Skocz do zawartości

Wymiana grafiki

Recommended Posts

Witam!

Mam taki komputer:

Intel core2duo E8500 3.16GHz

zasilacz CORSAIR CMPSU-650TXEU 650W EU

PCX Ati radeon HD 4870 512 MB 256 bit gigabyte

pamiec DDRAM2 OCZ 4 GB 800MHz reaper EPP CL4-4-4 Dual 2x2GB

płyta główna s775 MSI P45 NEO3-Fir IP45

Chciałbym wymienic grafike zeby chodzily mi gry takie jak Wiedzmin 2 i Diablo III płynnie na wysokich ustawianiach. Moze radzilibyscie wymienic mi cos innego zeby podniesc wydajnosc w grach? Jestem w tym laikiem wiec prosze o pomoc.XD Dodam jeszcze ze grafika ma byc w miare tania nie chce wydawac na nia tysiace. Chciałbym zeby była w przyzwoitej cenie, żebym widział wg różnice ze ja zmieniłem.

Edytowane przez Man164

Obawiam się, że sama zmiana karty graficznej wiele nie da. Jak już to 6850 (w miare tania 500-600zł), na tańszą nie ma co zmieniać, różnicy nie odczujesz.

Mam podobny zestaw do Twojego, też 4870 tyle że na platformie AMD i pierwsze co zrobię teraz to przesiądę się na podstawkę 1155.

Ale będa widoczne różnice. Czy np jak kupie sobie inna plyte glowna i procesor to czy ta nowa karta co ja zakupie bedzie pasowała? Ta karta HD 6870 ma PCI Express 2.1 a moja płyta główna ma chyba 2.0 czy bedzie pasować? Doradźcie co moge wymienic i ile to bedzie koszowac zeby nowe gierki chodzily na wysokich ustawieniach. Czy jakbym zmienił procesor plyte glowna i ramy na ddr3 a narazie zostawil karte graficzna to czy gry chodzilyby plynniej?

Edytowane przez Man164

na pewno ale nie o tyle płynniej jak po przesiadce na hd6850/6870 albo gtx 560/560 ti. Jak podkręcisz procka to spokojnie pochulasz w gry on ma 6 mb cache więc jest dobrą 2 rdzeniówką. jak karta by była na pci 2.1 to nawet na 1.0 by poszła ; )

Nie potrafie podkręcać procesorów. Czyli plyty głownej( ktora niby przyjmuje 2.0) nie muszę wymieniac, jak chciałbym kupic nowa karte graficzna na 2.1 a moja ma 2.0,a potem najwyzej zmienic plyte, procesor i ramy? Co mam zrobic zeby otrzymac lepszy efekt plynnosci w grach: 1) czy wymienic procesor plyte glowna ramy? 2) Wymienic karte graficzną a narazie dac sobie spokój z resztą? ( jezeli tak to dajcie mi przyklad takiej przyszlosciowej karty graficznej do gier kompatybilnej z moja plyta glowna)

Bo wlasnie na tym komputerze nowe gry chodza ale nie na wysokich ani na ultra tylko tak na srednich a naprawde bym chcial zwiększyć jego wydajność. Dajcie jeszcze jakieś propozycje co mam zrobic zebym potem mogl rozbudowwywac komputer w przyszlosci.