Skocz do zawartości

KEPLER Nvidia GeForce GTX 680: 28 nm

Recommended Posts

Sam jestem bardzo ciekaw, gdyż życie nauczyło mnie nie wierzyć do końca w coś, czego sam nie sprawdzę, szczególnie w przypadku wydajności i głośności kart graficznych jeżeli chodzi o sprzęt. Oczywiście musi być powtarzalność takiego testu, więc zrobię kilka zarówno z OC jak i na stockowych zegarach. Muszę tylko od kumpla pożyczyć 7970.

Tylko pamiętaj zrób nam zdjęcia kart na pamiątkę (albo dla pewności)

gt220 ma 48sp, troche słaba do Physix niestety. Najlepiej gtx260 w górę. Tu link do testu: http://maxforces.com/articles.php?article_id=58 - Pozdrawiam Wiem że test nie na Radeonie ale jakiś obraz daje A połączyć się da tylko jakie będą efekty, podejżewam że słabe.

To już nadmair GTX 260 spokojnie starczy.

Z HD7970 też da się połączyć kartę physx był artykuł.

Dzięki za cynk Yacko, fajna lektura dużo GPU z różnego przedziału cenowego.

Z innej beczki, co sądzicie o dołożeniu do HD7970 - GTX550ti jako karty do Physx, mogę ją dostać w mega atrakcyjnej cenie. I czy przez to że PCI-e w tym przypadku będzie jako 8x zamiast x16 dla radosława nie będzie go dusić. Pozdrawiam

Wie ktoś kiedy można się spodziewać GB GTX 680 WF III na agito albo morele.net? Chyba, że polecicie jakiś dobry sklep internetowy z dobrymi cenami i wymienioną kartą

Były niedawno na morele za 2300 ponad, ale już chyba zeszły wszystkie. Ja miałem najtaniej za 2150 zł, obecnie 2200 zł.

Osobiście chyba się jednak wstrzymam - tak do czerwca, wtedy wrócę z roboty, a i ceny GTX-a 680 powinny przynajmniej trochę spaść.

Holendarna cena... kurcze skutecznie mnie straszy.

@No właśnie Kamar, zadowolony z nabytku?

Edytowane przez Cri5t

Tak czy siak jej nie kupię, bo po co. Ale zastanawiam się że skoro już referencyjny 680 ma dość biedną sekcję zasilania, a model niższy zawsze miał ją jeszcze przyciętą (no a w końcu chip dalej ten sam), to jak ta karta będzie sprawować się w kwestii OC.

Pożyjemy zobaczymy, według mnie GTX680 ma taką sekcje zasilania a nie inną ponieważ NVIDIA nie celowała tym chipem w ten segment w którym został osadzony. Pewnie kapneli się po testach że ta karta przy wysokim zegarze radzi sobie jako tako z HD7970 i wstawili ją w najwyższy segment. Pozostawili sobie tym samym rezerwe na ruchy w razie jakiejś niespodzianki ze strony AMD. Były pogłoski żę przedstawiciele NVIDIA mówią że zawiedli się na wydajności serii HD7xxx (to by mogło potwierdzać to co napisałem)

To tylko niczym niepoparta hipoteza, gdyby byli w posiadaniu takiego układu, o takiej mocy, wydaliby go właśnie jako GTX 680, który po prostu deklasowałby konkurencyjną propozycję, a cena byłaby oczywiście (nie)adekwatna do różnicy w wydajności. Łatwo sobie wyobrazić koszt zakupu takiego akceleratora, natomiast z 7970 walczyłaby 670-tka. Ale to także jedna z teorii, bo jeżeli mowa o GK110 to podobno ma on reprezentować serię GTX7xx.

Z ciekawości wertowałem trochę po googlach i znalazłem ciekawą dyskusję, iż rzekomy graficzny killer, jakim niby jest 7970 to crap szczególnie w BF3. Głównie chłopaki mają tam na myśli bardzo niski minimalny FPS oraz ogólne dropy o których pisał Yacko. Nie chcę tu siać sensacji, traktujcie to z dystansem.

http://forums.guru3d.com/showthread.php?p=4224865

Edytowane przez Cri5t

http://www.overclockersclub.com/reviews/nvidia_gtx680/4.htm

Z tego co obserwuje to w niektórych grach (szczególnie bez AA, lub takich gdzie pamieć nie jest tak zapychana bo np wykorzystuje się fxaa) 680gtx po OC ma gigantyczną przewagę nad 580gtx czy 570gtx.

Dirt3: gtx680 OC 130fps (gtx570 - 61 fps). Metro: gtx680 OC 96fps, (gtx570 - 47fps), battlefield 3: gtx680 104fps (gtx570 - 61).

3Dmark11: 680 OC P11147 (gtx570 - P6126)

W crysis warhead jeden gość sprawdził tą karte bez AA (DX10, VH, 1080p) to miał na 680@1300(boost) 113fps, na 580sli 111fps. Mając na uwadze powyższe wcale już nie jestem tak chętny na 570GTX(czy 580), róznica jest jednak między tymi generacjami :P. Co jest tu dziwne, 580GTX wciąż można kupić za prawie 2tyś zł w większości sklepów. Kto kupi teraz za prawie 2 tys zł 580gtx jak 680gtx minimalnie droższa a dużo lepsza :)

Edytowane przez kapral.hicks
  • Popieram 1