Yuman 12 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Witam. Zakupiłem kilka dni temu zestaw widoczny w mojej sygnaturce. Chciałem tu opisać moje wrażenia z jego kilkudniowego użytkowania. Skupię się na omówieniu kwestii monitora, coolera, mobo i dysku SSD. Dell U2312HM - Monitor moim zdaniem jest wspaniały. Zero smużenia (testowałem w fear 3, COD: MW3, Wiedźmin 2), kolory naprawdę spektakularne w porównaniu z 24calową TNką od Samsunga (Samsung T24A 550), którą miesiąc temu kupił mój współlokator. Kąty również ma świetne, kolory z każdego kąta są takie same. Charakterystycznie występuje srebrzenie ekranu, ale tylko, jeśli patrzy się na monitor z góry pod pewnym kątem - rzecz do pominięcia w zasadzie. Kolejna sprawa - ergonomia. Monitor można regulować w trzech płaszczyznach - wysokość, kąt pochylenia i obracana podstawa - super rzecz. Podstawa jest stabilna, nie ma mowy, by monitor się przesunął czy był chybotliwy. Wbudowane 4 huby USB też się sprawdzają, działają świetnie - przetestowane na podłączonych doń dwóch dyskach zewnętrznych i dwóch padach oraz graniu w Dirt 3 na split screen. Oceniam monitor na 10 - zakupiony w Agito.pl - szybka przesyłka, nie ma się na co skarżyć. MSI P67A GD-65 - płyta stabilna. Jedyny problem to wyskakujący przy uruchamianiu komputera błąd o kodzie "98" i "B4" - nie wiem, jak to naprawić, ale nie uprzykrza to życia, poza kwestią, że wydłuża włączanie się PC o 5-8 sekund, co i tak niewiele zmienia, bo z moim SSD Corsair Force 3 120 GB system wstaje w 15 sekund (pomijając opóźnienie przez błędy). Dysk - nie ma z nim absolutnie żadnych problemów. Jest bardzo szybki, dodatkowo zoptymalizowałem go zgodnie z poradnikiem zamieszczonym na benchmark.pl (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Jak_przyspieszyc_dysk_SSD_w_Windows_7-3230.html). To tyle, gdyby ktoś miał jakieś pytania odnośnie innych podzespołów, czy tych opisanych w tej pseudorecenzji, proszę pisać mi na PW. I Przepraszam, jeśli umieszczam temat w niewłaściwym subforum. Edit: Cooler Zalman CNPS11X EXTREME jest wydajny, temperatury na 3.3 GHZ i5 2500K sięgają maks 44 stopni Celsjusza, wkrótce będę podkręcał procek, wtedy dodam wartości temperatury po podkręceniu. Co do głośności - trochę szumi, ale ten szum rozpływa się w otoczeniu, że po chwili przestajemy go słyszeć. Zupełnie mi nie przeszkadza. Dodatkowo pasta termoprzewodząca dodana do coolera - jest świetna, ale ciężko się rozprowadza Edytowane 10 Marca 2012 przez Yuman Cytuj Link to post Share on other sites
koscoff 4 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 nie opisales coolera Cytuj Link to post Share on other sites
Yuman 12 Napisano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Słuszna uwaga, już edytuję Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Cześć Mógłbyś napisać od jakiego poziomu obrotów wentylatorów TFIII jest suszarą i jakie ma temperatury jeśli ustawisz poniżej tej granicy obroty na sztywno? A bardziej ciekawi mnie jakie napięcia utrzymuje ten zasilacz pod nie pełnym obciążeniem zasilacza. Masz możliwość sprawdzenia multimetrem we wtyczce molex? (trochę prowizorka ale mniej więcej da obraz na to ). Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) Cześć Mógłbyś napisać od jakiego poziomu obrotów wentylatorów TFIII jest suszarą i jakie ma temperatury jeśli ustawisz poniżej tej granicy obroty na sztywno? A bardziej ciekawi mnie jakie napięcia utrzymuje ten zasilacz pod nie pełnym obciążeniem zasilacza. Masz możliwość sprawdzenia multimetrem we wtyczce molex? (trochę prowizorka ale mniej więcej da obraz na to ). Hej, ja Ci odpowiam bo posiadam na karcie TF III. W IDLE jest około 1100rpm. karta jest dosyć cicha chociaż słyszalna jeżeli masz bardzo mocno wyciszony komputer. Te 1100rpm to 30% możliwości wentylatora. Przeskok na 40% nie jest drastyczny ale karta pod obciążeniem chodzi na 50-60% (2580rpm) i to już jest suszarka. Od 60% wzwyż można zacząć się bać tego szumu bo aż dziwne że karta aż ta głośno potrafi pracować. Przy 100% to jest ma-sa-kra Dwa 92mm wentylatory kręcą się z szybkością prawie 4000rpm (GPU 29*C w IDLE) Jeśli chcesz posłuchać mojej karty to zapraszam do recenzji, na samym dole zamieściłem filmik z nagraną głośnością TF III. Poniżej link. http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Czy_warto_inwestowac_w_nowa_karte.-4383.html Edytowane 10 Marca 2012 przez Szymon331 Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 @Szymon dzięki Czytałem Twój artykuł z TF III jak również do tej pory wzorowałem się na http://forum.benchmark.pl/topic/37161-mega-problem-w-wyborze-karty/page__st__40__p__455183#entry455183 przy ocenianiu tego chłodzenia od MSI jak ktoś się pytał na forum. Jednak mógłbyś wykonać mały teścik jeszcze i zobaczyć jakie temperatury będzie miała karta graficzna jeśli ustawisz wentylatory na 40-45% gdyż jak wnioskuję jest to zachowanie ciszy? Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Tak, 40-45% jest jeszcze znośne i zagłuszane przez pozostałe (u mnie 5x120mm) wentylatory i zasilacz. Zaraz sprawdzę jaka temp osiąga karta w Crysisie. Zaczekaj 15 minut ok? Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Pewnie nie śpiesz się. Może być nawet dłużej Wiadomo im dłużej karta pod obciążeniem tym jest dokładniejszy pomiar Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 (edytowane) A więc tak: Karta (GTX580) bez OC 775MHz z wentylatorem pracującym na 45% rozgrzała się w Crysis 2 (Max ustawienia Full HD DX11) do 68*C z włączoną synchronizacją. Czyli źle nie jest. Bez synchronizacji to już bardzo dużo bo aż 81*C Automat kręci wentylator na około 60% co sprawia że w Crysis 2 mam przeważnie 58-61*C. Edytowane 10 Marca 2012 przez Szymon331 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Dzięki za teścik mały. Utwierdził mnie w przekonaniu, żeby tfIII nie polecać ze względu na konieczność rozkręcania karty na wyższe obroty w wypadku jej wysokiej utylizacji. Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 10 Marca 2012 Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Nie ma sprawy. Chłodzenie jest naprawdę skuteczne bo przecież GTX580 mało prądu nie żre i jest to jedna z szybszych kart obecnie na TF III jest to aż tak dokuczliwe, natomiast OC lepiej sobie odpuścić bo wentylator daje popalić (chociaż czego innego się spodziewać z GPU na 980MHZ Raczej nie polecam tego chłodzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Yuman 12 Napisano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Wybacz, że dopiero odpisuję. U mnie suszarka jest powyżej 60% obrotów. Niestety nie posiadam przyrządu do zmierzenia napięć Ale po 2 godzinach gry w wiedźmina 2 na full, po sztywnym ustawieniu wentylatorów grafiki na 40%, czyli na najniższą opcję, karta zgrzała się do 65 stopni, więc nie jest źle. Niestety mam problem z podkręceniem jej do (miałem nadzieję 950 mhz i pamięci na 2200) - nie wiem, jakie wartości napięcia dać. Inna rzecz - podkręcenie procka do 4.5 ghz. Mógłby mi ktoś pomóc, jak zrobić to na p67a gd65? Dalsza część: Poradziłem sobie z płytą - problem błędu i freezowania myszki załatwiło wgranie nowego 'biosu' (1.I0). Procek mam na stabilnych 4.2 GHz - poszedłem na łatwiznę i użyłem OC Genie. Funkcja działa bez zarzutu, napięcie mam 1,33 V, a temperatury w stresie nie przekraczają 55 stopni. Co do monitora - pobawiłem się kalibracją i poczytałem kilka for i znalazłem idealne (dla siebie) ustawienie jasności i kolorów, którego już nie zmieniam i pasuje mi idealnie do każdego zadania. Teraz kolory są naprawdę piękne. Oto, co ustawiłem: R: 79; G: 76; B: 84, jasność 30%, kontrast 99%. Poza tym ustawienia standardowe: Gamma: PC, Input Color format: RGB, Sharpness: 50, Energy smart: Off, DDC/CI: Enable, LCD Conditioning: Disable (warto włączyć, gdy zauważymy jakieś plamki wynikające z wady monitora - dobrze jest to sprawdzić za pomocą małego programiku Eizo test). Karty graficznej nie kręciłem, a mój wynik w 3dmark 11 Performance overall test to 6190 punktów. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts