Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Wybaczcie Panowie, że pozwoliłem sobie stworzyć kolejny temat w stylu "mam xxx zł i co z tego da się złożyć", ale wierzę, że moja sytuacja jest choć trochę nietypowa i mnie nieco usprawiedliwia. Potrzebuję poskładać kompa do obróbki zdjęć, z tym, że nie chodzi o wielogodzinne pitolenie się z pojedynczymi plikami a obróbkę dość szybką dużej ilości plików (dlatego nie na fotoszopie a na dedykowanym programie). Ma to być stacja graficzna do ręcznej korekcji zdjęć w laboratorium fotograficznym. Niech okreśenie "ręcznie" nie będzie mylące - obrabiamy ok. 600 zdjęć na godzinę, każde indywidualnie, także jest to tempo nie do pomyślenia dla większości typowych fotografów/grafików. Zakładam więc, że i sprzęt powinien być dopasowany do takiej charakterystyki pracy. Ponadto ciekawym założeniem jest praktycznie absolutny brak ograniczeń w kwestii generowanego przez komputer hałasu. Będzie stał koło 1,5 tonowej naświetlarki fotograficznej, która zagłuszy nawet manualnie kastrowanego byka, także komp może być nawet spalinowy :D. Z dalszych założeń:

- nasze oprogramowanie działa na 2 rdzeniach, także zapewne więcej niż 4 nie będą przydatne :)

- nie wybieramy się z kompem na wystawę, także nie trzeba nam obudowy za trzy klocki - dobra będzie każda, byleby miała choć 1 port usb na froncie

- część elementów można spokojnie przenieśc z dotychczas używanej maszyny, tj: czytniki, nagrywarki, mysz, klawiaturę, dysk, monitor i inne dzikie węże

- przyjemnie byłoby sobie po pracy zagrać w Diablo III na maksymalnych ustawieniach przy rozdzielczości 1900 na ileśtam, także przyjdzie pewnie wstadzić w to również jakąś nie bardzo podłą kartę graficzną, choć z tego co czytałem, to wymagania tej gry dotyczą głównie procka

- nie mam nic przeciwko OC pod warunkiem, że mi to nie zarżnie sprzętu :) Komp chodzi 24/7 w pomieszczeniu, w którym latem jest ze 35 stopni (na 15m2 mamy 0 okien i nie możemy otworzyć drzwi, za to naświetlarka grzeje 4kW). Prawdopodobnie takie warunki należałoby wziąć pod uwagę przy doborze chłodzenia, które jak mniemam przy kręceniu będzie niezbędne.

- nie potrzebuję żadnych bajerów w stylu usb3 pci9 czy sata14 - i tak jeszcze nigdy nie zdarzył mi się komputer, który warto było doposażyć - zawsze kończyło się na składaniu nowego :/

- LAN 1000 byłby przyjemny, choć zapewne teraz jest standardem na płytach za więcej niż 13,50

- no i na koniec budżet. Chętnie zmieściłbym się w okolicach 2000-2500. Myślałem o czymś z okolic zestawu i5 2500k plus Maćpłyta Z68 czy P67 oraz gtx 460 (jest na allegrówku Ganward 460 gtx 1G i to ta wersje bez SE - jeśli warto). Do tego pewnie z 8G ramu bo ten jest akurat tani jak barszcz i jakiś zasiacz co to uciągnie zamiast wybuchać :) Przemnkął mi również przez głowę pomysł żeby zapakować tam SSD, ale się pewnie nie zmieści ze względu na cenę :/

Prosze to traktować raczej jako dośc ogólny zarys. Nawet jeśli sprawia wrażenie, że mniej więcej wiem o czym mówię, to jest to wrażenie złudne - jakby przyszło co do czego, to te wszystkie hieroglify opisujące konkretny model produktu są dla mnie czarną magią :)

Amen.

Uniżenie proszę o pomoc szanowne grono znawców.

jaki tam masz stary dysk i czy naped dvd ma SATA?

wstepnie proponuje: http://www.arest.pl/konfiguracja-586538 z dodatkowym wentylatorem do obudowy aby byl tam w miare niezly przewiew. karta ma dobre chlodzenie, procek rowniez z lepszym nawiewem. na plycie glownej radiatory w newralgicznych miejscach.

Edytowane przez wujashek

Polecam najtańszy procesor który można zaadoptować do bardziej profesjonalnej pracy czyli i7 2600K. Niby korzystacie z 2 rdzeni ale być może oprogramowanie umie korzystać z ich większej ilości lub z którymś ubdae się nauczy. Ten procesor ma więcej cache oraz aż 8logicznych wątków. Będzie się go też dało podkręcić ponad 4.5GHz.

Do obróbki zdjęć i to tak masowej potrzebujesz minimum 16GB RAMU, najlepiej 1600MHz. W tym budżecie nie można myśleć o SSD. Natomiast zdecydowanie polecam rozważyć niereferencyjne chłodzenie. Cokolwiek Spartan, Frezer etc.

Bardzo dobrą płytą do OC jest Z68 Extreme3 Gen3. Ale swoje kosztuje.

Karta graficzna... myślę że HD 6850 wystarczy, zaproponowany przez Ciebie GTX460 też jak najbardziej może być.

Dysk nie pamiętam jaki - ze dwa lata temu kupowałem, także nie będzie to raczej najgorszy szmelc. Nagrywarka jest sata. W proponowanym zestawie mam wrażenie, że zasilacz 450W to może być maławo, szczególnie jak przyjdzie podkręcić - nie znam się na tym, ale gdzieś proponowano mi już 700W do podobnej konfiguracji.

I7 jest znacznie droższy, a niewiele wydajniejszy - w każdym razie nieproporcjonalnie droższy. Nasze oprogramowanie natomiast testowalismy juz na 4-rdzeniowcu i dwa z nich praktycznie śpią :)

Co do SSD, to ewentuanie wychodząc poza budżet (co jest ostatnio modne :) to wpadł mi w oko taki potwór:

http://www.morele.net/dysk-ssd-a-data-as510s3-60gm-c-425323/

Nie wiem tylko czy to, że jest to w dziale z częsciami do laptopów oznacza, że do PC się tego nie włoży, czy to jakis błąd na stronie?

60 GB powinno być dla mnie wystarczające - pliki głównie przelatują u mnie przez dyski - żadko zagoszczą na dłużej - nawet system spokojnie mógłby zostać na HDD skoro kompa się nigdy nie wyłącza :)

Taa... tyle, że to już stricte serwer. A u mnie jak mu sie coś pokicha i sie wyłączy, to mi się w najgorszym wypadku na rano zlecenia nie sciągną i przyjdzie mi w robocie posiedzieć może godzinę dłużej. Teraz to działa całkiem sprawnie na zwykłym PC, a nie musze płacić za możiwość wpięcia 12 dysków SCSI :)

Potrzebuję poskładać kompa do obróbki zdjęć, z tym, że nie chodzi o wielogodzinne pitolenie się z pojedynczymi plikami a obróbkę dość szybką dużej ilości plików (dlatego nie na fotoszopie a na dedykowanym programie).

Przychodzi mi tylko jedno rozwiązanie na myśl - mocny procek + ram disk, czyli 2600K (zalecał bym 3930) i do tego cała masa ramu który robi za twardziela. Idealne miejsce do jego użycia - co ci to daje ? Na 3930k wyciągniesz na ramdisku około 20GB/s, żaden dysk SSD, HDD, SCSI, macierze dyskowe (mogą byc nawet te ssd typu revo x2) nawet nie podchodzą pod takie czasy dostępu jakie oferują pamięci ram. Pierwsze co to żadne z kontrolerów dyskowych nie wyciąga więcej niż 1GB/s - tylko kombinacje poprzez szybkie pci-e i macierze SSD wyciągają więcej niż 600MB/s.

W Twoim wypadku potrzebujesz mocnego procka, a dokładnie nie tyle procka co rdzeni - czyli im lepsza jakość rdzenia tym lepiej. Wspomniany 2600K to takie minimum jeżeli chodzi o procka. Jednak w Twoim wypadku warto wskoczyć na lga2011, który oferuje znacznie bardziej zaawansowany kontroler pamięci, niż lga 1155 (2600K). Do tego około 32GB ramu z czego 16Gb na ram disk.

Poleca lekturkę na ten temat

Prosze to traktować raczej jako dośc ogólny zarys. Nawet jeśli sprawia wrażenie, że mniej więcej wiem o czym mówię, to jest to wrażenie złudne - jakby przyszło co do czego, to te wszystkie hieroglify opisujące konkretny model produktu są dla mnie czarną magią

W takim przypadku odpuść sobie ram disk - jego konfiguracja jest trudna, nawet bardzo trudna.

Przy waszej "obróbce" zdjęć - średnio 1 na 6 sekund, wnioskuje że ta "obróbka" to batch, automat aplikujący korekcję tonalna itp. ewentalnie wstawiacie masowo logo, kadrowanie / resize itp. Na tą chwile spora część tego czasu pochłaniana jest przez procesy zapisu i odczytu plików. Żeby znaczne przyśpieszyć proces "obróbki: zastanów się nad szybkim dyskiem SSD. Taka inwestycja przyniesie największą korzyść. Wymiana procka też pomorze, ale jednak dysk w tego typu operacjach jest wąskim gardłem.

ale gdzieś proponowano mi już 700W do podobnej konfiguracji.

pewnie 700W jakiegos szajsu.

ta 450 to bardzo dobry zasilacz i z zapasem starczy do tego sprzetu.

po cholere proponujecie i7 czy lga 2011? skoro ten program obciaza maks 2 rdzenie. i5 to az nadmiar.

w ssd mozesz spokojnie zainwestowac jezeli kasy nie szkoda.

doloz ssd do mojego zestawu i simga az milo.

Po cholere ? Tu nie chodzi o ilość rdzeni (wiem że potrzebne są tylko dwa), ale o ich szybkość działania, zawarte w nim technologie - niby to samo a na 3930K wyciągnie z 20% lepsze czasy niż na 2500K, który jest aż "nadto"

w ssd mozesz spokojnie zainwestowac jezeli kasy nie szkoda.

Ty wiesz co Ty piszesz ? \

Napisałem wyżej w czym tkwi sedno - szybki dostęp do danych i szybki zapis jest potrzebny, IMO dysk to najważniejsza część w jego przypadku, a Ty uważasz że ma kupić dysk jak mu kasy nie szkoda ?

Proponuje zapoznać się szerzej z tematem - wymagania są te sam co w przypadku klejenia animacji, filmu z pojedynczych klatek :

- odczyt pliku z dysku i zapis w ramie > odczyt z ramu i edycja (tutaj cpu oblicza wszystko) > zapis w ramie > zapis na dysku

Tak wygląda mniej więcej cały proces od strony technicznej. Ramy ze swoimi transferami nie stanowią wąskiego gardła, dosyć dobry procek przeliczy swoje w szybciutko, tylko odczyt i zapis z HDD zamula cały proces. Z doświadczenia wiem że Ram disk sprawdza się tu idealnie, dysk praktycznie wychodzi z obiegu w trakcie procesu i nie ma zamulenia. Dodam że dysk SSD, a nawet macierz dysków SSD dalej będzie wąskim gardłem w tym konkretnym przypadku.

Edytowane przez stelek

Chętnie zmieściłbym się w okolicach 2000-2500.

powodzenia z i7 3930k i ssd i jeszcze diablo ma chodzic :P. 20% szybsze czasy za sporo wiecej kasy. wiem co potrzeba, ale spojrz moze realnie na budzet a sie nie wyglupiaj.

jak ma kase to niech dorzuci do ssd, jak nie ma to mozna myslec nad obcieciem $ z procka albo karty i daniem ssd.

Edytowane przez wujashek

Hmm generalnie wygląda to tak - albo sprzęt pod masową obróbkę fotek, albo sprzęt do grania. Ja tu widzę zakup 2600K + Z68 (gpu integra) + SSD (ewentualnie zabawa w ram disk i zakup większej ilości ramu), lub lecimy pod gierki i składamy standard kompa pod tym kontem (2500K + jakieś średnie gpu + 8Gb ramu i reszta).

ale po co 2600k? 2500k ma tak samo szybki pojedynczy rdzen a kosztuje sporo mnie i mozna go tak samo podkrecic. w cenie okolo 800 zł 2500k ma najszybszy pojedynczy rdzen z mega potencjalem OC.

mozna pomyslec ewentualnie o daniu radka 6770 zamiast 6850 bo diablo 3 i tak bedzie miec male wymagania.

http://www.arest.pl/konfiguracja-590538

Zgadzam się, że przesadą byłoby inwestowanie w coś pokroju 3930K- przerost formy nad treścią.. Zestaw zaproponowany wyżej będzie bardzo dobrym rozwiązaniem, ewentualnie później można dorzucić drugie 8 GB ramu.

Niestety oprogramowanie nie jest juz rozwijane i nie mogę się spodziewać, że kiedykolwiek skorzysta z większej niż 2 ilości rdzeni - i7 i wyżej brzmi może zachęcająco, ale obawiam się że nie dość że nie rozwinęłoby swoich skrzydeł, to jeszcze nie bardzo zechce zmieścić się w budżecie. Co do wporadzanej korekcji to jest to w pełni ręczna poprawa wszystkich podstawowych parametrów tj R, G, B, Nasycenie, Kontrast, Gęstość, Gamma. Plus oczywiscie kadrowanie. Nie korzystamy z żadnych automatów.

Czas zapisu na dysk jest umiarkowanie istotny - pliki zawsze zapisują się szybciej niz jestesmy w stanie je obrabiać. Istotniejsza jest szybkośc odczytu, bo na raz do pamięci wczytywane jest przynajmniej 100 zdjęć, a dopiero po otwarciu wszystkich możemy je zacząć poprawiać. Czas otwierania nas więc wstrzymuje, zapisu - niekoniecznie.

Drogi wujashku - czy przy sugerowanej przez Ciebie konfiguracji, będzie się to dało podkręcić nieco? Jakie zalecałbyś bezpieczne (stabilne i żywotne) jego poziomy? (wracając na moment do pytania o zasilacz, który mi sugerowano to było to http://www.morele.net/zasilacz-ocz-stealthxstream-2-700w-80-sli-psu-120mm-ocz700sxs2-eu-oem-318603/) Dysk SSD w Twoim zestawie jest ze 30% droższy od innych o tych samych parametrach (np ten który załączyłem w którymś z poprzednich postów) - czy ta cena jest uzasadniona?

mysle, ze na 4,5GHz moze spokojnie chodzic, ale wez pod uwage temperatury. z tego co pisales to jest tam u was goraco, wiec z tym trzeba uwazac.

zasilacz byl polecany na wyrost. nie potrzeba az takiego.

czy ja wiem czy drozszy jest ten dysk od innych 60GB... moze pare zlotych.

No w porównaniiu do tego trochę jest droższy: http://www.morele.net/dysk-ssd-a-data-as510s3-60gm-c-425323/

Ale jakby ten miał paść za tydzień to się wolę w to nie pchać :)

A z tym kręceniem właśnie kwestia wydajności dołozonego przez Ciebie chłodzenia - zresztą niesądzę żebym chciał procka ciągnąć powyżej 4,2-4,3, to może wystarczy to i nawet w tym naszym terrarium :D

chlodzenie da rade, zreszta sam zobaczysz jak to sie w waszych warunkach zachowa.

to mozesz brac ten dysk adata. szkoda troche, ze on i ten kingstone sa na sandforce. troche im nie ufam. mozesz poszukac jakis innych w podobnej cenie to sie moze cos wybierze

• Popieram 1

a że tak spytam... co to jest sandforce?

kontroler dysku - odpowiedzialny za przepływ informacji. SFy są nie dopracowane, po za tym że generują BSODy i padają jak kawki, potrafią jeszcze się "dławić" > wygląda to tak że po zapełnieniu dysku w okolicach 50-70% transfer spada z deklarowanych 550MB/s do około 115MB/s - nie jest stały spadek, odczyt na wykresie jest to jedna wielka fala - raz 115mb/s, później wzrost do około 330MB/s i znowu spadek i tak w kółko. Na Crucialu M4 masz stały poziom odczytu / zapisu - testy robiłem na 256GB, który ma szybsze transfery od 128, czy 64. Wynik w porównaniu do SFa była znacznie lepszy - stałe 270-330MB/s przy 70% zapełnieniu. Do tego Crucial jest obecnie "najtrwalszym" SSDkiem na rynku.
  • Popieram 1

Odnośnie chłodzenia - w domku w salonie stoi sobie wesoło 2500K z Fortisem. Komputer, niestety stoi bardzo blisko grzejnika. Buda jest standardowa z jednym wentylem 80mm umieszczonym na tyle obudowy, ogólnie nic specjalnego jeżeli chodzi o przewiew w budzie. Zastosowałem "lepszą" pastę i temperatury w zimie przy grzejniku na full nie przekraczają 40 stopni w spoczynku, 69 stopni w stresie (@4,5GHz). Dopiero powyżej 4,8GHz widać że chłodzenie nie daje rady (83 stopnie w stresie). Także co do chłodzenia to nie obawiał bym się o to że nie podała ;) szczególnie na 4,2-4,3GHz. Na pocieszenie dodam że 4,2GHz na boxowym coolerze śmiało można robić, temperatury są w granicach normy (2 zestawy tak składałem i hulają bez problemu). Oczywiście zalecam zakup chłodzenia - box daje radę, ale nie jest to zbyt wydajny układ.

Edytowane przez stelek
  • Popieram 1

Patrzyłem na te Crucialy, ale zapis to one mają marniutki 90MB/s. Z pozostałych które nie mają kontrolera sandforce znalazłem Samsunga i (najprawdopodobniej Intela). Dajmy na to:

http://www.arest.pl/produkt/Dyski-twarde/4,63,,ssd,0,0,0,,/27739/SSD-SAMSUNG-830-64-GB-2-5-SATA3-520-MB-s-160-MB-s-MZ-7PC064D-EU/

lub

http://www.arest.pl/produkt/Dyski-twarde/4,63,,ssd,0,0,0,,/27671/SSD-INTEL-S520-60-GB-2-5-SATA3-550-MB-s-475-MB-s-SSDSC2CW060A310/

Przy czym z tej dwójki samsung jest wolniejszy przy zapisie ponad dwukrotnie.

Albo na SandForce taki jeden - wyróżnia się tym z tłumu, że można mu przedlużyć gwarancję nawet do 6 lat, co sugerowałoby że jednak nie będzie chciał paść zbyt szybko:

http://www.morele.net/dysk-ssd-corsair-cssd-f60gb3a-bk-424539/