a może nawet zwykły HDD?

zuamuga

A więc tak, do gier absolutnie nie opłaca się wydawać tyle pieniędzy.

Na zestawie za 5000zł będziesz miał tyle samo klatek na sekundę ile na tym za 9000zł. Totalnie się nie opłaca, Zestaw złożyłeś dobry ale nie do gier a do pracy z filmami czy dla grafika komputerowego.

Karta graficzna ok, zasilacz ok, dysk twardy i obudowa ok.

Natomiast polecam płytę główną za 1/3 ceny czyli ASRock Z68 Extreme3 Gen3 ewentualnie jakąś mocniejszą z Z68.

Do gier nic ponad i7 2600K nie opłaca się brać bo po prostu nie zobaczysz więcej klatek na sekundę w żadnej grze. Nawet w bliskiej przyszłości.

Do gier spokojnie wystarczy 8GB pamięci Ram. Ale pamięć jest obecnie tak tania że możesz brać i 16GB. Dobrze że wybierasz tą wersję systemu operacyjnego bo wersja Home pozwala obsłużyć tylko 16GB ramu.

Nie wiem czy potrzebujesz aż tak mocnego chłodzenia jeżeli nie zamierzasz kręcić. Obecnie podkręcenie 2600K z 3.4GHz na 4.4GHz (+1GHz) to zmiana jednej liczby w UEFI. Żadnych napięć i innych dupereli zmieniać nie trzeba.

Podsumowując: nie potrzebujesz tak potężnego komputera do gier bo nigdy go nie wykorzystasz (gry nie skorzystają z platformy pod LGA 2011). Lepiej zaoszczędzić 3000zł i za np 2 lata kupić lepszą kartę graficzną albo zainwestować te pieniądze w coś innego.

Pozdrawiam.

czego wy mu proponujecie referenty gtx 680 niech zaczeka 2 tygodnie

te referenty będą bardzo ciepłe i będziesz miał huk w pokoju osiągają temp powyżej 80*C

na płycie głównej też nie oszczędzaj bierz

ram zdecydowanie 1600 (niby ram nie ma dużo do gadania, ale weź 1600 i się nie martw różnica w cenie niewielka WEŹ TE albo TE

masz kasę to kup jeszcze 3 monitory full hd (ale w tedy przydała by się druga karta gtx 680)

i masz komputer marzeń

Za te pieniądze mógłbyś zrobić wiele dobrego dla otoczenia zamiast wydawać je na darmo. Gdybym miał tyle pieniędzy nie pytałbym nikogo o radę nawet. Dałbym człowiekowi w sklepie 1000zł za to żeby mi złożył maszynę najlepszą jaką się da i już.

pff taa a słyszałeś jak dziadek bogacz miał dla swojego wnuczka prezent za 10tysi (komputer) dać mu na komunie? Poszedł do sklepu ziomek mu zaproponował że za 5 tysiecy złoży mu taki że we wszystko pogra,odp nie bo wnuczek chce za 10 ,poszedł do innego dał mu 500zł za złożenie kompa i 10 tysi na kompa potem komputer się zepsuł,poszedł do tego pierwszego i okazało się że komp kosztował 2tysiące a 8 tysięcy poszło dla sprzedawcy innego sklepu