Skocz do zawartości

Rozbudowa PC - Grafika 3D, AE, Rendering

Recommended Posts

Witam!

Obecnie posiadam dość słabego PC, który pracuje przy konfiguracji 2-monitorowej, ale niestety nie radzi sobie z renderingiem.

Jedyne co chcę zmienić to płytę główną, procka i RAM.

Mam do wydania max 1700zł.

Myślę nad platformą AMD, która wyniesie mnie dużo taniej a zaoferuję sporą wydajność.

Przydałoby się minimum 12GB RAM i jakaś płyta główna dająca spory potencjał OC.

AMD X8 FX-8120 - 725 zł

ASUS M5A99X EVO - 460 zł lub Asus Sabertooth 990FX - 559 zł

To razem daje 1185/1286zł przy czym reszta poszłaby na pamięci i chłodzenie procka. Co o takim zestawie myślicie?

Pozdrawiam!

Mam, ale niestety jest to do niczego MA74GM-S2H.

Czy FX po fixach i na Windowsie 8 nie będzie jednak szybszy i lepszy od Phenoma x6?

Ufam saddam, że masz spore doświadczenie i mi dobrze doradzisz :)

Mam, ale niestety jest to do niczego MA74GM-S2H. Czy FX po fixach i na Windowsie 8 nie będzie jednak szybszy i lepszy od Phenoma x6? Ufam saddam, że masz spore doświadczenie i mi dobrze doradzisz :)

Jakoś w niedługim czasie, jeden z forumowiczów wykona test renderingu właśnie na FX 81xx i windows 8 więc wtedy to zestawienie, z mojej sygnaturki, będzie mozna uznać za pełne. FX 61xx okazał się wyjątkowo słaby w renderingu, a X6 po oc dogonił i7 2600k więc jakoś nie jestem skłonny ku temu, by polecać FX81xx. We wspomnianym teście przynajmniej jest rzeczywisty rendering, a nie jakaś bullshit scenka na 1min albo cienbench, który opowiada bajki.

• Popieram 1

Jakoś w niedługim czasie, jeden z forumowiczów wykona test renderingu właśnie na FX 81xx i windows 8 więc wtedy to zestawienie, z mojej sygnaturki, będzie mozna uznać za pełne. FX 61xx okazał się wyjątkowo słaby w renderingu, a X6 po oc dogonił i7 2600k więc jakoś nie jestem skłonny ku temu, by polecać FX81xx. We wspomnianym teście przynajmniej jest rzeczywisty rendering, a nie jakaś bullshit scenka na 1min albo cienbench, który opowiada bajki.

Właśnie wczoraj przeglądałem te testy. Zobaczymy jak poradzi sobie FX.

Zanim uda nam się jednoznacznie stwierdzić, który procesor lepszy może wybierzemy płytę główną i pamięci?

Pamięć:

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/kingston-ddr3-8gb4x4gb-1600mhz-hyperx-genesis-cl9,22599.html

Płyta główna:

tu właściwie chyba najsensowniejszym wyborem będzie GIGABYTE GA-990FXA-UD5 lub Asus Sabertooth 990FX. Tylko który z nich wyciśnie więcej z procka?

Pozdrawiam

jaki masz zasilacz? rami lepsze będą http://www.morele.net/pamiec-g-skill-f3-12800cl9t-12gbsr-419514 podobno bardzo wydajne

Zasilacz nie jest akurat istotnym elementem w tej chwili, ponieważ będę go zmieniać.

Poprzeglądałem testy AMD X8 FX-8120 i i7 2600k. Intel dość mocno niestety odstawia FXa.

Żeby tylko nie okazało się, że 1700zł wywalone w błoto :D.

Do 1700zł co polecacie na Intelu?

Zasilacz nie jest akurat istotnym elementem w tej chwili, ponieważ będę go zmieniać. Poprzeglądałem testy AMD X8 FX-8120 i i7 2600k. Intel dość mocno niestety odstawia FXa. Żeby tylko nie okazało się, że 1700zł wywalone w błoto :D. Do 1700zł co polecacie na Intelu?

Odstawia 3fps test dodam jutro i zobaczymy na razie idę śpiochać.
  • Popieram 1

Czyli FX-8100 wypada nieznacznie lepiej w porównaniu do i7 2600k przy niemalże 2x niższej cenie.

Chyba faktycznie lepiej będzie zainwestowac w FXa, dobre chłodzenie, dobre mobo i pamięci.

Która płytka będzie lepsza GIGABYTE GA-990FXA-UD5 czy Asus Sabertooth 990FX?

Te pamięci x2 będą dobre?

http://www.morele.net/pamiec-g-skill-f3-10666cl9s-8gbxl-430432/

Na koniec jakie chłodzenie?

Pozdrawiam

Czyli FX-8100 wypada nieznacznie lepiej w porównaniu do i7 2600k przy niemalże 2x niższej cenie. Chyba faktycznie lepiej będzie zainwestowac w FXa, dobre chłodzenie, dobre mobo i pamięci. Która płytka będzie lepsza GIGABYTE GA-990FXA-UD5 czy Asus Sabertooth 990FX? Te pamięci x2 będą dobre? http://www.morele.net/pamiec-g-skill-f3-10666cl9s-8gbxl-430432/ Na koniec jakie chłodzenie? Pozdrawiam

nieznacznie lepiej w czym ? nie widziałem ani jednego testu w którym FX byłby lepszy od 2600k

a co do pamięci bierz z jak najniższym profilem bo później będziesz miał problem z chłodzeniem, tym bardziej na płytach AMD

• Popieram 1

Za pare dni zrobie ten sam test na podkręconym i7 2600k i i7 38xx. Ogólnie FX8 może być ale ciągnie tyle prądu co czajnik i 2600k po OC bedzie wyrażnie wydajniejszy. Dodam jeszcze test porówawczy dla systemów Vista x64 vs W7 x64 vs W8 x64. Dla siebie do pracy wybrałem S2011 zamiast S1155 i AM3+.

• Popieram 1

No właśnie, tylko zamiast 1700zł wyjdzie z 2300zł. Tylko za te 600zł różnicy spodziewam się z jakiejś 20-30% wzrostu wydajności przy podkręconym i7 38xx...

No dylemat pozostawiacie mi spory :)

Pozdrawiam

Saddam dziwi mnie że robiłeś test bez OC na 2600K, gdzie OC procka to podstawa jest przy "K" ;)

FX-8100 wypada nieznacznie lepiej w porównaniu do i7 2600k przy niemalże 2x niższej cenie.

Gdy tak było to nikt by Intela nie kupował - odkąd pojawiły się FX jeszcze ani jednego zestawu z AMD nie składałem :D - 2600K to taki standard w stacjach roboczych. Coś tam słyszałem że w przypadku 2500K można już rozważać przesiadkę na AMD i niby taniej, ale nigdy nie pracowałem na FXie, nie składałem nic i nie mogę tego potwierdzić osobiście. Z testów na necie różnie to wychodzi - raz FX lepszy, raz 2400, ale na 100% FX nie podlatuje do 2600K (OC).

Odnośnie wydajności 38xx to wygląda to mniej więcej tak :

3820 = 2600K

3930 =< 3960

Chcesz się bawić w 2011 to wskakujesz na 3930 (6c/12t). Nie stać Ciebie na 3930 to wybierasz 2600K (4c/8t) zamiast dużo droższego 3920(4c/8t), który oferuje niewiele więcej. Z kolei jak masz dużo kaski i myślisz o 3960 to lepiej na 2x Xeon i sr-2 wskoczyć. teraz to masz dylemat. Zawsze też możesz kilka stacji kupić i klaster złożyć :D

• Popieram 1

No tak tylko, ze z i7 2600k wyjdzie z 2100zl. Licze na jakies drobne obnizki albo lekka uzywke zgarnac.

warto kupić używkę, procesory jakoś rzadko się psują, szczerze to nie znam nikogo kto by oddawał proca na gwarancje albo żeby mu się zepsuł, chyba, że mechanicznie ;p

używkę 2600k często można wyrwać za ok. 850zł, to 300zł taniej niż w sklepie

• Popieram 1

Dobra, przekonałeś mnie na używkę. Do czerwca powinny jeszcze stanieć.

Puki co złożyłem coś takiego:

mobo:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_375&products_id=43726

pamięci:

http://www.komputronik.pl/product/148701/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Patriot_Signature_DDR3_8GB_1333MHz_CL9.html

Lub jakieś inne koniecznie w 8GB na jednej.

procek:

i7 2600k

Najwyżej trochę później dokupię porządne chłodzenie i wykorzystam całkowicie moc procka.

Faktycznie chyba lepiej zainwestować w i7 skoro przy mniejszym poborze osiąga znacznie niższe czasy w renderingu względem FXa, a i możliwością zainstalowania OSXa nie pogardzę :)

Pozdrawiam

Widziałem kilka tygodni temu na allegro zestawy płyta s2011 + i7 3820 + 32GB RAM za 2150zł. Właśnie zrobiłem test takiej platformy i i7 3820 pozamiatał FX8 i i7 2600k dużo mocniej niż się spodziewałem. Zdziwiłem się, bo komp miał być tylko do składania bardzo dużych projektów ale renderowanie idzie mu bardzo dobrze. Dodałem kolejny test do zestawienia.

• Popieram 1

Rany, to tak mozna leciec w nieskonczonosc :D. Szkoda, ze nie ma tanszych plyt na s2011 bo i7 3820 jest w cenie i7 2600k.

W sumie to im lepszy procesor tym wiecej zaoszczedzonego czasu. No nic, poczekam na jakies tansze plytki albo na Ivy Bridge.

Dzieki wielkie saddam za testy!

Pozdrawiam