Skocz do zawartości

KEPLER Nvidia GeForce GTX 680: 28 nm

Recommended Posts

ja jestem ciekaw czy taki Palit w ogóle wyląduje w morele.pl oraz kiedy ukaże się Gigabyte 680 WFIII u nich.

Gigabyte będziesz miał w tym tyg. czy w następnym. Ciekawe czy będzie troszke lepiej jak w referencie. Coś pisałeś o tych max wpower 111% oby to się nie sprawdziło. Ale jak wyjdzie w praktyce...

Jestem tego samego zdania, ale podałem ddr2 jako alternatywę dla tych, co potrafią czekać. U mnie jest z tym problem - jak jest decyzja to najczęściej od razu zakup :) Od zawsze preferuję zakupy w PL, jeżeli nawet trochę drożej, ale nie ma problemów z gwarancją - wysyłam do dystrybutora i po problemie.

Tzn. jesli zakupie w ddr2 to moge miec problem z gwarancja ?

Gigabyte będziesz miał w tym tyg. czy w następnym. Ciekawe czy będzie troszke lepiej jak w referencie. Coś pisałeś o tych max wpower 111% oby to się nie sprawdziło. Ale jak wyjdzie w praktyce...

Jeżeli wejdą dzisiaj na magazyn w hurcie to jutro u mnie. Jeszcze kwestia ceny, musi być poniżej 2200 abym je wziął (mam klienta na 2 szt. do SLI) a jak będą poniżej 2100 to biorę dla siebie.

Myślę, że nie, gdyby robili jakieś problemy to by za długo nie pociągnęli.

Edytowane przez Yacko

jak ci padnie,tfu tfu to sobie możesz sporo czasu poczekać bez karty(chyba, że będziesz jechał na integrze, ew jakaś za 200 zł) Wysyłka z PL do DE troche to potrwać może. Obdukcja, sprawdzenie etc. Kup lepiej karte w PL mniej zachodu i historii miłosnych

TSMC ma kłopoty z procesem 28nm, a Nvidia szuka nowych fabryk

Według nieoficjalnych informacji koncern TSMC ma znowu problemy z procesem produkcyjnym 28nm i nie jest w stanie sprostać zamówieniom na układy wytwarzane w nowej technologii. Oczywiście władze spółki z uporem powtarzają, że żadnych większych problemów nie ma, ale źródła bliskie partnerom TSMC twierdzą że jest zupełnie inaczej. Co więcej na poprawę sytuacji będziemy musieli poczekać zapewne dopiero do 2013 roku, mimo starań tajwańskiego producenta i oddanej niedawno do użytku nowej fabryki.

Uczciwie trzeba przyznać, że jak na początek produkcji w nowym procesie technologicznym uzysk jest zadawalający, ale cóż z tego, jeśli ilość sprawnych układów, opuszczających fabryki TSMC jest niewystarczająca. W najgorszej sytuacji są AMD (Advanced Micro Devices), Nvidia i Qualcomm, które na dodatek planują poszerzyć swoje oferty o kolejne produkty wytwarzane w 28nm procesie produkcji.

Z nieoficjalnych informacji wiemy, że Nvidia zdecydowała się na dywersyfikację dostaw i swoje kroki skierowała w stronę Samsunga, wysyłając do koreańskiego producenta próbki swoich układów i niezbędną dokumentację. Na poprawę ze strony TSMC nie chce również czekać Qualcomm, który z kolei postanowił skorzystać z usług United Microelectronics Corp (UMC) oraz Global Foundries. Nie wiadomo natomiast co zrobi AMD, ale można się spodziewać, że pójdzie drogą obraną przez konkurencję i też poszuka innych producentów układów scalonych.

Oczywiście żadna z wymienionych firm nie zrezygnuje z usług TSMC, a przynajmniej nic nam o takich planach nie wiadomo.

Edytowane przez kamar59

TSMC ma kłopoty z procesem 28nm, a Nvidia szuka nowych fabryk

Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno poniżej 100 układów dziennie NVIDIA aktualnie otrzymuje. Tak twierdzi jeden z dystrybutorów. Skoro to prawda, to ceny GTX680 mogą poszybować w górę.

Gigabyte wprowadza do sprzedaży kolejną kartę graficzną z rodziny Ultra Durable VGA, a mianowicie model GV-N680OC-2GD, który oprócz procesora graficznego GK104 wyposażony został także w system chłodzenia WindForce 3X. Połączenie obu tych elementów z wysokiej klasy podzespołami, zgodnymi ze standardem Ultra Durable VGA, powinno zagwarantować stabilną pracę nawet po ekstremalnym podkręcaniu. Ponadto, Gigabyte GV-N680OC-2GD oferuje wsparcie dla technologii Microsoft DirectX 11, PCI-Express 3.0, NVIDIA 3D Vision Surround, 3D Vision, PhysX oraz 3-way SLI. NVIDIA GPU Boost odpowiada za automatyczne podbijanie zegara rdzenia GPU z 1071 do 1137 MHz, co przekłada się również na dynamiczny wzrost wydajności w grach. Sugerowana cena detaliczna karty Gigabyte GV-N680OC-2GD wynosi 2194 złotych.

http://www.purepc.pl/files/Image/news/2012/04/GV-N680OC-2GD_box.jpg

No i czy teraz się opłaca brać GTX 680 WF III za 2200zł czy lepiej HD 7970 WF III za 1800zł? 400zł to trochę kasy jest. A i jeszcze pytanie brać jak już będzie dostępny GTX 680 WF III czy czekać na jakąś lepszą wersje jeszcze od MSI albo od GB? Bo miałem pakowac się w SLI GTX 570 ale jednak wolę jedną mocną kartę.

Aktualnie tańszy zdecydowanie Radek i obniżki GTX680 mało prawdopodobne w najbliższym czasie bo większy popyt niż podaż obecnie. Sam się dziwię, że aż tak ważne jest te kilka FPS dla fanów BF3, że dostaje oferty zamiany ciekawych 7970 z dopłatą nawet 500 zł na mojego referenta EVGA.

Aktualnie tańszy zdecydowanie Radek i obniżki GTX680 mało prawdopodobne w najbliższym czasie bo większy popyt niż podaż obecnie. Sam się dziwię, że aż tak ważne jest te kilka FPS dla fanów BF3, że dostaje oferty zamiany ciekawych 7970 z dopłatą nawet 500 zł na mojego referenta EVGA.

Te kilka fps to jednak różnica i przy takiej kwocie za grafę ma to znaczenie :]

http://s17.postimage.org/id96k9haj/HD7970_LIGHTNING_39.jpg

Dokładnie, GTX 680 przestał być opłacalny odkąd HD7970 jest 400zł tańsze.

Nie dla każdego :) Ja tam mam takie zboczenie, że świadomość braku PhysX nie dawalby mi spokoju, ale fakt, że przy 400 dwa razy bym się zastanowił. Druga sprawa - jestem pod wrażeniem FXAA :)

No coś w tym racji jest, bo PhysX wygląda ładnie jeśli jest, FXAA też ciekawe rozwiązanie, Turbo też tam coś da, bo jednak wygodniej trochę z tym jest i GTX 680 ma mniejszy pobór prądu, ale kuleją wszystkie wersje, ponieważ mają słabą sekcję.

Dokładnie, taki dylemat mam ja, jak zobaczyłem twoją oferte to odechciało mi się tych zakupów po 1720 o których pisałem. Jak już to wolę przy tej kwocie dożucić 100 i mieć nówke. Ale GTX680 mnie korci, tylko żeby tak chociaż za te 2200 był ten 4GB. Lżej by mi było to przełknąć.