Skocz do zawartości

Pomoc OC

Recommended Posts

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego portalu i bardzo prószę o wyrozumiałość.

Otóż jestem posiadaczem oto tego Komputerka od miesiąca:

WinXpHomeSP3 (wkrótce przesiadka na Windows7)

Procesor; Intel Core2 Q9550 Quad Core, 2,83GHz, 1333 FSB itd (BOX),

Płyta główna; ASUS P5Q3, P45/ICH10R itd,

Ram; Kingstone HyperX 2x2GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM,

HD; WD Caviar Black, 1001fals, 1TB, Serial ATA/300, 7200RPM, 32MB Cache,

Obudowa; ThermalTake Matrix VX,

Grafika; Gigabyte GeForce CUDA GTX285, 2GB GDDR3(512BIT) itd,

Zasilacz; Corsair, 750W.

No i zacznijmy wiec, chce podkręcić procesor do 3.5GHz na boxie, ponieważ z tego co wyczytałem na boxie tak poleci bez problemów oraz wysokiej temperatury. No i tu mam pewien problem BIOS tej płyty jest taki obszerny ze w ogóle zrobiłem się zielony do dotychczasowej wiedzy jaka miałem dot OC. BIOS posiada zakładkę AI TWEAKER gdzie tam się wszystko kreci, ale tam jest tyle tego ze ... (znów jestem zielony).

Tak wiec 1 pyt. Co?, jak?, gdzie? by było dobrze na 3.5Ghz?

Dodam jeszcze, ze jak na razie używam programu EPU_SIX_ENGINE. Tryb turbo powyżej 8% CPU FreQ... kończy się blue screenem z tego co słyszałem ten program tak ma hehe:)

Dalej reszta pytań narodzi się po drodze... Dodam kilka fotografii cpu-z.

Jeśli chodzi o ram Co wnioskujecie po zdjęciach?

http://img97.imageshack.us/gal.php?g=komp1.jpg

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc oraz przepraszam za błędy jest dość późno.

siema ja mam tylko pytanie jedno ale najwłaściwsze PO CO chesz kręcić procesor? jakaś gra Ci nie wyrabia? (to podaj tytuł bo jestem ciekaw) czy tak z nudów albo dla pktów w 3dmarku?

Byś się zdziwił. Z tą kartą procesor powinien robić minimum ~3.5Ghz by to ona ograniczała ilość FPS'ów. Pamiętaj że sporo gier obsługuje tylko DWA wątki. Poza tym to grzech nie podkręcać takiego procesora.

Co do samego tematu wolę się nie wypowiadać ponieważ nigdy nie miałem sprzętu na LGA775.

hehhe otóż gra która nie wyrabia jest to arma2 yhhh są misje i są serwery ze po prostu aż płakać się chce:) w sumie szczerze to podkręciłem procka jakimś cudem ustawiając coś w biosie na 410 i było 3.5 sprawdzałem temp było ok. ale później poczytałem ze trzeba jakieś napicia zmieniać i timingi ramu wiec zrobiłem wsio na auto jak było:)

Dlatego napisałem temat żeby się dowiedzieć co i gdzie mam ustawić żeby był gites:)

Po prostu puki co chce go ustawić na 3.5 potem jak już bd miał wolna flotę po prostu Kupie chłodzonko pod procek i ram:)

Bo jak mówiłem wcześniej samo ustawienie FSB(juz wiem ze to to ustawiałem) na 410=3.5GHz wyczytałem ze to za mało, ze napięcie i ram trzeba jeszcze ustawić:rotfl:

Dodam, ze godzinny test prime95 nie wykazał błędów:)

siema ja mam tylko pytanie jedno ale najwłaściwsze PO CO chesz kręcić procesor? jakaś gra Ci nie wyrabia? (to podaj tytuł bo jestem ciekaw) czy tak z nudów albo dla pktów w 3dmarku?

dodam jeszcze ze nawet nie posiadam 3dmarka:)

a i poproszę jeszcze propozycje coolera na procka najlepiej ja wiem do ok150zl:)

Aktualnie mam tak...

http://img230.imageshack.us/gal.php?g=15545740.jpg

1h PRIME95 przy takich ustawieniach nie wykazała błędów oraz temperatura nie przekraczała 60 stopni.

I tak DRAM freq.... jak dam na 1600 to komp rusza a po chwili czarny ekran i tyle.

I co do ramu może ktoś powie jakie timingi ostawić i wog żeby to szlo jak trzeba.

Trzy posty :P śmierć w oczach...i zielony na karku (masz opcje edycji 5h)

I tak DRAM freq.... jak dam na 1600 to komp rusza a po chwili czarny ekran i tyle.

I co do ramu może ktoś powie jakie timingi ostawić i wog żeby to szlo jak trzeba.

A jakie napięcie, może trzeba podbić do np. 2.1V ;)

a jaka jest częstotliwość Twoich pamięci? masz duala, więc musisz uważać, żeby częstotliwość pokazywana w cpu-z pomnożona przez 2 nie przekroczyła częstotliwości pamięci (podanej przez producenta).

a w biosie to zwiększasz FSB, mnożnika nie ma co ruszać.

i uważaj na PCI! jeśli masz auto, to zmień i nadaj wartość 100.

• 3 tygodnie później...

hmmm trochę zaniedbałem mój temat sorki:( mhm taktowanie pamięci śmiga na 1333 mhm. Mam pytanie jeszcze co może być nie tak w tym zestawie bo jakoś mam wrażenie ze to wszystko nie śmiga tak jak trzeba. Gram w Arme2 i powiem szczerze ze jestem zawiedziony wydajnością tego komputera:( nie widzę żadnej różnicy w FPS miedzy ustawieniami min a vhigh itd. I mam tez pewien problem co jakiś czas komputer się zawiesza ana parę sekund i odwiesza co może być tego przyczyną? dodam ze nadal komp chodzi na domyślnych ustawieniach, wyrzuciłem programy typu epusixengine (bluescreeny). Musze zrobić test 3dmark tylko mam problem z pobraniem go pod koniec pobierania wywala plik i klapa:(

mam patch 1.4 także jest uptodate:) mhm mapy ESL wyciągam zablokowane 100FPS ale gorzej już zimnymi misjami .... jest tez ARMA2Mark na którym osiągam 4200PKT niby dużo ale jakoś nie oto chodzi.

Co do podkręcania grafiki mam mały problem RivaTuner w ogóle nie udostępnia mi możliwości kręcenia tej karty. Może jakiś inny programik?

mhmmmm panowie o to wielka chwila prawdy .... 15761 pkt 3DMark06

ehh to duzo ? malo?

EDIT:

mhm no wiec tak troszkę się pobawiłem kompem i tak zmieniłem mnożnik procka na 7.5 i fsb na 400 w sumie chodzi na 3ghz. Zrobiłem tak puki co bo czekam na chłodzenie i przy tym moglem ostawić ram na 1600mhz:) Ram voltage dałem na 1.60 choć przy 1.50 tez rusza. teraz tak CPU voltage mam na auto a daje 1.240 i pytanko ile mu dać ręcznie papu narazi żeby stabilniej chodził bo nie raz mi tak się zawiesi na parę sekund. NB voltage tez mam coś dać? Wyłączyłem to oszczędzanie Energi C1E i szukam tego EIST ale nie mogę tego złapać w biosie. I tak może ktoś mi powie jakie timingi maja być przy 1600mhz przy tych moich hyperkach?

• 4 miesiące temu...