Taczi 2 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Witam. Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna myśl. Każdy pewnie wie, co to OnLive i na jakiej zasadzie działa. Lecz jeśli możliwe jest granie na "byleczym", korzystając z mocy obliczeniowej super komputerów oddalonych setki kilometrów od nas, to dlaczego nie mamy możliwości grania na laptopie używając mocy naszego własnego wydajnego komputera? Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Jak najbardziej jest to wykonalne, lecz czy ktokolwiek stworzył ku temu jakiekolwiek oprogramowanie umożliwiące coś takiego? Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Cos takiego powstaje, chyba byl ostatnio news na benchu o tym, ale nie moge sobie przypomniec nazwy Zacznij kopac Cytuj Link to post Share on other sites
aquadigger 70 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 i zostawiłbyś w domu włączonego kompa na np. ferie? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Łaj not? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Jak najbardziej jest to wykonalne, lecz czy ktokolwiek stworzył ku temu jakiekolwiek oprogramowanie umożliwiące coś takiego? Można wykorzystać byle jaki program do zdalnej kontroli nad kompem nawet głupie VNC chyba by dalo radę. Bariera niestety są nasz polskie łącza internetowe. Moim zdaniem aby grac w ten sposób z sensem i grafika żeby nie była w 640x480 to przynajmniej stabilne 50mb/s musiałbyś mieć. Cytuj Link to post Share on other sites
Taczi 2 Napisano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) Widzę, że nie zupełnie mnie koledzy zrozumieliście. Nie chodzi mi o granie poza domem, lecz w domu. Podam przykład. W domu mieszka 2 braci, jeden ma laptopa, drugi wydajny komputer. Brat z laptopem chciałby sobie pograć, a że jego laptop nie ma wystarczającej wydajności, chciałby użyć mocy obliczeniowej komputera. Nie na zasadzie zdalnej kontroli, lecz tak jak OnLive, ale w sieci lokalnej. Wtedy np użytkownik komputera może sobie przeglądać internet oglądać filmy, a jego komputer w tle wykonywałby skomplikowane obliczenia na potrzeby gry, która wyświetla się na ekranie laptopa. ;> Coś jakby zrobienie z laptopa narzędzia sterującego i odbierającego obraz korzystającego z wirtualnej maszyny na komputerze ktora ma dostęp do hardware. Coś w ten deseń. Bo skoro OnLive działa na tej zasadzie w macro skali, to czemu nie miałby być czegoś co zadziała w micro skali? ;> Edytowane 17 Marca 2012 przez Taczi Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 50mb/s musiałbyś mieć. Nie przesadzajmy, ~10mbit na wysylanie dalo by rade dla FHD Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 No nie wiem greguś.... ja korzystałem z tego do testów na vicie grając z PS3 i przy moim łączu 7mb/s raczej kiepsko to wyglądało. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Tutaj nie chodzi o przepustowosc, a o latency tak naprawde Poza tym, jest kompresja H.264 odnosnie obrazu Cytuj Link to post Share on other sites
LandStalker1 28 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Gdy brat ogląda filmy na kompie a ty chciałbyś włączyć jakąś grę czy coś i to w tym samym dom to nie łatwiej przesiąść się brat na lapka, a ty na kompa ??? Cytuj Link to post Share on other sites
Furiax 77 Napisano 17 Marca 2012 Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Tutaj chodzi pewnie o różnice kilkunastu km Cytuj Link to post Share on other sites
Taczi 2 Napisano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Przykład braci był czysto hipotetyczny. A odległość nie jest rzędu kilku km, gdyż cały czas mówię o sieci lokalnej, inaczej mówiąc LAN. Interesował mnie jedynie aspekt istnienia czegoś takiego, a nie próba rozwiązania realnego problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts