Skocz do zawartości

Recommended Posts

W p67 nie masz obsługi układu graficznego wbudowanego w CPU. Z68 obsługuje Intel Smart Response i Lucid Virtu.

Zobacz sobie ten artykuł.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Intel_Z68_chipset_i_przeglad_plyt_glownych_Asus_P8Z68-V_Pro%2C_Gigabyte_GA-Z68X-UD7-B3%2C_MSI_Z68A-GD80-3825.html

Edytowane przez nissky

Czym różni się p67 od z68?

P67 nie obsługuje integry, Z68 tak.

Nie sa wstecz kompatybilne ? Kurcze nie wiedzialem sorki.

Producent musiałby wydać BIOS, a to mija się z celem. Z68/P67/H67/H61 będą kompatybilne z IB, jeśli będą miały BIOS.

Moja propozycja:

Procesor: PROCESOR CORE I5 2500K 3.3GHZ LGA1155 BOX (BX80623I52500K 910679) 819.00

Chłodzenie: SCYTHE NINJA 3 REV. B (SCNJ-3100) S775 / 1155 / 1156 / 1366 / 2011 / 754 / 939 / 940 / AM2 / AM2+ / AM3 / AM3+ / FM1 (SCNJ-3000) 187.00

Płyta główna: GIGABYTE GA-Z68X-UD3H-B3 INTEL Z68 LGA 1155 (2XPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE) 553.00

Pamięć RAM: KINGSTON HYPERX KHX1600C9D3X2K2/8GX 193.00

Karta graficzna: GIGABYTE AMD RADEON HD7950 3072MB DDR5/384BIT DVI/HDMI/DP PCI-E (800/5000) (GV-R795WF3-3GD1) 1772.00

Dysk twardy HDD: SEAGATE 500GB ST500DM002 SATA III 16MB 291.00

Napęd optyczny: DVD-REC ASUS DRW-24B5ST SATA CZARNY BOX (DRW-24B5ST/BLK/G/AS) 83.00

Obudowa: OBUDOWA FRACTAL DESIGN DEFINE R3 - USB 3.0 - CZARNA (FD-CA-DEF-R3-BL) 391.00

Zasilacz: ZASILACZ CHIEFTEC SPS-650C MODULARNY 80+ SILVER 441.00

http://www.kombo.krakow.pl

SUMA: 4730.00zł

+ Monitor, klawiatura, mysz i podkładka pod mysz z 1 postu autora.

Edytowane przez Lowrey

Obie płyty są godne wyboru. Zastanów się po prostu czy będziesz w stanie wykorzystać zalety oferowane przez chipset z68.

W razie gdybyś chciał robić kiedyś crossfire, płyta msi jest lepszym wyborem bo posiada 2 gniazda pci-e x16, a gigabyte jedno pci-e x16 i jedno pci-e x8

Edytowane przez nissky

Zdecydowanie MSI, bo robią podobnie do EVGA.

Nie chcę siać zamentów, bo i argumentów nie mam, ale słyszałem, że płyty pod socket 1155 LGA od MSI są niedopracowane, niestety nie jestem w stanie określić w czym tkwi problem. Poszukaj informacji na temat tej płyty, badż ewentualnie wypowie się osoba, która posiada tą płytę.

@karon - Spokojnie:-) Wybrałeś nie ten zasilacz co trzeba, ramy kiepskie moim zdaniem, zbyt mało wydajne chłodzenie, jak na i5-2500K, DVD wybrałeś wersję bulk. Zestaw ode mnie prezentuję się naprawdę dobrze, z dobrymi podzespołami.

Jeśli chcesz wziąść inną obudowę to polecam:

z tanszych: Zalman z9 Plus (nie posiada usb 3.0)

z droższych: Fractal Design Arc Midi, ale ona tez ma usb 3.0 podłączane przez wtyczkę wewnętrzną

Kupować z morele.net czy np. z kombo.krakow.pl czy techplanet.pl Zalmana nie wolałbym coś ładnego, groźnego np. predator czy coś takiego.

Zdecyduj się na mój zestaw, a gwarantuję ci, że będziesz zadowolony i tak, komputer składaj w kombo.krakow.pl. Pełne profesjonalne podejści do klienta, przesyłka zaraz na drugi dzień, w dodatku służą pomocą za darmo. Kombo jest sklepem rozwijającym się i dlatego zależy im na kliencie. Polecam.

ramy kiepskie moim zdaniem

Czemu ? To wlasnie te kingstony sa zle bo sa zasilane sa za duzym napiecie 1,65V. Gdzie kontroler pamieci w procesorach sandy bridge obsluguje 1,5V.

Po kolei. Zasilacz ma byc modularny ? Planujesz dokupienie drugiej karty graficznej ?

A sklep wybiez ten gdzie wyjdzie taniej, wszystkie maja dobre opinie i nie ma sensu przeplacac.

Edytowane przez kr1t1c
  • Popieram 1