Skocz do zawartości

Gigabyte GTX 580 OC (3fan) - problem z przegrzewaniem

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu mam duży problem z tytułową kartą. W spoczynku temperatura dochodzi nawet od 65 stopni, a w czasie stresu do 85-86 stopni po czym komputer sie restartuje. Sporadycznie dostanę BSOD, ale nie jest to regułą. Zazwyczaj po prostu nagły reset. Wymieniłem pastę na GPU, oczyscilem z kurzu heatsink ale sytuacja nadal taka sama :/ Wcześniej (przez ostatnie 4-5 miesięcy) temperatura w spoczynku wynosiła około 56-57 stopni (tez za wysoka według mnie) i karta wykrzaczała się tylko przy każdej próbie podkręcenia, natomiast w stocku było bez większych problemów. Problem zaczął się po wymianie płyty głównej z gigabyte p67-ud3 na asusa p8z68 pro/gen3 i formacie. Pozostała konfiguracja:

- i5 2500k @ 4,7 ghz (OC)

- 4 x 4 gb patriot ddr3 sector 5 1600 mhz

- zasilacz Chieftec (CFT-750-14CS) 750W

- system win 7 64 bit

Obudowa Thermaltake v9.

Temperatury na płycie głównej i procesorze są przyzwoite (odpowiednio 28/31 w spoczynku). Problemem jest sama grafika. Czy jest to mozliwe ze cos sie fizycznie popsulo? Wina oprogramowania po formacie???

Z góry dziękuję za jakieś sugestie,

PS

Gigabyte niestety (częste przypadki szczelin między właściwym rdzeniem karty a tą aluminiową pokrywką...) spróbuj delikatnie to docisnąć moja w stresie ma 64- 67 stopni ( msi 580 extreme edition ) 832 MHz na rdzeniu. Jeżeli nie da nic dociśnięcie heatspreadera to looknij na napięcia karty, jak to nie pomoże reklamuj ten szajs:/ przykro mi bo pozostaje coraz mniej zaufanych producentów...

Niestety na reklamowanie w tej chwili nie mogę sobie pozwolić, gdyż karta służy mi do pracy nonstop (12h na dobę) (a czas oczekiwania na wymianę podejrzewam że trwałby dłużej niż jestem w stanie zarobić na nową :P). Napięcia na GPU v12 11.922V według AidA64.

Najbardziej prawdopodobną przyczyną tego stanu rzeczy jest, jak już kolega Ralphie zauważył, brak docisku podstawy radiatora do rdzenia. Spotkałem się z tym już kilka razy, za każdym razem symptomy były właśnie takie. Proponowane rozwiązania:

1. Jeżeli nie boisz się utraty gwarancji (oraz jesteś w miarę zręczny), kup dobrą pastę termoprzewodzącą, rozbierz kartę, nałóż nową pastę i zadbaj o dobry docisk chłodzenia do rdzenia.

2. Druga opcja to odesłanie karty do reklamacji, ale to może zająć do 14 dni roboczych, więc w praktyce 3 tygodnie

Zarabiasz wykorzystując moc obliczeniową karty czy służy Ci ona tylko do wyświetlania obrazu a zarabia reszta komputera?

Jeśli ta druga opcja to polecam zakup: http://allegro.pl/gf-7600gt-w-100-sprawny-i2227715996.html

Albo coś w ten deseń. I gdy karta przyjdzie wysłać tego GTXa na reklamację. On musi być "niedorobiony", ja na swoim GTX580 mam 32*C w idle i około 65*C w stresie.

Co do starych art to można nawet kupić nowe za śmieszne pieniądze. Dwa miesiące temu kupiłem nowego 8400GS za 45zł a koleś miał jeszcze z 70 sztuk do sprzedania.

U mnie na GB HD5870 też w idle temperatury dochodziły do 60*C, rozwiązaniem okazało się ręczne ustawienie prędkości obrotowej wentylatorów na 40% bo na auto obroty wentylatorów spadały do 200 RPM i się wszystko smażyło.

Sprawdź czy u ciebie też prędkość obrotowa nie wariuje

Edytowane przez IronFe

Obroty ok są. Nawet przy 100% temperatura w idle nie spada poniżej 55 stopni.

Po długim dłubaniu i majstrowaniu udało mik się zbić temperaturę w Idle do 61 stopni i dodatkowo dokręcić trochę:

gpu core 1.05v

gpu clock: 900 mhz

memory clock: 2100 mhz

Daje radę w MSI Kombustorze (preset extreme - max 87 stopni, okolo 6000 wynik).

Jeśli ktoś ma podobny problem to poniżej kroki które poczyniłem:

1. Kupiłem nową pastę zalman stg2 i nałożyłem na GPU.

2. wszystkie śruby dokręcone na full i jeszcze trochę na karcie.

3. dodatkowy wiatrak 200 mm wiejący z boku obudowy (zbiera tyle niewiele powietrza -> thermaltake v9 wersja z oknem)

4. Pozmieniane ustawienie kabli w modularnym zasilaczu (PCI-e v4 obsługuje wtyk 8 pinowy, PCI-e v3 obsługuje wtyk 6 pinowy - jaka jest różnica proszę mnie nie pytać bo nie mam pojęcia, ale najwyraźniej pomogło trochę).

Podejrzewam ze rzeczywiscie karta ma jakąś wewnętrzną wadę, ale najprawdopodobniej przeczekam do lepszych rozwiązań GTX680.