daru2707 0 Napisano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Nie bylo mnie w weekend - wiec nadrobie zaleglosci . Po kolei : @ Prostownik - nie do konca zajarzylem czy masz na mysli ze "ten 1.", to opcja nr 1, czy chodzi o mocniejszy zestaw z opcji nr 2 ( chyba to ), tak czy inaczej decyzja zapadla na opcje nr 2. Wlasnie jestesmy przyzwyczajeni do grania jednoczesnie i musi tak zostac @ Huzar - odpowiedzi do zestawu 1 : a) rpgi priorytetowe, ale jako ze one zazwyczaj nie sa szczegolnie wymagajace, komp powinien byc na tyle dobry zeby dalo sie pograc tez w te tytuly ktore katuja maszyny, jak BF3, Metro itp. ( bo bedziemy zamiennie korzystac z kompow, w zaleznosci na co kto bedzie mial ochote ) w jak najwyzszych detalach, przy wspomnianych nienajwyzszych rozdzielczosciach b) monitor jeden jest - 22 cale, 1680x1050 natywna rozdzielczosc, ale najpewniej gry beda odpalane na nizszych, jezeli beda wygladaly dobrze w np. 1280×1024 to i w takiej pogramy - tutaj o nowym nie mysle, bo chcemy z tych ~2500 wyciagnac maximum na serce maszynki c) z podzespolow buda - z tym ze jedna mamy, ale jest dosc stara i sfatygowana, poniewaz stoi od momentu kiedy kompa zabilo zwarcie, nie wiem czy warto oszczedzac 1xx zl w tym wypadku , do tego zasilacz trzeba kupic, a naped dvd jeden jest, ale pochodzi z kompa na ktorym bylo zwarcie, wiec moze byc watpliwy ( chyba ze podsumowane ~200+ zl uzyskane z wykorzystania budy i starego napedu zrobi roznice o tyle, ze mozna wypatrzec duzo lepsza karte graficzna / procek, ale to chyba watpliwe ) d) jest vista - Wujashek poleca 7 i pewnie to jest optymalny wybór Zestaw 2 : a) priorytetem WoW ( ale w koncu pewnie po raz kolejny mi sie znudzi ), wiec do tego jakies strategie ( total wary nowsze np ), horrory np dead space, w sumie rpgi tez - ale przyoszczedzone 100 zl czy nawet wiecej byloby fajne, bo : b) no wlasnie - nie ma drugiego monitora ... tutaj tniemy budzet ostro ( ALE ( oraz gdyż ) kwote na ten monitor traktujemy jako "bonus" do tych ~4000 , nie wliczamy w ogolna sume ) - widzialem na morele.net monitory LCD 17-18 calowe za okolo 330 zl, nie wiem czy da sie nizej zejsc c) tutaj w zasadzie podobnie, jak w punkcie 1 - potrzebny zasilacz no i buda + naped do zastanowienia sie - jesli wykorzystanie starej budy wchodzi w gre, to dalibysmy ja do tego zestawu, w którym udaloby sie cos lepszego wstawic przy oszczedzeniu na kupnie nowej ( nie znam sie za bardzo na rozchodzeniu sie ciepla w obudowach - jesli to bardzo istotne, to uzycie starej budy weszloby w gre raczej tanszego zestawu, ktory pewnie mniej by sie grzal ) d) tak jak w pkcie 1 Troszke odjalem czytelnosci, ale staralem sie wyczerpujaco @ Wujashek - 2252 zl to bylo super mile zaskoczenie , widzialem swietne wyniki 7850'ki ( czy to wersja tez z OC? i czy warto dolozyc kilka dyszek do wersji 2gb? ), ciekawy jestem jak wypadnie ten FX 4320, tak czy inaczej zakup odbedzie sie w przyszlym miesiacu wiec mam nadzieje ze jakies dobre testy juz beda w necie A zestaw z APU tez bardzo ciekawy, tylko ze poczytalem troche recenzji i testow i jesli im wierzyc to podobno wypada slabiej niz np. hd7750 + procek osobno - moze taka alternatywa bylaby mozliwa przy zalozeniu zastosowania starej budy ktora jeszcze mam ? Tak w ogole to dzieki, ze chce Wam sie czytac moje epopeje Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 A mi nie odpowiesz? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 22 Października 2012 Udostępnij Napisano 22 Października 2012 A zestaw z APU tez bardzo ciekawy, tylko ze poczytalem troche recenzji i testow i jesli im wierzyc to podobno wypada slabiej niz np. hd7750 + procek osobno - moze taka alternatywa bylaby mozliwa przy zalozeniu zastosowania starej budy ktora jeszcze mam ? to mozna ewentualnie rozwazyc celerona i do tego 7750, Cytuj Link to post Share on other sites
daru2707 0 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A mi nie odpowiesz? Alez odpowiedzialem, w poscie nr 22 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 przy okazji obiecane testy fx 4300 pojawily sie juz na necie. http://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested porownuj do i3 3220 i pamietaj ze FX ma odblokowany mnoznik i niezle mozliwosci OC, a i3 niestety nie. patrzac na cene 8320 ktore juz sa w polsce, jestem dobrej mysli co do ceny 4300. poczekamy pare dni i bedzie wiadomo Cytuj Link to post Share on other sites
daru2707 0 Napisano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2012 przy okazji obiecane testy fx 4300 pojawily sie juz na necie. http://www.anandtech...d-fx4300-tested porownuj do i3 3220 i pamietaj ze FX ma odblokowany mnoznik i niezle mozliwosci OC, a i3 niestety nie. patrzac na cene 8320 ktore juz sa w polsce, jestem dobrej mysli co do ceny 4300. poczekamy pare dni i bedzie wiadomo Chyba sie coraz bardziej decyduje na tego 4300 , czytalem opinie, ze poprzednia seria FX'ów to byl niewypal, ale mam nadzieje ze tym razem tak nie bedzie Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 hmm tak patrze i patrze na te wczesne ceny w niektorych sklepach, i 6300 jest bardziej oplacalny. byc moze zostanie to skorygowane jak dojda dostawy. Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 24 Października 2012 Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Mimo wszystko ja bym reaktywował jednego z lapków dla dziewczyny. Cytuj Link to post Share on other sites
daru2707 0 Napisano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Jesli chodzi o reaktywacje - zrobilem jeszcze raz wszystko co sie dalo ( format, windows itd.. ) i nawet ten mocniejszy laptop w stanie "swiezym" nic juz nie jest w stanie uciagnac i to ladnych pare lat wstecz A wiec nic z tym sie juz nie uda zrobic, trzeba sie pozegnac z $$ Wracajac do glownego watku - zdaje sie ze mam werdykt co do opcji do 2500 ( wg propozycji Wujashka ), sprawa opcji do 1500 pozostaje jeszcze otwarta @ Huzar - jestem nadal ciekawy Twojej opinii Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Czekałem właśnie na więcej testów FX-4300 i 6300 oraz ich bogatszą ofertę i atrakcyjniejszą cenę w sklepach. Jeśli 4300 dawałby sobie radę w MP BF3 tak jak Phenom 965 i kosztował ok. 400 zł to by go śmiało można polecać. A tak to nie bardzo wiem czy warto. Spróbuję zatem tylko podglądowo przedstawiać jakie zestawy planowałem zaproponować. Zestaw 1: a) bardzo podobny do zaproponowanego przez wujashka czyli: http://www.arest.pl/konfiguracja-632228 b) monitor kupujesz tak jak pisałeś poza budżetem 4000 zł na kompy c) wszystko jest w punkcie a d) system też jest w punkcie a Gdyby FX-4300 oferował podobną wydajność i cenę jak Phenom to jego bym brał ze względu na mniejsze zużycie energii i mniejsze TDP. Bez podkręcania można by więc odpuścić sobie nowe chłodzenie na proca, przynajmniej na razie. Kiedyś dokupujesz kolejne 4 GB RAM, kartę graficzną gdy ta się zestarzeje i komp w dalszym ciągu powinien być wydajną maszyną. Zestaw w arest.pl z Windows 7 64 bit OEM kosztuje 2521 zł. Zestaw 2: a) http://www.arest.pl/konfiguracja-632236 b) zostaje stary monitor 1680x1050 c) wszystko jest w punkcie a d) zostaje Vista W tym sklepie wychodzi 1446 zł. Ten zestaw będzie można kiedyś tak rozbudować, że wydajnościowo przebije pierwszy - dokładacie standardowo RAM, w razie potrzeby zmieniacie grafikę, a przede wszystkim będzie można włożyć jakiegoś i5 pod LGA 1155. Oba zestawy na chwilę obecną poradzą sobie w grach jakie Was interesują, a za kilka lat oba można rozbudować i też pewnie będą dawać radę. Aha, jeśli dasz radę gdzieś z 80 zł zaoszczędzić (może na mniejszym HDD albo nie kupując jednej obudowy) to można od razu wziąć Intel Pentium G860 http://www.ceneo.pl/13560744 Dobrze sobie radzi w większości współczesnych gier http://pclab.pl/art51367.html Edytowane 30 Października 2012 przez Huzar Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts