Skocz do zawartości

KEPLER Nvidia GeForce GTX 680: 28 nm

Recommended Posts

nawet jeśli flagowy Radeon jedno-procesorowy dostanie po du**e od GTX680 to będzie w znacząco niższej cenie :]

tak jak to miało GTX580 vs HD6970, gdzie nie referencyjny Radek kosztował 1400 zł a GTX ponad 2k zł ;)

a różnica wydajności między tymi kartami wynosi z 10%

Edytowane przez mutissj

avel przestań :P na co komu AA w rozdziałce 1920x1080 to tak pięknie już wygląda

Z tym to się zgadzam, mi tam AA nie jest potrzebne do takiej rozdzielczości. Chodziło mi o samą tą technikę.

nawet jeśli flagowy Radeon jedno-procesorowy dostanie po du**e od GTX680 to będzie w znacząco niższej cenie :]

Jestem ciekawy jakich ruch będzie ze strony AMD, kiedy zaczną się obniżki.

Edytowane przez aviel
Gość Kotecek

Mi w 1024x768 a CRT z pikselem 0,31mm nie jest do niczego potrzebne a co dopiero w 1920x1080... obraz jest a tyle szczegółowy a piksel tych monitorów FullHD tak mały, że nie wiem po to AA wgl...

Może jutro z rana jakiś teścik GTX'a 680 się pojawi :)

Gość DANNY__79

mimo wszystko -- nie dam za gpu ponad 2k -- aż takim koneserem nie jestem, ale tak 1.2k czemu nie -- dlatego poczekam spokojnie, może jakiś 7870 z dobrym, cichym chłodzeniem.

Ciekawi mnie jeszcze jak sprawdzi się te 1536 cuda cores - w computing ??? bo to też jest niezła domena nv.

A gdzie ta energooszędność? w tym teście wyraźnie widać na słupkach pobór energii w 3Dmark 11

min/load:

- AMD Radeon HD7970 127/389W

- GTX 680 206/456W

"When it comes to the power draw side of things we can see that overall it's pretty good and load numbers sit around 50 - 60 watts higher than some of our reference clocked cards from AMD. While that might sound like a lot, overall we're still dealing with power draw that sits around the 450 watt mark.

On the idle side of things, though, you can see we're not as aggressive as the HD 7970 which can sit at around the 130 watt mark while the GTX 680 sits closer to the 200 watt mark."

A gdzie testy OC?

Jeśli ceny HD7970 spadną, to prostu będzie lepszą kartą. Co do tej oszczędności, to karty graficzne przez 95% nie wykorzystują swojego potencjału, bo przecież nie siedzimy na nich 24/7 grając w BF3, więc pobór energii jest niski zwłaszcza w HD7970, GTX ma dużo większe zapotrzebowanie, reasumując, Radeon wychodzi na oszczędniejszą kartę. W artykule zabrakło testów z podkręcania, czyżby GTX 680 marnie się podkręcał? HD7970 podkręca się wręcz rewelacyjnie... na resztę sami sobie odpowiedzcie.

Edytowane przez Ironclad

Oglądając recenzję na powyższym filmiku i porównując wyniki do wyników HD7970 stock:

Intel Core i7 2600k

- 3DMark11 Graphisc Performance

- GTX 680 - 8030 pkt

- HD 7970- 7782 pkt -3,08%

3DMark Vantage Graphics Score

- GTX 680 - 33929 pkt

- HD 7970 - 33701 pkt -0,6%

Unigine Heaven 2.5 Extreme Tesselation 1920x1200

- GTX 680 - 55,3 FPS

- HD 7970 - 52 FPS -5,95%

Gdzie to miażdży Radeona?

Edytowane przez Ironclad

I gdzie ta powalająca różnica wydajności ? gdzie ta oszczędność prądu ? gdzie te niskie temp. dzięki komorze parowej ?

na te i tym podobne pytania odpowiedz jest jedna MARKETING ,karta jest mocna nie powiem ale oszałamiających wyników nie ma i po raz kolejny się zawiodłem bo już na pewno nie dam za tego topa 2tyś.

z ostatniej chwili : OC gtx680 wypada marnie no cóż... http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=26352

Edytowane przez mistrz

Jakaś ta recenzja na tweaktown dziwna jest. Wiele sprzeczności się pojawia. Wygląda jakby karta była strasznie nierówna pod względem wydajności, i dziwne aby w idle aż tyle mocy potrzebowała. Może podkradli jakąś wcześniejszą próbkę inżynieryjną. Lepiej poczekać aż jakiś serwis rzetelniejszą recenzję przedstawi zanim się zacznie komentować.

Masz racje ale szału nie będzie a jakie dokładnie będą to różnice każdy sobie za nie długo porówna,pod różnymi grami będzie róznie wypadać jak dotychczas obecne karty a pobór prądu nie będzie miał niższy gtx680 jak i temp bo referencyjne chłodzenie do rewelacyjnych nie należy.

Edytowane przez mistrz