Skocz do zawartości

Komputer na 2012, ale troszkę nietypowo - prośba o porady

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy więc witam wszystkich :)

Wiem, że istnieje n do potęgi n tematów jak ten, który zakładam, ale sęk w tym, że przejrzałem zdecydowaną większość zarówno tutaj na forum, jak i na innych forach, oraz zapoznałem się z przyklejonym wątkiem komputery na marzec 2012 - i chyba żaden nie uwzględniał pewnego detalu, o którym zaraz napiszę.

Otóż chciałbym złożyć komputer taki za około 3000 zł ( tylko skrzynka ) do gier :

- taki, żeby uciągnął gry aktualne i z poprzednich lat na jak najwyższych detalach, nie muszą być maksymalne, musi być płynnie ( dodam, że od paru lat gram na sprzęcie, który ciągnie ledwo Dooma 3 na najniższych, także mam sporo do nadrobienia :) )

- żeby poradził sobie też z nadchodzącymi głośnymi premierami 2012 - typu Bioshock Infinite, kontynuacje GTA, Max Payne'ów itp., Metro Last Light, nowe Aliens, ogólnie każdy pewnie się orientuje na co czekamy ze smakiem w tym roku

- taki, żeby można było go w przyszłości ewentualnie rozbudować

- I najważniejsze info w tym wątku - DETAL o którym wspomniałem - wiem, że większość testów na portalach prezentujących wydajność podzespołów odbywa się w bardzo wysokich rozdzielczościach, stąd mała liczba fpsów - mi wystarczy rozrywka na poziomie takim umiarkowanym, powiedzmy 1024x768, lub 1280x1024, czy coś koło tego. Nie zależy mi absolutnie na Full HD ani zbliżonych. Zależy mi na wysokich ustawieniach i płynności gry.

Powyższy detal jest o tyle istotny, że do tej pory myślałem, iż aktualne gry wymagają naprawdę high-endowych kart z najwyższych półek, żeby pomyślnie wypaść w praniu, podczas gdy okazuje się , że mój kumpel, który kupował kompa kilka lat temu ( Core 2 Duo , Radeon 4xxx chyba + 4 gb ramu , coś w ten deseń ) dzisiaj pogrywa praktycznie we WSZYSTKO ( Skyrimy, Alan Wake, Dead Space, oraz wszystko inne z ubiegłego roku ) na prawie maksymalnych detalach PŁYNNIE, poza BF3 - i właśnie w mniejszych rozdzielczościach, które jemu podobnie jak i mi nie przeszkadzają.

Dlatego właśnie proszę o pomoc w dobraniu zestawu do 3000 zł, z uwzględnieniem powyższych informacji :). Z tego co się orientowałem, w wielu wątkach polecane były zestawy typu i5-2500K + GTX560 lub GTX570 , 8 gb ramu itd. Czy to wystarczy, by się cieszyć nadchodzącym rokiem 2012 i ubiegłymi na takich zasadach jak opisałem? Czy może jest to aż za wiele?

Oraz pytanie bonus - czy do 3 tysięcy będzie można znaleźć laptop gamingowy, który poradzi sobie z grami w 2012? Też orientowałem się trochę w tym temacie i znalazłem kilka ciekawych ofert MSI GT683 z GeForcami GT555, lub GTX560M, ale opinie były różne.

Procesor: INTEL CORE i5-2500K - 3.30 GHz BOX, s-1155 (829 zł)

Płyta główna: ASROCK P67 PRO3 - ATX, P67-B3, 4x DDR3, 1x PCI-E 16x, RAID, S-1155 (349 zł)

Pamięć RAM: DDR3 KINGSTON - 8 GB / 1600 (2x 4 GB), CL9, HyperX Limited Edition XMP (179 zł)

Dysk Twardy: WD 500 GB, 16 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3 - WD5000AAKX (309 zł)

Karta Graficzna: PCIex GIGABYTE HD 6870 1024 MB DDR5, 256 bit, DVI - GV-R687OC-1GD (705 zł)

Napęd optyczny: LG GH24NS90 - 24x DVDRW DL, SATA, OEM, czarna (69 zł)

Obudowa: SILENTIUMPC BRUTUS 430 - ATX, bez zasilacza, czarna (170 zł)

Zasilacz: OCZ ZS-Series - 550 W, 80+ (210 zł)

Wentylator CPU: ZALMAN CNPS10X PERFORMA - 1366/1156/775 - AM3/AM2+/AM2/940/939/754, 24 dB (125 zł)

Całość: 2945 zł

Ew. dołóż tą stówkę do http://www.arest.pl/23441

Edytowane przez MazocHH

http://www.x-kom.pl/p/70703-notebook-laptop-15,6-msi-ge620dx-443xpl-i5-2430m-4gb-500-dvd-rw-7hp64x.html a tu masz lapka do 3 tys. oczywiscie wydajnosc sporo mniejsza niz kompa za 3 tys.

jak spisuje sie ta grafa w grach, to poszukaj sobie w testach

http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-555M.41933.0.html

Dzięki za odpowiedzi , czyli generalnie polecacie Radeony i chyba mi się to też udziela :)

No to mam jeszcze takie pytanko :

Czy HD 7850 wejdzie bez jakichś konfliktów do zestawu podanego przez MazocHHa, czy trzeba by zmodyfikować coś? Poczytałem testy wydajności w grach i ten Radeon osiąga świetne wyniki jeśli chodzi o FPS, więc być może się na niego zdecyduję.

I czy i5 starczy, by w pełni obsłużyć 7850 ?

No to pięknie, dzięki za pomoc :)

Ech, jednak jeszcze ostatnie pytanko mi się nasunęło, bo patrzyłem na ceny podanych przez Was kart graficznych i w podobnej cenie 9xx zł znalazłem 3 interesujące opcje :

- wspomniany 7850

- wspomniany 560 Ti

- niewymieniony gtx480 - o którym trochę poczytałem i zauważyłem ogromną wydajność w grach

Jednak wiele osób narzekało na to, że gtx480 strasznie się grzeje - a z kolei jeśli chodzi o wydajność to wg testów od najlepszego do najsłabszego kolejność powinna być taka : gtx480 > hd7850 > gtx560Ti.

Czy wg Was byłaby BARDZO zauważalna różnica pomiędzy tymi kartami? Skłaniam się ku hd7850 ze względu na ponoć dużą kulturę pracy Radeonów, mniejszy pobór mocy i mniejsze grzanie.

Nvidia nie wydała nic z serii 6xx co mogłoby przebić 7850(Nie mówię tutaj o 680, bo to bije go na głowę), a GTX560Ti(którego ja posiadam, i sobie chwalę, bo nie ma gry która na rozdzielczości fullHD nie uciągnie na maksymalnych przy tej płynności gry ;)) pewnie ci nie spasuje, także bierz tego Radeona. Nie ma między nimi różnicy (tj. Między 560ti a 7850), ale w większości testów jest specjalnie pisane w ten sposób, aby większość ludzi kupili nową, bardziej zaawansowaną technologicznie część. Mimo wszystko - jest chłodniejsza i ciągnie mniej prądu, a to jest również ważne.

Gość Kotecek

Daru2707 - Sam pykam w 1024x768 z detalami na full na sprzęcie Phenom II X4 9551 16GB DDR3, GeForce GTX 470 i nie ukazało się nic co by chodziło źle/wolno... W zasadzie wszystko chodzi mi co najmniej 60 fps tak jak mam Vsync ustawiony. Czasem coś działa wolniej ale to wynika ze spartaczonej optymalizacji anie z tego, ze sprzet za słaby. Więc jeśli złożysz zestaw na i5 2500K i GTX 560TI/570/HD7850 czy coś o zbliżone wydajności to nie masz się o nic martwić. Będzie chodziło ślicznie nawet w wyższej rozdzielczości :)

• 6 miesięcy temu...

Wskrzeszam wątek, ponieważ pozmieniały się trochę okoliczności oraz możliwości finansowe - a nie chcę specjalnie zakładać nowego wątku i zaśmiecać forum :P

A zatem krótko i na temat - początkowo prosiłem o porady w sprawie kompa do 3000 zł i jestem z nich w pełni zadowolony :D . Teraz pozmieniało się trochę i sytuacja wygląda tak :

1) zaczął również niedomagać komp mojej dziewczyny, nie wiem czy to przez wirusy, czy po prostu się zestarzał tak mocno ( laptop... ) więc mamy do wyboru :

a) kupić jedną mocną maszynę , która pożyje długo bez upgrade'ów za około 3k ( lub może i więcej, ale <4k ) i jakoś się nią dzielić ( jak jedno chce pograć w coś nowszego to używa nowego kompa, a jak robi coś innego to używa laptopa )

b) korzystając z dość bieżącego info z wątku "Zestawy komputerowe - [miesiąc][rok]" , kupić 2 maszyny, z czego jedną trochę mocniejszą, powiedzmy z zakresu do 2k, jedną słabszą powiedzmy z zakresu do 1,5k ( ponieważ potrzebowałaby też monitora...) tak, aby w sumie wyszło ~4k

- Wyjaśnienie : ja jeśli chodzi o granie, to głównie męczę WoWa ( w którym aktualnie średnio mam 14 fps na ultra LOW, w 800x600 xD ) , także na inne gry poświęcam zdecydowanie mniej czasu ( o ile w ogóle takowy jest ) , więc dla mnie byłaby słabsza maszyna, a dla ukochanej mocniejsza, ponieważ pożera wszelakie RPGi namiętnie i ślini się na Skyrimy, Riseny itd...

Oczywiście bardziej kusząca jest opcja b), ponieważ każde miałoby "swoje". Jednak czy warto? Czy kompy z tych zakresów cenowych, a konkretnie do 2k poradzą sobie z najnowszymi tytułami nie AŻ tak dużo gorzej niż zestaw za 3k? I czy będzie szło złożyć taki zestaw, by łatwo w przyszłości go ulepszyć? Oraz czego można będzie oczekiwać po zestawie do 1,5k, jeśli chodzi o tytuły niekoniecznie najnowsze, ale o nadrobienie zaległości z lat 200x - 20xx ? :)

Wiem, że pytań jest sporo, ale wszelkie Wasze przemyślenia bardzo by mi pomogły, jeśli macie jakieś doświadczenie ze sprzętami z niższych przedziałów cenowych i ich opłacalnością, podzielcie się proszę spostrzeżeniami :)

To czy wybrać opcje a czy b to już zależy od ciebie...

Ale czy dziewczyna będzie grać czy używać kompa tylko do prac biurowych i klepac w kulki czy mahjongi.. :P bo jak to 1 to możesz kompa złożyć znacznie taniej nawet na platformie AMD która nie jest najgorsza a zarazem bardzo tania. Moją uwagę szczególnie przykuwają nowe APU na FM2 maja znacznie lepszy uklad zintegrowany jak intel a cenowo wychodza znacznie taniej.

Można wtedy złożyć coś w małej zgrabnej obudowie :) sam projektuje dla macochy taki komp :)

Do wowa polecam spora ilosc ramu :)

A do pc za 2500 możesz włożyć cos pokroju GTX 650 lub 660 / radeon 7770 który też jest fajny a tani.. szczególnie na wielki + idzie to że nie nie grasz na fullHD :)

Sęk w tym, że reaktywację laptopa niedawno robiłem ( format, system , antywirusy , czyszczenie ), ale tak czy inaczej sprzęt jest już dość wiekowy i nie daje rady, np. S.T.A.L.K.E.R to jest jakieś 8-10 fps na najniższych detalach, a z ciekawszych rzeczy to nawet Neverwinter część 1 chrupie ( też na najniższych detalach (!!!) ) = czas na coś nowego :/

A jeśli chodzi o przeznaczenie kompa dla dziewczyny to zdecydowanie nie będą to prace biurowe i kulki itd. :P . Jak najbardziej najnowsze tytuły byłyby eksploatowane. I właśnie dlatego, że nie planuję grać w full HD tak się zastanawiam, czy zestaw w okolicach 2000 ( czyli coś pokroju i3 + HD7770 ) poradziłby sobie z BF3, Skyrim, itd itp w bardzo wysokich detalach ale niższych rozdzielczościach. Różnorakie testy, nawet filmy na YT mówią, że tak ( przykład http://www.overclock.net/t/1268889/which-140-gpu-gtx-460-vs-hd-7770-vs-hd-6850-all-1gb ) <- tutaj przyzwoite wyniki nawet w full HD. A z kolei zestawik za ~1500 , czyli coś w stylu proponowanego na forum pentium G540 + radeon 7750 powinny wystarczyć mi na WoWa + zaległości z ubiegłych lat i może coś nowszego nawet :co:

Jak myślicie?

Oboje mamy laptopy od dość dawna, jeden ma 5 lat ( Turion 64 x2 , geforce 7000M, niecały 1 gb ramu ) , a drugi jest młodszy ( 3 lata chyba ) , ale nie był kupowany z myślą o graniu, czyli ma nienajgorszy procesor i 3gb ramu, ale grafikę zintegrowaną. Także jak na dzisiejsze czasy z nich już nic nie będzie :P

A więc wybór pozostaje nadal albo 1 mocny komp do ~~3-4 k albo 2 kompy jeden ~~2k+, drugi ~~1,5k. W tej chwili mam 80% przewagę decyzji nr 2 , tylko pozostaje pytanie czy to da radę zaspokoić potrzeby gracza :P a przynajmniej ten mocniejszy sprzęt.

Czekam na dalsze relacje z doświadczeń :)

Edytowane przez daru2707

moim zdaniem jak zlozyc kompy w propocji 2500 i 1500 to spokojnie zaspokoi ten 1., pozatym opcja grania jednoczesnie z kobieta swoja wydaje sie byc fajna :P wiec mysle ze warto dzialac.

:) pozatym tak jak pisalem wyzej to ze nie bedziesz udezal na fullhd idzie na twoj + bo mozesz wlasnie zejsc troche z karty graficznej :) zawsze pozostaje opcja laczenia kart graficznych :) ta zintegrowana z procesorem + grafa dedykowana :) prywatnie nie testowalem bo z tego co wiem przy 7950 nie ma sensu uzywac tej technologi a moja proba skonczyla sie wrecz artefaktami w bf3 :) wiec spasowalem.

Podsumuj daru2707 co potrzeba i zaczniemy kombinować :)

Rozumiem, że macie 4 tysiaki na 2 kompy (do tego rozwiązania i ja się przychylam), tak? Rozpiszmy :)

Zestaw 1 - ok. 2500 zł.

a) Priorytetem RPGi w stylu Skyrim, Risen czy raczej BF3? To ważne szczególnie jeśli chodzi o wybór procesora.

b) Jaka natywna rozdzielczość monitora albo w jakiej gierki mają chodzić? Czy jego też trzeba kupić?

c) Jakie podzespoły są potrzebne? Każdy jeden włącznie z budą czy już coś macie?

d) System jest czy trza kupić?

Zestaw 2 - ok. 1500 zł.

a) Priorytetem jes Wow?

b) Jaka natywna rozdzielczość monitora albo w jakiej gierki mają chodzić? Czy jego też trzeba kupić?

c) Jakie podzespoły są potrzebne? Każdy jeden włącznie z budą czy już coś macie?

d) System jest czy trza kupić?

Będzie czytelenie, a nam wszystkim ułatwi to coś konkretnego zaproponować :)

Edytowane przez Huzar

http://www.arest.pl/konfiguracja-630134 zestaw dla Ciebie. pamieci recznie w biosie bedziesz musial ustawic na 1866 MHz w WoW i jakies troszke mniej wymagajace (ale nadal nowe) gry sobie spokojnie pograsz. jak bedziesz mial ochote na cos bardzo wymagajacego, to sobie na kompie dziewczyny pograsz.

http://www.arest.pl/konfiguracja-630135 a tu dla kobiety Twojej. z mozliwoscia OC procka i upgrade w pozniejszym czasie.

oczywiscie polecam kupic do obu zestawow oryginalne systemy windows 7 ;).

jak masz jakis dost stary i maly monitor, to polecam rozejrzec sie za czyms nowszym.

jest tez opcja z prockiem Fx 4320 ktory ma wyjsc we wtorek. pewnie bedzie wydajniejszy od phenoma ii i bedzie brac sporo mniej pradu. tak wiec poczekalbym na testy.

• Popieram 1