Skocz do zawartości

KEPLER Nvidia GeForce GTX 680: 28 nm

Recommended Posts

Nie rozumiesz. HD7970 lepiej się podkręca niż GTX 680. Jak podkręcisz obie karty masz porównywalną wydajność. Jeżeli nie masz zamiaru tego robić to faktycznie GTX jest wydajniejszy (i przy tym 20% droższy).

o ile lepiej się kręci? o 5%? w najlepszym razie...

Maximum stable clocks of our card are 1159 MHz GPU / +153 MHz clock offset (15% overclock) and 1833 MHz Memory (22% overclock). (HD 7970 review: +16% / +25%)

http://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_680/31.html

faktycznie różnice OC powalające. Jeżeli HD7970 jest o ok10% wolnejszy od 680, to podkręcając go o 15%, dostajemy dopiero wydajność standardowo taktowanego GTX680. Standardwo taktowanego, nie OC.

faktycznie różnice OC powalające. Jeżeli HD7970 jest o ok10% wolnejszy od 680, to podkręcając go o 15%, dostajemy dopiero wydajność standardowo taktowanego GTX680. Standardwo taktowanego, nie OC.

Dokładnie :]

HD 7970 Lightning

Core Clock: 1215MHz

Memory Clock: 6144MHz

http://s15.postimage.org/4lcld3go7/HD7970_LIGHTNING_90.jpg

http://s18.postimage.org/qcwa6h7kl/1332370311kfvez_RMQl_H_5_3.jpg

http://s14.postimage.org/vzo1qbuzx/1332370311kfvez_RMQl_H_5_4.jpg

Edytowane przez ivanos

Nie wiem na jakie ty testy patrzysz, ale HD7970 można podkręcić o 36%

miałeś linka. Może też poczekamy na możliwość podnoszenia napięcia w przypadku GTX680? Bo chyba nie uważasz, że porównanie jednej karty z podniesionym napięciem do innej z napięciem standardowym i na tej podstawie twierdzenie, że coś się lepiej/gorzej kręci jest na miejscu? Jak sądzisz, na ile może sie kręcić GTX680 przy napięciu 1,3V, gdy jego standardowym jest 1,175V i na takim napięciu chodzi na 1228MHz.

Max 1,21V. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby porównać takeigo np HD7970Lightninga do GTX680Lightninga w niedalekiej przyszłości. Obecnie łatwiej dostać GTX680 niereferencyjnego z mocniejszą sekcją, niż układ referencyjny ze słabszą. Problemem jednak nadal jest brak możliwości zwiększenia napięcia o wiecej niż 0,014V ;)

Bez przesady z tą nie dostępnością. Wszystko kwestia ceny. Są na Allegro, jeden znalazłem nawet w Komputroniku w Gdańsku itd. Ale nazwać tego powszechną faktycznie nie można.

Ciekawe jak testy Yacko nowego Gigabyta....

Jestem juz po pierwszych testach Gigabyte GTX680 Windforce3. Karta ma ograniczony power do +111, jednak nie przeszkadza jej to przejść heaven 3.0 na zegarach 1340@7000 a 3DMark2011 1350@7010. Kultura pracy na wysokim poziomie, temperatury również, power w okolicach maksimum zauważyłem do tej pory jedynie w furmarku, w grach oscyluje w okolicy 100%, sprawdzę jeszcze w BF3 później.Podkręciłem trochę 2500K i 3DMark2011 wypluł całkiem przyjazny wynik:

http://3dmark.com/3dm11/3237462

Chodziło mi o Gigabyte - ile za nią zapłaciłeś :)

Powiedzmy, że na forum za 2150 zł mogę sprzedać. Mam jeszcze jedną wolną :)

Edytowane przez Yacko
  • Popieram 2

Za%$ista sztuka! ;)

Też tak myślę, liczyłem na 1250 i to by wystarczyło, ale skoro jest jak jest to tylko się cieszyć. Aż mnie korci sprawdzić tą drugą, ale jeszcze nie wiem gdzie sprzedam - czy lokalnie z komputerem czy na Allegro, więc nie otwieram. Zresztą chyba dużo lepiej już być nie może. Chyba, że kupiec będzie chciał sprawdzić przed wysyłką to nie omieszkam przetestować.

Edytowane przez Yacko

A jak myślisz będziesz miał dostęp do Asus DCU II za niedługo?

Około tygodnia jak Asus wprowadzi mogą być u mnie. Podobno tylko 20$ drożej od referenta ma być. Jednak ja bym się nie nastawiał, że każdy Asus wypadnie jak ten na guru3d :) Mam dziwne wrażenie, że selekty rozsyłają do redakcji, gdyż bardzo często super tam wypadają a te co ja sprzedawałem szału nie robiły.

Powiedzmy, że na forum za 2150 zł mogę sprzedać. Mam jeszcze jedną wolną :)

to troche drogo

z zakupem gtx-a lepiej się wstrzymać i poczekać na obniżki 680 , HD7970 niereferenta można kupić obecnie za ok. 1650-1700 zł

Gigabyte Radeon HD7970 3072MB 384bit (GV-R797OC-3GD) , WindForce X3 ( 1000 MHz / 5500 MHz)

gtx680 też powinien wkrótce stanieć

to troche drogo

Taniej na razie nie ma, w ogóle dostępność jest prawie zerowa. Zresztą sprawa już nieaktualna, karta sprzedana. Od ręki sprzedałem za 2200 takie karty poza forum. GTX za szybko nie stanieje, jest ogromny popyt i producenci nie wyrabiają z produkcją.

Edytowane przez Yacko