daru2707 0 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Witam, jestem tu nowy więc witam wszystkich Wiem, że istnieje n do potęgi n tematów jak ten, który zakładam, ale sęk w tym, że przejrzałem zdecydowaną większość zarówno tutaj na forum, jak i na innych forach, oraz zapoznałem się z przyklejonym wątkiem komputery na marzec 2012 - i chyba żaden nie uwzględniał pewnego detalu, o którym zaraz napiszę. Otóż chciałbym złożyć komputer taki za około 3000 zł ( tylko skrzynka ) do gier : - taki, żeby uciągnął gry aktualne i z poprzednich lat na jak najwyższych detalach, nie muszą być maksymalne, musi być płynnie ( dodam, że od paru lat gram na sprzęcie, który ciągnie ledwo Dooma 3 na najniższych, także mam sporo do nadrobienia ) - żeby poradził sobie też z nadchodzącymi głośnymi premierami 2012 - typu Bioshock Infinite, kontynuacje GTA, Max Payne'ów itp., Metro Last Light, nowe Aliens, ogólnie każdy pewnie się orientuje na co czekamy ze smakiem w tym roku - taki, żeby można było go w przyszłości ewentualnie rozbudować - I najważniejsze info w tym wątku - DETAL o którym wspomniałem - wiem, że większość testów na portalach prezentujących wydajność podzespołów odbywa się w bardzo wysokich rozdzielczościach, stąd mała liczba fpsów - mi wystarczy rozrywka na poziomie takim umiarkowanym, powiedzmy 1024x768, lub 1280x1024, czy coś koło tego. Nie zależy mi absolutnie na Full HD ani zbliżonych. Zależy mi na wysokich ustawieniach i płynności gry. Powyższy detal jest o tyle istotny, że do tej pory myślałem, iż aktualne gry wymagają naprawdę high-endowych kart z najwyższych półek, żeby pomyślnie wypaść w praniu, podczas gdy okazuje się , że mój kumpel, który kupował kompa kilka lat temu ( Core 2 Duo , Radeon 4xxx chyba + 4 gb ramu , coś w ten deseń ) dzisiaj pogrywa praktycznie we WSZYSTKO ( Skyrimy, Alan Wake, Dead Space, oraz wszystko inne z ubiegłego roku ) na prawie maksymalnych detalach PŁYNNIE, poza BF3 - i właśnie w mniejszych rozdzielczościach, które jemu podobnie jak i mi nie przeszkadzają. Dlatego właśnie proszę o pomoc w dobraniu zestawu do 3000 zł, z uwzględnieniem powyższych informacji . Z tego co się orientowałem, w wielu wątkach polecane były zestawy typu i5-2500K + GTX560 lub GTX570 , 8 gb ramu itd. Czy to wystarczy, by się cieszyć nadchodzącym rokiem 2012 i ubiegłymi na takich zasadach jak opisałem? Czy może jest to aż za wiele? Oraz pytanie bonus - czy do 3 tysięcy będzie można znaleźć laptop gamingowy, który poradzi sobie z grami w 2012? Też orientowałem się trochę w tym temacie i znalazłem kilka ciekawych ofert MSI GT683 z GeForcami GT555, lub GTX560M, ale opinie były różne. Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Z takim budżetem spokojnie coś się złoży bez problemu pograsz sobie w wysokich detalach i w wysokiej rozdział ce np 1920 /1080 [ nie rozumiem jak można grac w tak niskiej rozdzielczości jak 1024/768 gry wyglądają fatalnie ] Cytuj Link to post Share on other sites
MazocHH 10 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 (edytowane) Procesor: INTEL CORE i5-2500K - 3.30 GHz BOX, s-1155 (829 zł) Płyta główna: ASROCK P67 PRO3 - ATX, P67-B3, 4x DDR3, 1x PCI-E 16x, RAID, S-1155 (349 zł) Pamięć RAM: DDR3 KINGSTON - 8 GB / 1600 (2x 4 GB), CL9, HyperX Limited Edition XMP (179 zł) Dysk Twardy: WD 500 GB, 16 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3 - WD5000AAKX (309 zł) Karta Graficzna: PCIex GIGABYTE HD 6870 1024 MB DDR5, 256 bit, DVI - GV-R687OC-1GD (705 zł) Napęd optyczny: LG GH24NS90 - 24x DVDRW DL, SATA, OEM, czarna (69 zł) Obudowa: SILENTIUMPC BRUTUS 430 - ATX, bez zasilacza, czarna (170 zł) Zasilacz: OCZ ZS-Series - 550 W, 80+ (210 zł) Wentylator CPU: ZALMAN CNPS10X PERFORMA - 1366/1156/775 - AM3/AM2+/AM2/940/939/754, 24 dB (125 zł) Całość: 2945 zł Ew. dołóż tą stówkę do http://www.arest.pl/23441 Edytowane 27 Marca 2012 przez MazocHH Cytuj Link to post Share on other sites
artexo336 4 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 albo zamiast gtx 560 ti to 7850 http://www.karen.pl/product/155572/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Radeon_7850_HIS_2GB_HDMI_DVI_2xminiDP_PCI_E_.html Cytuj Link to post Share on other sites
xBlaq 4 Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Co masz dokładnie na myśli pisząc "rozbudować"? Dodać drugą kartę do SLI/CF? Wydaję mi się że jeśli chce się w przyszłości rozbudować swojego PC'ta to głównie powinno się skupić na płycie głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Daru ja na 1440x900 gram w Battlefield 3 na ultra na Gigabyte 6870 ze stałymi fps ponad 40 fps na multi przy 64 slotach Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 http://www.x-kom.pl/p/70703-notebook-laptop-15,6-msi-ge620dx-443xpl-i5-2430m-4gb-500-dvd-rw-7hp64x.html a tu masz lapka do 3 tys. oczywiscie wydajnosc sporo mniejsza niz kompa za 3 tys. jak spisuje sie ta grafa w grach, to poszukaj sobie w testach http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-555M.41933.0.html Cytuj Link to post Share on other sites
daru2707 0 Napisano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Dzięki za odpowiedzi , czyli generalnie polecacie Radeony i chyba mi się to też udziela No to mam jeszcze takie pytanko : Czy HD 7850 wejdzie bez jakichś konfliktów do zestawu podanego przez MazocHHa, czy trzeba by zmodyfikować coś? Poczytałem testy wydajności w grach i ten Radeon osiąga świetne wyniki jeśli chodzi o FPS, więc być może się na niego zdecyduję. I czy i5 starczy, by w pełni obsłużyć 7850 ? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 wszystko bedzie trybic Cytuj Link to post Share on other sites
daru2707 0 Napisano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 No to pięknie, dzięki za pomoc Ech, jednak jeszcze ostatnie pytanko mi się nasunęło, bo patrzyłem na ceny podanych przez Was kart graficznych i w podobnej cenie 9xx zł znalazłem 3 interesujące opcje : - wspomniany 7850 - wspomniany 560 Ti - niewymieniony gtx480 - o którym trochę poczytałem i zauważyłem ogromną wydajność w grach Jednak wiele osób narzekało na to, że gtx480 strasznie się grzeje - a z kolei jeśli chodzi o wydajność to wg testów od najlepszego do najsłabszego kolejność powinna być taka : gtx480 > hd7850 > gtx560Ti. Czy wg Was byłaby BARDZO zauważalna różnica pomiędzy tymi kartami? Skłaniam się ku hd7850 ze względu na ponoć dużą kulturę pracy Radeonów, mniejszy pobór mocy i mniejsze grzanie. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 wez 7850. jest bardzo szybka i ma ogromny zapas do OC, a przy tym bierze malo pradu. Cytuj Link to post Share on other sites
daru2707 0 Napisano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 No to mam ostateczny werdykt, dzięki jeszcze raz za pomoc : ) Cytuj Link to post Share on other sites
bati999 13 Napisano 30 Marca 2012 Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Nvidia nie wydała nic z serii 6xx co mogłoby przebić 7850(Nie mówię tutaj o 680, bo to bije go na głowę), a GTX560Ti(którego ja posiadam, i sobie chwalę, bo nie ma gry która na rozdzielczości fullHD nie uciągnie na maksymalnych przy tej płynności gry ) pewnie ci nie spasuje, także bierz tego Radeona. Nie ma między nimi różnicy (tj. Między 560ti a 7850), ale w większości testów jest specjalnie pisane w ten sposób, aby większość ludzi kupili nową, bardziej zaawansowaną technologicznie część. Mimo wszystko - jest chłodniejsza i ciągnie mniej prądu, a to jest również ważne. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Kotecek Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Daru2707 - Sam pykam w 1024x768 z detalami na full na sprzęcie Phenom II X4 9551 16GB DDR3, GeForce GTX 470 i nie ukazało się nic co by chodziło źle/wolno... W zasadzie wszystko chodzi mi co najmniej 60 fps tak jak mam Vsync ustawiony. Czasem coś działa wolniej ale to wynika ze spartaczonej optymalizacji anie z tego, ze sprzet za słaby. Więc jeśli złożysz zestaw na i5 2500K i GTX 560TI/570/HD7850 czy coś o zbliżone wydajności to nie masz się o nic martwić. Będzie chodziło ślicznie nawet w wyższej rozdzielczości Cytuj Link to post Share on other sites
daru2707 0 Napisano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Wskrzeszam wątek, ponieważ pozmieniały się trochę okoliczności oraz możliwości finansowe - a nie chcę specjalnie zakładać nowego wątku i zaśmiecać forum A zatem krótko i na temat - początkowo prosiłem o porady w sprawie kompa do 3000 zł i jestem z nich w pełni zadowolony . Teraz pozmieniało się trochę i sytuacja wygląda tak : 1) zaczął również niedomagać komp mojej dziewczyny, nie wiem czy to przez wirusy, czy po prostu się zestarzał tak mocno ( laptop... ) więc mamy do wyboru : a) kupić jedną mocną maszynę , która pożyje długo bez upgrade'ów za około 3k ( lub może i więcej, ale <4k ) i jakoś się nią dzielić ( jak jedno chce pograć w coś nowszego to używa nowego kompa, a jak robi coś innego to używa laptopa ) b) korzystając z dość bieżącego info z wątku "Zestawy komputerowe - [miesiąc][rok]" , kupić 2 maszyny, z czego jedną trochę mocniejszą, powiedzmy z zakresu do 2k, jedną słabszą powiedzmy z zakresu do 1,5k ( ponieważ potrzebowałaby też monitora...) tak, aby w sumie wyszło ~4k - Wyjaśnienie : ja jeśli chodzi o granie, to głównie męczę WoWa ( w którym aktualnie średnio mam 14 fps na ultra LOW, w 800x600 xD ) , także na inne gry poświęcam zdecydowanie mniej czasu ( o ile w ogóle takowy jest ) , więc dla mnie byłaby słabsza maszyna, a dla ukochanej mocniejsza, ponieważ pożera wszelakie RPGi namiętnie i ślini się na Skyrimy, Riseny itd... Oczywiście bardziej kusząca jest opcja b), ponieważ każde miałoby "swoje". Jednak czy warto? Czy kompy z tych zakresów cenowych, a konkretnie do 2k poradzą sobie z najnowszymi tytułami nie AŻ tak dużo gorzej niż zestaw za 3k? I czy będzie szło złożyć taki zestaw, by łatwo w przyszłości go ulepszyć? Oraz czego można będzie oczekiwać po zestawie do 1,5k, jeśli chodzi o tytuły niekoniecznie najnowsze, ale o nadrobienie zaległości z lat 200x - 20xx ? Wiem, że pytań jest sporo, ale wszelkie Wasze przemyślenia bardzo by mi pomogły, jeśli macie jakieś doświadczenie ze sprzętami z niższych przedziałów cenowych i ich opłacalnością, podzielcie się proszę spostrzeżeniami Cytuj Link to post Share on other sites
Prostownik 77 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 To czy wybrać opcje a czy b to już zależy od ciebie... Ale czy dziewczyna będzie grać czy używać kompa tylko do prac biurowych i klepac w kulki czy mahjongi.. bo jak to 1 to możesz kompa złożyć znacznie taniej nawet na platformie AMD która nie jest najgorsza a zarazem bardzo tania. Moją uwagę szczególnie przykuwają nowe APU na FM2 maja znacznie lepszy uklad zintegrowany jak intel a cenowo wychodza znacznie taniej. Można wtedy złożyć coś w małej zgrabnej obudowie sam projektuje dla macochy taki komp Do wowa polecam spora ilosc ramu A do pc za 2500 możesz włożyć cos pokroju GTX 650 lub 660 / radeon 7770 który też jest fajny a tani.. szczególnie na wielki + idzie to że nie nie grasz na fullHD Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Co do lapka to nie lepiej go reaktywowac? Rozbierz go i wyczyść i potem zrób formata lub wgraj linucha i będzie chodzić jak nowy. Nie lepiej tak? Cytuj Link to post Share on other sites
Prostownik 77 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Albo Xp można dostać takie fajne wersje odchudzone Sam ostatnio ladowalem cos takiego na pc p4 i śmiga to fajnie Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 18 Października 2012 Udostępnij Napisano 18 Października 2012 No ale po co się ładować w prawie 10 letni system jak można dostać bardziej lekki który ma ficzery na czasie? Cytuj Link to post Share on other sites
daru2707 0 Napisano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Sęk w tym, że reaktywację laptopa niedawno robiłem ( format, system , antywirusy , czyszczenie ), ale tak czy inaczej sprzęt jest już dość wiekowy i nie daje rady, np. S.T.A.L.K.E.R to jest jakieś 8-10 fps na najniższych detalach, a z ciekawszych rzeczy to nawet Neverwinter część 1 chrupie ( też na najniższych detalach (!!!) ) = czas na coś nowego A jeśli chodzi o przeznaczenie kompa dla dziewczyny to zdecydowanie nie będą to prace biurowe i kulki itd. . Jak najbardziej najnowsze tytuły byłyby eksploatowane. I właśnie dlatego, że nie planuję grać w full HD tak się zastanawiam, czy zestaw w okolicach 2000 ( czyli coś pokroju i3 + HD7770 ) poradziłby sobie z BF3, Skyrim, itd itp w bardzo wysokich detalach ale niższych rozdzielczościach. Różnorakie testy, nawet filmy na YT mówią, że tak ( przykład http://www.overclock.net/t/1268889/which-140-gpu-gtx-460-vs-hd-7770-vs-hd-6850-all-1gb ) <- tutaj przyzwoite wyniki nawet w full HD. A z kolei zestawik za ~1500 , czyli coś w stylu proponowanego na forum pentium G540 + radeon 7750 powinny wystarczyć mi na WoWa + zaległości z ubiegłych lat i może coś nowszego nawet Jak myślicie? Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 19 Października 2012 Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Jak stary w ogóle jest ten lapek? Cytuj Link to post Share on other sites
daru2707 0 Napisano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Oboje mamy laptopy od dość dawna, jeden ma 5 lat ( Turion 64 x2 , geforce 7000M, niecały 1 gb ramu ) , a drugi jest młodszy ( 3 lata chyba ) , ale nie był kupowany z myślą o graniu, czyli ma nienajgorszy procesor i 3gb ramu, ale grafikę zintegrowaną. Także jak na dzisiejsze czasy z nich już nic nie będzie A więc wybór pozostaje nadal albo 1 mocny komp do ~~3-4 k albo 2 kompy jeden ~~2k+, drugi ~~1,5k. W tej chwili mam 80% przewagę decyzji nr 2 , tylko pozostaje pytanie czy to da radę zaspokoić potrzeby gracza a przynajmniej ten mocniejszy sprzęt. Czekam na dalsze relacje z doświadczeń Edytowane 19 Października 2012 przez daru2707 Cytuj Link to post Share on other sites
Prostownik 77 Napisano 20 Października 2012 Udostępnij Napisano 20 Października 2012 moim zdaniem jak zlozyc kompy w propocji 2500 i 1500 to spokojnie zaspokoi ten 1., pozatym opcja grania jednoczesnie z kobieta swoja wydaje sie byc fajna wiec mysle ze warto dzialac. pozatym tak jak pisalem wyzej to ze nie bedziesz udezal na fullhd idzie na twoj + bo mozesz wlasnie zejsc troche z karty graficznej zawsze pozostaje opcja laczenia kart graficznych ta zintegrowana z procesorem + grafa dedykowana prywatnie nie testowalem bo z tego co wiem przy 7950 nie ma sensu uzywac tej technologi a moja proba skonczyla sie wrecz artefaktami w bf3 wiec spasowalem. Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 20 Października 2012 Udostępnij Napisano 20 Października 2012 (edytowane) Podsumuj daru2707 co potrzeba i zaczniemy kombinować Rozumiem, że macie 4 tysiaki na 2 kompy (do tego rozwiązania i ja się przychylam), tak? Rozpiszmy Zestaw 1 - ok. 2500 zł. a) Priorytetem RPGi w stylu Skyrim, Risen czy raczej BF3? To ważne szczególnie jeśli chodzi o wybór procesora. b) Jaka natywna rozdzielczość monitora albo w jakiej gierki mają chodzić? Czy jego też trzeba kupić? c) Jakie podzespoły są potrzebne? Każdy jeden włącznie z budą czy już coś macie? d) System jest czy trza kupić? Zestaw 2 - ok. 1500 zł. a) Priorytetem jes Wow? b) Jaka natywna rozdzielczość monitora albo w jakiej gierki mają chodzić? Czy jego też trzeba kupić? c) Jakie podzespoły są potrzebne? Każdy jeden włącznie z budą czy już coś macie? d) System jest czy trza kupić? Będzie czytelenie, a nam wszystkim ułatwi to coś konkretnego zaproponować Edytowane 20 Października 2012 przez Huzar Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 20 Października 2012 Udostępnij Napisano 20 Października 2012 http://www.arest.pl/konfiguracja-630134 zestaw dla Ciebie. pamieci recznie w biosie bedziesz musial ustawic na 1866 MHz w WoW i jakies troszke mniej wymagajace (ale nadal nowe) gry sobie spokojnie pograsz. jak bedziesz mial ochote na cos bardzo wymagajacego, to sobie na kompie dziewczyny pograsz. http://www.arest.pl/konfiguracja-630135 a tu dla kobiety Twojej. z mozliwoscia OC procka i upgrade w pozniejszym czasie. oczywiscie polecam kupic do obu zestawow oryginalne systemy windows 7 . jak masz jakis dost stary i maly monitor, to polecam rozejrzec sie za czyms nowszym. jest tez opcja z prockiem Fx 4320 ktory ma wyjsc we wtorek. pewnie bedzie wydajniejszy od phenoma ii i bedzie brac sporo mniej pradu. tak wiec poczekalbym na testy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts