korgall 0 Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witam Mam problem. Zakupiłem do swojego kompa procesor używany Intel Core Quad Q6600. Wyciągnełem stary Dual Core 2180.. I włożyłem nowy, na to pasta i chłodzenie SilentiumPC Spartan 912. Wszystko ok komp sie uruchomił, ale widział tylko dwa jądra. Włączyłem w BIOSIE pozostałe 2 i wszystko było ok. Zrobiłem test stabilności w nTune, test w 3Dmarku i test wydajności Windowsa. Temperatura ok, napięcie też ok. Sprawdzone w CPU-Z, Coretemp, i w biosie. Włączyłem Battelfielda BC2 by zobaczyć jaka będzie różnica i po chwili komputer sie zawiesił. Nie było żadnej reakci więc go zresetowałem i tu zaczeły się schody. Nie chciał sie uruchomić, zawieszał się na ekranie gdzie nad napisem Starting Windows pojawia się kolorowa flaga i tak w kółko.System to Windows 7 Ultimate x64 Postanowiłem zrobić reinstalkę systemu, ale instalacja także niechce się uruchomić. Postanowiłem więc zainstalować Windowsa XP ale także ta instalacja sie zawiesza, Czy ktoś może mi pomóc? Może to zasilacz bo chłodzenie jest w porządku? Sprzęt to: Płyta główna eVga Nforce 650i Ultra Procesor Intel Core Quad Q6600 RAm 2x1GB Goodram i 2x2GB Goodram Zasilacz Chieftec 450W GPS-450AA-101A Grafika GeForce 285 GTX Dzięki i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 14 Marca 2012 Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 zasilacz prawdopodobnie za słaby, ten chief jak pamietam miał coś po 15A na 2 liniach co daje razem 360W polecam na poczatek jeszcze upgrade biosu z wrzuconym E2180 Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Sprawdź lepiej ten procesor w innej płycie. Bardziej wygląda na wadliwy egzemplarz. Zasilacz jest wystarczający. Bios od wyjścia tej płyty był przystosowany do obsługi serii Quad nawet w nowych rewizjach. Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 w którym momencie instalacja XP się wieszała? Cytuj Link to post Share on other sites
korgall 0 Napisano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Instalacja wieszała się w różnych momentach. Nie było reguły, ale po wielkich bojach sie zainstalował. Niestety po włożeniu płyty z 7-ką intalacja 7-ki nie rusza. A czy jest może możliwośćprzetestowania tego procesora w BIOSIE? bo niebardzo mam jak go sprawdzić na innej płycie. Niemam nikogo z socketem 775, a jeszcze żeby pozwolił mi rozebrać swojego kompa i zmienić procesora to już całkiem. Spróbuje pożyczyć silniejszy zasilacz, Ale problem nadal nie rozwiązany. Cytuj Link to post Share on other sites
Karol12 13 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Przywróć ustawienia domyślne w biosie, nie włączaj żadnych dodatkowych jąder, ten procesor ma działać na 4 na domyślnych ustawieniach. Cytuj Link to post Share on other sites
korgall 0 Napisano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Zgadza sie powinien pracować na 4. Ale po włożeniu do płyty działał na 2 bo dwa pozostałe były wyłączone w BIOSIE. Po włączeniu było już ok i pracował na 4. Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Może to będzie trochę trywialne ale po zrobieniu updatu biosu jak polecał kolega sprawdź wszystkie kable czy są dobrze wpięte, zostaw tylko jedną kość pamięci RAM, zobacz czy przypadkiem gdzieś pasta termoprzewodząca nie "skapła" zasilacz prawdopodobnie za słaby, ten chief jak pamietam miał coś po 15A na 2 liniach co daje razem 360WMa po 18A na 2 liniach 12V co daje razem 396W. Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Pamięci możesz sprawdzić ale to zwykle dawało błąd danych przy instalacji xp. Mi to wygląda na problem z zasilaniem albo z płytą. Jak masz postawiony xp to działa? Sprawdź może OOCT co się dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
korgall 0 Napisano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Wczoraj udało się zainstalowaćSP 2 na Xp. Dzisiaj ruszyła z poziomu Xp instalacja 7 i skopiowała 100% plików, lecz po restarcie znowu zwieśił sie na ekranie starting windows. Znowu format i zainstalowałem xp z sp2, podczas której komp zawieszał się kilkakrotnie. Niestaty system wieszał się na jakiejkolwiek działalności. O dziwo Orthos, który testował 2 rdzenie nie znalazł żadnych błędów, także Prime 95 testował procesor przez ponad dwie godziny, najwyższa temperatura jaką osiągał to 52 stopnie i także nie wykazał żadnych błędów, podczas testowania przez te programy komputer sie nie zawiesił. Po testach próbowałem zrobić test pamięci w Memtest lecz nie udało sie go zrobić bo komputer sie zawieszał. Komp pracował z odłączonymi dwoma z 3 dysków. Na koniec zrobiłem upgrade BIOSA ze strony EVGA niestety to nic nie pomogło. W tej chwili włożyłem stary procesor i komputer działa normalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 mi to teraz wygląda na pamięci Cytuj Link to post Share on other sites
CzesioBF2 34 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 też mi to wygląda na pamięci wyciągnij jedną kość i włącz kompa i na odwrót Cytuj Link to post Share on other sites
ptasieskrzydlo 1 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 ja mam plytke z socetem 775 i ja bym bardziej obstawial na zasilacz niz na kostki pamieci Cytuj Link to post Share on other sites
korgall 0 Napisano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Póki co chce podziękować za każdą pomoc. Wyjąłem kości pamięci i pozostawiłem jedną nową 2GB w skrajne lewym slocie. Xp sie uruchomił, a teraz uruchomiła sie instalacja 7-ki. Póki co jest poprawa. Jaka to może być przyczyna i co to oznacza? Padnięte kości czy coś z płytą nie tak? Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Najprościej aczkolwiek nie zawsze w 100% dającej pewność jest zapuszczenie memtest'a na każdą kość z osobna. Oraz przetestuj w różnych konfiguracjach pamięci włożone. Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 15 Marca 2012 Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 mem test nie zawsze wykrywa błędy, po porostu jeżeli będzie działał na tej jednej kości to pewnie ta 2 jest uwalona, ale najbezpieczniej wymieniać obydwie, chyba że masz je na wieczystej gwarancji. Cytuj Link to post Share on other sites
korgall 0 Napisano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Witam. Odświeżam kotleta. Problemem okazała się pamięć włożona w DUAL CHANNEL. Te same kości po włożeniu na singla działają póki co bezproblemowo. Pisze bo moze komuś sie to kiedyś porzyda. Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
browarpll 109 Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 ale to nie jest rozwiązanie problemu, tryb dualchanel rozszerza szerokość magistrali i traktuje tak jakby 2 kości były jedną. Bez tego trybu adresuje kości po kolei ile potrzebuje miejsca, a nie na 2 jednocześnie. Jeżeli ilość potrzebnego miejsca będzie wymagała zaadresowania uszkodzonej kości to ten błąd znowu się pojawi. Będzie tylko rzadziej się pojawiał. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 26 Marca 2012 Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Jeżeli po przestawieniu z dual na single komputer działa normalnie, to albo coś jest nie tak z pamięciami albo z płytą. Pamięci w tej konfiguracji należałoby sprawdzić w innym komputerze. Nie zalecane jest używanie pamięci w trybie Dual-Channel o różnych opóźnieniach a w szczególności pojemnościach. Na płytach z nForce problemy z Dual-Channel to pierwsze oznaki kończącego się SPP (mostka północnego). W niektórych przypadkach pomaga podniesienie napięcia SPP i pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 może brakować mocy z zasilacza tylko tyle że akurat na jedna kość jeszcze starcza a na więcej już nie Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 27 Marca 2012 Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 może brakować mocy z zasilacza tylko tyle że akurat na jedna kość jeszcze starcza a na więcej już nie Słów brakuje. Może niech od razu kupi zasilacz 1kW. Mocy będzie miał pod dostatkiem. Ehhh... Miałem chyba wszystkie możliwe warianty płyt opartych o nForce i Intela i wiem jak się 80% z nich zachowuje. Tutaj albo coś jest nie tak z pamięciami albo SPP (mostkiem północnym). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts