Skocz do zawartości

Komputer na 2012, ale troszkę nietypowo - prośba o porady

Recommended Posts

Nie bylo mnie w weekend - wiec nadrobie zaleglosci :) . Po kolei :

@ Prostownik - nie do konca zajarzylem czy masz na mysli ze "ten 1.", to opcja nr 1, czy chodzi o mocniejszy zestaw z opcji nr 2 :P ( chyba to ), tak czy inaczej decyzja zapadla na opcje nr 2. Wlasnie jestesmy przyzwyczajeni do grania jednoczesnie i musi tak zostac :)

@ Huzar - odpowiedzi do zestawu 1 :

a) rpgi priorytetowe, ale jako ze one zazwyczaj nie sa szczegolnie wymagajace, komp powinien byc na tyle dobry zeby dalo sie pograc tez w te tytuly ktore katuja maszyny, jak BF3, Metro itp. ( bo bedziemy zamiennie korzystac z kompow, w zaleznosci na co kto bedzie mial ochote ) w jak najwyzszych detalach, przy wspomnianych nienajwyzszych rozdzielczosciach

b) monitor jeden jest - 22 cale, 1680x1050 natywna rozdzielczosc, ale najpewniej gry beda odpalane na nizszych, jezeli beda wygladaly dobrze w np. 1280×1024 to i w takiej pogramy - tutaj o nowym nie mysle, bo chcemy z tych ~2500 wyciagnac maximum na serce maszynki

c) z podzespolow buda - z tym ze jedna mamy, ale jest dosc stara i sfatygowana, poniewaz stoi od momentu kiedy kompa zabilo zwarcie, nie wiem czy warto oszczedzac 1xx zl w tym wypadku :co: , do tego zasilacz trzeba kupic, a naped dvd jeden jest, ale pochodzi z kompa na ktorym bylo zwarcie, wiec moze byc watpliwy ( chyba ze podsumowane ~200+ zl uzyskane z wykorzystania budy i starego napedu zrobi roznice o tyle, ze mozna wypatrzec duzo lepsza karte graficzna / procek, ale to chyba watpliwe )

d) jest vista - Wujashek poleca 7 i pewnie to jest optymalny wybór

Zestaw 2 :

a) priorytetem WoW ( ale w koncu pewnie po raz kolejny mi sie znudzi :D ), wiec do tego jakies strategie ( total wary nowsze np ), horrory np dead space, w sumie rpgi tez - ale przyoszczedzone 100 zl czy nawet wiecej byloby fajne, bo :

b) no wlasnie - nie ma drugiego monitora ... tutaj tniemy budzet ostro ( ALE ( oraz gdyż ) kwote na ten monitor traktujemy jako "bonus" do tych ~4000 , nie wliczamy w ogolna sume ) - widzialem na morele.net monitory LCD 17-18 calowe za okolo 330 zl, nie wiem czy da sie nizej zejsc :?:

c) tutaj w zasadzie podobnie, jak w punkcie 1 - potrzebny zasilacz no i buda + naped do zastanowienia sie - jesli wykorzystanie starej budy wchodzi w gre, to dalibysmy ja do tego zestawu, w którym udaloby sie cos lepszego wstawic przy oszczedzeniu na kupnie nowej ( nie znam sie za bardzo na rozchodzeniu sie ciepla w obudowach - jesli to bardzo istotne, to uzycie starej budy weszloby w gre raczej tanszego zestawu, ktory pewnie mniej by sie grzal )

d) tak jak w pkcie 1 :P

Troszke odjalem czytelnosci, ale staralem sie wyczerpujaco :)

@ Wujashek - 2252 zl to bylo super mile zaskoczenie :D , widzialem swietne wyniki 7850'ki ( czy to wersja tez z OC? i czy warto dolozyc kilka dyszek do wersji 2gb? ), ciekawy jestem jak wypadnie ten FX 4320, tak czy inaczej zakup odbedzie sie w przyszlym miesiacu wiec mam nadzieje ze jakies dobre testy juz beda w necie

A zestaw z APU tez bardzo ciekawy, tylko ze poczytalem troche recenzji i testow i jesli im wierzyc to podobno wypada slabiej niz np. hd7750 + procek osobno - moze taka alternatywa bylaby mozliwa przy zalozeniu zastosowania starej budy ktora jeszcze mam ?

Tak w ogole to dzieki, ze chce Wam sie czytac moje epopeje :)

A zestaw z APU tez bardzo ciekawy, tylko ze poczytalem troche recenzji i testow i jesli im wierzyc to podobno wypada slabiej niz np. hd7750 + procek osobno - moze taka alternatywa bylaby mozliwa przy zalozeniu zastosowania starej budy ktora jeszcze mam ?

to mozna ewentualnie rozwazyc celerona i do tego 7750,

przy okazji obiecane testy fx 4300 pojawily sie juz na necie.

http://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested porownuj do i3 3220 i pamietaj ze FX ma odblokowany mnoznik i niezle mozliwosci OC, a i3 niestety nie.

patrzac na cene 8320 ktore juz sa w polsce, jestem dobrej mysli co do ceny 4300. poczekamy pare dni i bedzie wiadomo

przy okazji obiecane testy fx 4300 pojawily sie juz na necie.

http://www.anandtech...d-fx4300-tested porownuj do i3 3220 i pamietaj ze FX ma odblokowany mnoznik i niezle mozliwosci OC, a i3 niestety nie.

patrzac na cene 8320 ktore juz sa w polsce, jestem dobrej mysli co do ceny 4300. poczekamy pare dni i bedzie wiadomo

Chyba sie coraz bardziej decyduje na tego 4300 , czytalem opinie, ze poprzednia seria FX'ów to byl niewypal, ale mam nadzieje ze tym razem tak nie bedzie :D

Jesli chodzi o reaktywacje - zrobilem jeszcze raz wszystko co sie dalo ( format, windows itd.. ) i nawet ten mocniejszy laptop w stanie "swiezym" nic juz nie jest w stanie uciagnac i to ladnych pare lat wstecz :P

A wiec nic z tym sie juz nie uda zrobic, trzeba sie pozegnac z $$

Wracajac do glownego watku - zdaje sie ze mam werdykt co do opcji do 2500 ( wg propozycji Wujashka ), sprawa opcji do 1500 pozostaje jeszcze otwarta

@ Huzar - jestem nadal ciekawy Twojej opinii :P

Czekałem właśnie na więcej testów FX-4300 i 6300 oraz ich bogatszą ofertę i atrakcyjniejszą cenę w sklepach. Jeśli 4300 dawałby sobie radę w MP BF3 tak jak Phenom 965 i kosztował ok. 400 zł to by go śmiało można polecać. A tak to nie bardzo wiem czy warto.

Spróbuję zatem tylko podglądowo przedstawiać jakie zestawy planowałem zaproponować.

Zestaw 1:

a) bardzo podobny do zaproponowanego przez wujashka czyli: http://www.arest.pl/konfiguracja-632228

b) monitor kupujesz tak jak pisałeś poza budżetem 4000 zł na kompy

c) wszystko jest w punkcie a

d) system też jest w punkcie a

Gdyby FX-4300 oferował podobną wydajność i cenę jak Phenom to jego bym brał ze względu na mniejsze zużycie energii i mniejsze TDP. Bez podkręcania można by więc odpuścić sobie nowe chłodzenie na proca, przynajmniej na razie. Kiedyś dokupujesz kolejne 4 GB RAM, kartę graficzną gdy ta się zestarzeje i komp w dalszym ciągu powinien być wydajną maszyną.

Zestaw w arest.pl z Windows 7 64 bit OEM kosztuje 2521 zł.

Zestaw 2:

a) http://www.arest.pl/konfiguracja-632236

b) zostaje stary monitor 1680x1050

c) wszystko jest w punkcie a

d) zostaje Vista

W tym sklepie wychodzi 1446 zł. Ten zestaw będzie można kiedyś tak rozbudować, że wydajnościowo przebije pierwszy - dokładacie standardowo RAM, w razie potrzeby zmieniacie grafikę, a przede wszystkim będzie można włożyć jakiegoś i5 pod LGA 1155.

Oba zestawy na chwilę obecną poradzą sobie w grach jakie Was interesują, a za kilka lat oba można rozbudować i też pewnie będą dawać radę.

Aha, jeśli dasz radę gdzieś z 80 zł zaoszczędzić (może na mniejszym HDD albo nie kupując jednej obudowy) to można od razu wziąć Intel Pentium G860 http://www.ceneo.pl/13560744 Dobrze sobie radzi w większości współczesnych gier http://pclab.pl/art51367.html

Edytowane przez Huzar