Skocz do zawartości

jakiego netbooka wybrać? sprawny lekki żywotny :)

Recommended Posts

W przeciągu 3 tygodni chciałabym kupić netbooka. Potrzebuję go głównie do prowadzenia notatek na studiach, przeglądania internetu, słuchania muzyki, a czasem pewnie tez do oglądania filmów. Wyjeżdżam na pół roku za granicę, chciałabym więc żeby był to sprzęt niezawodny :co: w tak dużej mierze jak tylko się da. Wiem, że netbooki mają słabe procesory, kuszące są jednak pod względem wielkości i wagi. Chciałabym prosić o pomoc w wyborze.

Zastanawiałam się głównie nad netbookami Asusa i MSI. Nie mam pojęcia jednak czym różnią się ich poszczególne modele, tj.:

Asus Eee PC 1005HA (M) / właśnie, co oznacza M w nawiasie, widziałam też gdzieś (H)/

Asus Eee PC 1002HA

Asus Eee PC 1000HE

Asus Eee PC 1008HA (zauważyłam, że jest cieniutki i ma stajla :D )

MSI Wind U100 Plus niebieski XPH 160GB 6-cell

MSI WIND U120

MSI Wind U123H niebieski XPH 160GB

MSI Wind U110 ECO czarny XPH 160GB

I jeszcze jedna nowość, którą dziś znalazłam na stronie allegro - samsung z IONem

http://www.allegro.pl/item754178457_now ... gw_fv.html

Czy on faktycznie się opłaca, jak myślicie? Nigdzie indziej nie mogłam go znaleźć, czy to oznacza że oprócz tej aukcji jedynie można sprowadzić go z zagranicy?

Biorę go pod uwagę nie dlatego że jestem zapalonym graczem, chciałabym jedynie żeby sprawnie chodziła mi przeglądarka z dużą ilością zakładek, filmik na youtube, skype - poprostu płynnie i szybko, komfortowa praca. Ważna jest też dla mnie dobra kamerka, ale chyba we wszystkich jest taka sama.

Jeśli chodzi o baterie, nie jest moim priorytetem, chociaż wymagam min 4-5 godzin tylko na baterii przy ciągłym użyciu.

Mam jeszcze pytanie odnośnie oznaczeń WiFi IEEE 802.11b/g/n Zauważyłam, że niektóre modele nie mają "n". Czy to ma duże znaczenie?

A, mam nadzieje że netbook który kupię wystarczy mi do końca studiów a i dobrze bylo by jeśli nawet dłużej, tj min 3 lata.

Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi :)

Moze lepiej poszukaj kilku konkretnych modeli i podrzuć linki do nich? Wez pod uwage te z ekranem wiekszym niz 10 cali i dobra bateria, skoro Ci na tym zalezy. Ten Samsung wyglada całkiem sensownie.

W WiFi literka "n: oznacza nowy, szybszy standard, teoretycznie tez lepszy zasieg i stabilnosc, ale nie zawracałbym sobie tym glowy, "g" w zupelnosci powinno wystarczyc.

• 2 tygodnie później...