korgall 0 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Witam. Zakupiłem do kompa procesor Core Quada Q6600. Procesor przez jakiś czas pracował na swoich nominalnych ustawieniach, ale jako że kupowałem go z myslą o podkręcaniu tak też chciałem zrobić. Podczas pierwszych prób podniołsem taktowanie do 2600Ghz. Komp sie odpalił przeszedł testy w OCCt. Niestety gdy chciałem podkęcić na 2700Ghz, komputer sie nie uruchamia tj. wywala sie na ekranie ładowania Windowsa, blue screen i restart. Czytałem, że jest to bardzo dobry procesor do podkręcanie zwłaszcza G0. Stąd moje pytanie co może byc nie tak?Dodam jeszcze , że po powrocie na 2600 wszystko śmiga bez problemu. Podnoszenie napięcia na procku nic nie pomogło. Pamięci 4 kości w singlu, 2x2GB + 2x1GB. Ustawione na sztywno na 666. Chłodzenie przy testach max do 50 stopni. Chłodzenie na procku to SilentiumPC Spartan 912. Do tego 12mm AAb z przodu obudowy wdmuchuje powietrze i jeden 80mm wyciąga z tyłu także temparatura raczej jest ok. Wrzucam screeny z OCCT i CPU-Z może coś pomogą. Z góry dzięki za każdą pomoc. http://imageshack.us/photo/my-images/195/occtl.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/407/cpuzzm.jpg/ Komp: Qore Quad Q6600 rewizja G0 płyta evga nForce 650i Ultra pamięć 2x2GB + 2x1GB GOODRAM 800mhz Grafika GeForce GTX 285 zasilacz Chieftec 450W Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek8x 58 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 W jakiś warunkach poprzednio pracował (jak sądzę jest on z drugiej ręki?) bo być może było on już solidnie skatowany i nie będzie się już tak dobrze podkręcał. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Moze zasilacz nie daje rady. Cytuj Link to post Share on other sites
Zosed 45 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 jakie napiecie na 2.7 ? mam tego procka na 3.4ghz wykreconego w tej chwili Cytuj Link to post Share on other sites
emdziej 104 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Miałem to mobo, fajne ale być może ten quad to zbyt wiele dla sekcji. Inna sprawa że jak kolega już wspomniał cep może być sterany choć ja bym obstawiał zbyt cienkie mobo. <pozdro> Cytuj Link to post Share on other sites
korgall 0 Napisano 28 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Teraz na 2,6 jest napięcie 1,23, a na 2,7 próbowałem od właśnie 1,23 do 1,44 ale nie było żadnej zmiany więc więcej już nie próbowałem.Jeszcze pytanko czy wystarczy podnosić samo napięcie procka czy może też szyny? Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 28 Marca 2012 Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 (edytowane) co to za zasilacz,chodzą w obiego w koncu stare chiefteci np 400W z 250W na 12V a jeśli nowy to primo płyta i zasilacz bez p8 do proca, zasilacz bez x8+x6 do grafy czyli proc siedzi na jednej linii zapewna a grafa na drugiej a mobo i reszta na jednym lub drugim, może tu leżeć problem obstawiam ten zasilacz, btw, chieftec przereklamowany, marna firma, najwiecej zepsutych to właścnie chiefteców widuje Edytowane 28 Marca 2012 przez Bany_krk Cytuj Link to post Share on other sites
korgall 0 Napisano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Zasilacz to "Chieftec GPS-450AA-101A" tak mam na fakturze z komputronika. Zasilacz kupiony w 2007r. więc nie jest nowy a raczej stary. a jeśli nowy to primo płyta i zasilacz bez p8 do proca, zasilacz bez x8+x6 do grafy czyli proc siedzi na jednej linii zapewna a grafa na drugiej a mobo i reszta na jednym lub drugim, może tu leżeć problem mówiąc szczerze to niemam pojęcia o czym mówisz. jeśli mogłbyś to wyjaśnić to byłbym wdzięczny. Jak będe miałchwilę to wykręce ten zasilacz i wrzuce fotkę naklejki co jest na nim. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 29 Marca 2012 Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) chodzi o to ze ona ma dwie linie i jedna moze byc przeciazona a na drugiej zapas nie posiada on złącza p8 do proca jak i plyta wiec nie moze sie proc rozlozyc na dwie linie i męczy jedną nie posiadajac tez zlacz p8 do grafy korzystasz z przejsciowki ktora ciagnie z molexow a te moga byc na lini z procem i wtedy na tej jednej lini siedzi czesc mocy karty, proc, i napedy niestety bez miernika cęgowego nie da sie tego tak łatwo wykryć zeby zweryfikowac czy to ten problem najprościej pozyczyc drugi inny zasilacz mocniejszy lub drugi slabszy i na nim np tylko grafe i odpalić go ręcznie, a reszta z twojego Edytowane 29 Marca 2012 przez Bany_krk Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts