Skocz do zawartości

Komputer dla wymagającego gracza/grafika.

Recommended Posts

Skąd Ty to możesz wiedzieć ? Jasnowidz ?

Tak zawsze było i żadne zmiany się nie zapowiadają przy tych seriach. Odkąd robią Lightingi to one były najlepszą wersją karty z chłodzeniem powietrznym. Dla niektórych może być lepsza EVGA z blokiem wodnym, ale to drogie rozwiązanie.

Sniper jak to sie mówi plastic fantastic :D kobiety też plastiki

Plastik jest plastik, a prawdziwa kobieta to prawdziwa kobieta. ;)

Ja żyję z ludźmi którzy nie są wstanie wychwycić ulotnej ironii. :)

Jakoś mi się nie marzy spędzenie zajebistej niedzieli na wychwytywaniu twoich "ulotnych ironii", więc pisz normalnie.

jak kolega nie kupił jeszcze to ostatni moment zeby poprawki wnieść.

Przy tak wysokiej kwocie można już naprawdę fajny sprzęt złożyć.

Za 8000 netto to już zestaw z CF/SLI koniecznie.

Jeśli sprzet ma być do gier, to i5-2500k jest obecnie najlepszym wyborem, 2700k to poprostu selekt i to tez bez wodotrysków.

Osobiście posiadam 2 dyski SSD w raid0, korzystam z tego już ponad rok, wydajność jakoś specjalnie nie spadła. Ale ja kupowałem jeden po drugim w jakimś odstępie czasu.

Tobie polecam od razu kupić 128 GB np crucial m4 128gb. niecałe 700 zł.

Druga sprawa grafika, tutaj widzę 2 x 7970 lub 2 x gtx 680.

Zasiłka do wyboru do koloru. Patrzył bym na coś pokroju 900-1000w.

Płyta główna nie jest aż tak istotnym elementem aby dopłacać do niej nie iwadomo jakich pieniędzy. Różnice są zazwyczaj tak marginalne że trudno zrozumieć skąd sie bierze tak duzy rozrzut cenowy.

zestaw który sam kupiłem :

OCZ 1000w (ok 800 zł)

I5-2500k (740 zł)

Asrock Z68Extreme3 Gen3 540zł

2x300 ssd (450x2 = 900zł)

4x2gb DDR3 1600(400 zł) - bo mi czarne radiatory do płyty pasują ;).

2x2TB Samsung F4EG (w dobrej cenie były po 300zł x2 = 600 zł)

Jak widać mój zestaw warty jest ok 4 tys zł brutto

teraz rozważam zakup mocnej grafiki lub duetu a później chłodzenie wodą. (na 1 grafikę przeznaczam ok 2500 zł z blokiem wodnym) - brutto

obudowe mam customową więc jej nie liczę.

to licz obudowe za 1000(corsair 800d) zł i grafikę za 2 500 zł i masz zestaw za 7500 zł brutto.

Kupisz dobry zestaw za ~6000zł netto (z podatkiem). dorzuc druga grafike za 2 000 zł netto i jak chcesz to jakies chłodzenie wc i masz mega sprzęt mieszcząc się w 10 000 zł netto z palcem w tyłku.

Druga opcja to sprzęt egzotyczny np.EVGA SR2 + 2x Xeon 5645

http://www.ddr2.pl/Zestaw_OC_PRO_EVGA_SR2_Xeon_5645_32GHz-584.html

z tym że tutaj koszt już lawinowy. Do tego potrzeba zasilacza najlepiej też od EVGA. i grafik (heh też od EVGA classified najelepiej

Corsair 800D do kompletu. i jak Ci coś zostanie to lepsze chłodzenie.

Kwota 8000 zł netto w praktyce dla przedsiebiorcy przy zakupie sprzętu komputerowego (odliczenie podatku i vatu)

Netto 8 000

VAT 23% = 1840 zł

Brutto 9840 zł

Podatek od kwoty netto: 1520 zł

Więc z własnej kieszeni wykładasz 6480 zł a zakupy robisz na kwote 9840 zł brutto.

Ja również korzystam z odliczenia podatkowego oraz prawa do zwrotu VAT.

Zakup na części pozwala zmieścić się poniżej progu amortyzacji.

Pozdrawiam Serdecznie

Ps.

A zestawy z komputronika są z du*y wzięte.

Edytowane przez Dwd89

Dzięki za post, ale już zamówione. Myślę, że nie potrzebuję 2x grafiki, bo gram na rozdzielczości 1920x1080, więc będzie to aż nadto. Wydaje mi się, że GTX 680 SLI będzie overkillem i wg mnie tylko dla benchmarków lub ewentualnie jeśli ktoś gra na bardzo wysokich rozdzielczościach to 2GB może być za mało. Poza tym te 2k, które teraz "zaoszczędzę" mogę wydać później na dodatki (chłodzenie wodne, drugi monitor etc.).

Karta i płyta obie od EVGA, udało mi się wbić w kolejkę i komputer powinien być gotowy za tydzień.

Pozdrawiam

Dzięki za post, ale już zamówione. Myślę, że nie potrzebuję 2x grafiki, bo gram na rozdzielczości 1920x1080, więc będzie to aż nadto. Wydaje mi się, że GTX 680 SLI będzie overkillem i wg mnie tylko dla benchmarków lub ewentualnie jeśli ktoś gra na bardzo wysokich rozdzielczościach to 2GB może być za mało.

Dokładnie. SLI/CF to jedynie do rozdziałki 5760x1080 na 3 lcdikach. Dobrze zrobiłeś, ze kupiłeś jedną mocną grafe.

Możesz napisać podsumuwujący post, jaki zestaw złożyłeś? Thx

Pozdrawiam

Procesor: Intel Core i7-2700K

Płyta główna: EVGA Z68 FTW

Karta graficzna: EVGA GTX 680

RAM: G.Skill F3-12800CL9D-8GBSR2 / x2 (łącznie 16GB)

Wentylator: Noctua NH-D14

Dysk1: Western Digital 1TB Caviar Black 7200 64MB SATAIII

Dysk2: Crucial M4 128GB (SSD)

Zasilacz: Seasonic X-760

Nagrywarka DVD: Samsung nagrywarka DVD 22x SATA

Obudowa Corsair Special Edition Graphite Series 600

Edytowane przez Det0x
  • 4 tygodnie później...

Po wiekach czekania wreszcie dotarł, specyfikacja niezmieniona, dodałem tylko słuchawki (hd 598) i AMP/DAC (E17), które brzmią rewelacyjnie (polecam!). Muszę przyznać, że jest naprawdę spory i robi wrażenie. Jedyne czego jeszcze nie zrobiłem to OC procka. Nigdy tego nie robiłem i boję się zaryzykować, no chyba, że ktoś napisze krok po kroku, wtedy byłbym bardzo wdzięczny. Bo głupotą byłoby zostać na tych 3.5Ghz z takim zestawem.

Fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I jeszcze zestaw audio:

Dołączona grafika

Dzięki za pomoc, jak na razie maszyna chodzi świetnie.

Pozdrawiam