Skocz do zawartości

PS4 i Xbox720 takie same i na AMD

Recommended Posts

http://www.gamespot.com/news/ps4-rumoured-to-use-same-graphics-card-as-next-xbox-report-6370092

czyli zanosi się, że tym razem Sony, ani MS nie popełnią błędu wypuczając zbyt droga i zaawansowaną konsolę. Podejrzewam, że celują w cenę 299 $. U nas pewnie 299 euro, czyli 1200 zł. Jako, że będzie podobna specyfikacja obu konsol, może w końcu ceny gier spadną :)

Chyba że wsadzą jakieś mocne CPU , które będzie też po części liczyć grafikę... Ale to nie ma sensu raczej... Ale chwila wydaje ci się , że jeśli będziemy chcieli grać na PC to po prostu kupujemy grę na kloca, wkładamy do napędu i sru? Przecież wtedy , ktoś kto ma choć średniego kompa na bank nie kupi xa. 7670 to nie oszukujmy się nie jest karta , którą większość ludzi chciałaby widzieć w sprzęcie nowej generacji .Jeśli konsola na starcie w naszym cudownym państwie miałaby kosztować ok. 2k to 2x 7850 jeszcze ujdzie. Wiadomo , na starcie M$ i Sony ,,dopłacają'' do tego projektu ale zwraca im się to parokrotnie w grach.

Ogólnie, też bym wolał, żeby nowe konsole były super wypasione, na wypasionych grafikach i kosmicznych procesorach, ale tu chodzi o kasę - o to by jak najniższym kosztem oskubać gracza. A ujednolicenie platform jak najbardziej pozwoli oszczędzić kasę deweloperom i właścicielom konsol.

Piszesz, że nikt nie kupi x-boxa jeśli gry będzie można na PC odpalać. Wydaje mi się, ze wychodzisz z błędnego założenia - że MS zależy na sprzedawaniu sprzętu poniżej kosztów produkcji. Jeśli ktoś złożył by sobie sam kompa (brak gwarancji ze strony MS) a i tak musiał by kupić droższa grę to dla firmy podwójny zarobek.

Edytowane przez masta_rops

Ja tam jestem wielkim zwolennikiem rozwiązania typu OnLive. Marzy mi się akcja iż w tą samą grę (przy znośnej jakości) mogę zagrać w domu na kanapie i na wyjeździe na czymś przenośnym vide netbook. Odszedłby problem portów, etc. Ujednolicona platforma wyjściowa i ew spersonalizowane do potrzeb konkretnych odbiorców odbiorniki...

kolejne ploty

http://www.ppe.pl/news-14902-Devkity_Xboksa_720_kipia_moca_.html

ale tu chodzi o kasę - o to by jak najniższym kosztem oskubać gracza.

tylko kto kupi konsole która nie wiele rożni się od poprzedniej, jaki jest w ogolę sens wydawania takiej konsoli? Jeśli nie zachwyci graficznie to musiałaby wprowadzać jakaś rewolucje jak nintendo ze sterowaniem, innego wyjścia nie widzę. Edytowane przez Wulfen

16 rdzeni... pff... cell ma tam 6, czy 7 (aktywnych) a wydajnościowo (z wyjątkiem specyficznych operacji) plasuje się na poziomie przeciętnych modeli z linii Core 2 Duo... - jeśli w ogóle można PPC z x86 porównywać. Poza tym na takiej samej zasadzie można mówić że nowoczesne karty graficzne vide 7970 mają nawet 2048 rdzeni... Chcę szczegóły architektoniczne a nie marketingową papkę!

Ale tak by the way, jeżeli obcięty 7800GTX jest w stanie uciągnąć takie Uncharted 3, to jak po odpowiedniej optymalizacji wyglądała by ta gra na chociażby GTX550Ti?

cell ma tam 6, czy 7 (aktywnych) a wydajnościowo (z wyjątkiem specyficznych operacji) plasuje się na poziomie przeciętnych modeli z linii Core 2 Duo..

nie przesadzaj. procek od xboxa jest na poziomie c2duo 3.2ghz a cell jest znacznie mocniejszy. Cell robi z latwoscia wszystko to to procek xboxowy +wspomaganie rsxa ( patrz gow3, uncharted, battlefield 3 czy kz2, w tych grach wiele efektow jest robionych wlasnie na cellu). Taki battlefield 3 na ps3 nie wygladalby lepiej od xboxa gdyby nie cell (ps3 ma slabsze gpu od xboxa), podobnie z crysisem i ragem crytek i idsoftware mowili ze cellem nadrabiali slabe gpu dzieki temu wyglada podobnie jak wersja xboxowa.

http://www.slideshar...r-playstation-3

.

Edytowane przez Wulfen

Z tym Cell'em to też marketing szaleje. Ten wasz G4 w PS3, a PowerXCell - ten używany do rozwiązań profesjonalnych, to właściwie 2 różne procesory. To że PPC może wykonywać część obliczen graficznych wiadomo już od dawna (patrz. Nintendo GameCube).

Jak już wspomniałem trudno porównać wydajność jednostek x86, z jednostkami powerpc. Bo są one przeznaczone do zupełnie innych zadań. Przecież serwery oparte o PowerXCell'a i tak są wyposażone w Opterony.

Z kolei procesor w X360 też jakoś znacząco od tego w PS3 nie odbiega. Tyle że PS3 ma 1 PPE, które kontroluje 8 SMT (1 z 8 wyłączone, 1 - wydzielone dla dashboard'a - w praktyce zostaje 6 dla gier). Xbox z kolei ma do dysopozycji aż 3 PPE, ale na każde przypadają tylko 2 SMT. Ogólnie te jednostki są do siebie bardzo zbliżone, ale dev-kit 360'tki nie uwzględnia możliwości odciążania karty graficznej kosztem procesora (Xenon może liczyć bodajże jeszcze tylko AA).

Edytowane przez gtxxor

kolejne ploty http://www.ppe.pl/news-14902-Devkity_Xboksa_720_kipia_moca_.html tylko kto kupi konsole która nie wiele rożni się od poprzedniej, jaki jest w ogolę sens wydawania takiej konsoli? Jeśli nie zachwyci graficznie to musiałaby wprowadzać jakaś rewolucje jak nintendo ze sterowaniem, innego wyjścia nie widzę.

Ludzie kupią, bo nowe gry będą wychodzić na nowe konsole. Grafika będzie prawdopodobnie sporo lepsza, na pewno mniejszym kosztem. Po prostu nowa konsola będzie troszkę lepsza, tańsza i przede wszystkim łatwiejsza w programowaniu. Pewnie konsole będą tez bardziej multimedialne - wypożyczanie filmów, przeglądanie internetu itp.

Ludzie kupią, bo nowe gry będą wychodzić na nowe konsole. Grafika będzie prawdopodobnie sporo lepsza, na pewno mniejszym kosztem. Po prostu nowa konsola będzie troszkę lepsza, tańsza i przede wszystkim łatwiejsza w programowaniu. Pewnie konsole będą tez bardziej multimedialne - wypożyczanie filmów, przeglądanie internetu itp.

Jeśli specyfikacja by się potwierdziła to grafika nie byłaby lepsza ani trochę(w 1080p).

Jesli chodzi o latwosc w programowaniu to w takim xboxie 360 nie ma z tym żadnego problemu gorzej jest z mocą konsoli przez co trzeba się niezle nagimnastykować by uzyskać jakiś zadowalający efekt. Gdyby do nowych konsol wpakowali takie cieńkie gpu to nic a nic by się nie zmieniło cala moc poszłaby na wyższa rozdzielczość i na nic więcej by nie starczyło.

a co do gier to deweloperzy 3rd party dalej wydawaliby swoje gry na starych konsolach bo tam jest większy zysk.

Dlatego taka konsola kompletnie nie ma sensu, sony i microsoft na pewno nie podejmą takiego ryzyka i kosztów skoro mogą równie dobrze zarabiać na tej generacji chyba że w zamian za grafikę wprowadziliby jakąś rewolucje.

Ja zapytam jak myślicie w jakiej cenie bd x720 i ile minie zanim wyjdzie jakaś przeróbka (jeśli w ogóle wyjdzie) to jak obstawiacie?

Na razie nie ma żadnych konkretów o nowych konsolach wiec obstawianie ceny to jak gra w lotka. Edytowane przez Wulfen

Niestety, brutalna prawda. Moim zadaniem minimum o jakim można w ogóle myśleć to HD 7750, optymalnie HD 7770, ale i to i tak pewne za drogie do konsoli, a co dopiero coś mocniejszego. Przy słabym GPU i tak będzie jakiś postęp, szkoda tylko, że znikomy, wyższa rozdzielczość, troszkę więcej szczegółów, lepsze tekstury i parę nowych efektów wynikających z DX 11 ( przy dobrej optymalizacji ofc ).

Gdyby do nowych konsol wpakowali takie cieńkie gpu to nic a nic by się nie zmieniło cala moc poszłaby na wyższa rozdzielczość i na nic więcej by nie starczyło.

Sporo by się zmieniło przez samo zwiększenie pojemności pamięci (lepsze tekstury, więcej tekstur, większy zasięg widzenia), dodadzą jakąś fizykę na zintegrowanym z CPU GPU, do tego efekty jakieś nowoczesne (dx 11) i będzie ślicznie.

Porównajcie sobie samą moc zmiennoprzecinkową np takiego 6670 z grafikami obecnymi w PS3 i X-360, jest przynajmniej 3x większa.

http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html

Jeśli branża będzie ewoluowała w stronę tanich, poręcznych konsol i konsolek, wydajnościowo takich sobie, które mają służyć całemu światu do popykania w jakieś tam gierki to dla mnie to najczarniejszy scenariusz jaki może być. Takich sobie gierek w stylu konsolowym to jest aktualnie na rynku aż za dużo. Jak już czegoś mi brakuje to ambitnych, technicznie bardzo zaawansowanych produkcji. Bo jak plan jest żeby przez kolejne 6 lat grać w kolejną serię COD i ME, tylko tym razem w 1080p, to będzie to bardzo nudne 6 lat.

Wszyscy się ciśniecie o te najmocniejsze GPU, a wyniki sprzedaży mówią same za siebie co liczy się naprawdę (patrz Wii). Moim zdaniem konsola to ma być właśnie takie małe, tanie, poręczne coś. Do popykania dla relaksu w prostą gierkę. Ambitne "duże" tytuły niech wychodzą na PC i niech będą takimi killerami że będzie trzeba CFX z 7970... dla "każuali" konsole.

Dlatego ja myślę, że nie będzie nowego X i PS'a, bo next gen musiałyby czymś zaskoczyć tak jak x360 i ps3. Inaczej nie mają sensu bytu. Wyjdą i po roku czasu znikną, tak jak PSVita.

to tak jak by powiedzieć "karty graficzne mocniejsze od GF 8800 GT się nie sprzedadzą, bo na tym wszystko pójdzie", taki na przykład HD 7890 jest max 4 do 5 razy szybszy, a na GF 8800 GT można pograć w praktycznie wszystko, może nie na maxa, ale jednak.

Nowe konsole maja być przede wszystkim tanie, by przesiadka nie była kosztowna i tak będzie - będą tańsze od porządnego smartfona i na 100% będą wzbogacone o nowe funkcje (android na PS4 i Windows 8 na x-boxe??).

Moim zdaniem załadowanie Windows 8 do konsoli zaprzeczyłoby idei konsoli... mielibyśmy bowiem komputer, z tą różnicą że bez możliwości rozbudowy. Obsługa stałaby się bardziej skomplikowana, na rzecz wielozadaniowości... a konsola ma być platformą rozrywki, łatwą i przyjemną w obsłudze. Bez BSOD'ów etc. :)

Ja jestem zwolennikiem takiej teorii że gra na minimum ma ruszać na (prawie) każdym komputerze, ale Ultra detale mają być nie z tej ziemi. Co z tego że teraz 90% gier chodzi "na maksa" na 6850, jak ten "maks" wygląda jak ... wiadomo.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...