Skocz do zawartości

6850 czy 6870 albo coś do 700...

Recommended Posts

witam , zacznę od posiadanego sprzętu ,phenom x4 ,,B55,, , 4 Gb ramu corsair 750w no i 8800gt które chcę właśnie zmienić..., jako że dostałem zwrot z podatku pomyślałem o dwóch kartach http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/1801119 dalej jestem na nią mocno napalony i zastanawiam się jeszcze nad tą http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/1809641 , tylko nie wiem czy ona nie będzie ograniczać reszty...ewentualnie coś do 700 stówek... z góry dzięki za podpowiedzi

zasilacz 750w, a chce na pradzie oszczedzac %-)

:P kupując go myślałem perspektywicznie i ekonomicznie o 7letniej gwarancji nie wspomnę :P;) a tak serio to myślę o tej 6870 poczekam na wasze sugestie do poniedziałku i zamawiam...

A więc tak. Według mnie nie ma sensu dokładać do HD 6870 względem 6850. Do większości gier spokojnie wystarczy 6850. Zastanawiając się nad 6870 człowiek zaczyna myśleć dlaczego już nie pójść za ciosem i nie kupić niewiele droższego HD 6950.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym dobrego markowo 6850 z myślą że za np rok go sprzedasz i kupisz coś z serii 7xxx gdy już będzie się opłacało o nich myśleć.

Jeżeli chodzi o producenta to pomyśl nad kartami Sapphire. Jest to jeden z najlepszych producentów Radeona. Mój wcześniejszy HD 5850 ze standardowych 725MHz kręcił się na 970Mhz bez podnoszenia napięcia. Sapphire dobre robi karty.

Chyba że masz naprawdę duże zapotrzebowania względem grafiki, musisz grać w rozdzielczości Full HD to jednak 6850 czasami może mieć lekkie problemy.

• Popieram 1

A więc tak. Według mnie nie ma sensu dokładać do HD 6870 względem 6850. Do większości gier spokojnie wystarczy 6850. Zastanawiając się nad 6870 człowiek zaczyna myśleć dlaczego już nie pójść za ciosem i nie kupić niewiele droższego HD 6950. Ja na Twoim miejscu kupiłbym dobrego markowo 6850 z myślą że za np rok go sprzedasz i kupisz coś z serii 7xxx gdy już będzie się opłacało o nich myśleć. Jeżeli chodzi o producenta to pomyśl nad kartami Sapphire. Jest to jeden z najlepszych producentów Radeona. Mój wcześniejszy HD 5850 ze standardowych 725MHz kręcił się na 970Mhz bez podnoszenia napięcia. Sapphire dobre robi karty. Chyba że masz naprawdę duże zapotrzebowania względem grafiki, musisz grać w rozdzielczości Full HD to jednak 6850 czasami może mieć lekkie problemy.

właśnie... gram na monitorze 1440x900 , a gierki??, to ostatnio tłukę w Bf3 crysisa i wieśka , dla mnie wyznacznikiem wydajności jest crysis , obecnie gram na ,,wysokich,, antyaliasing x 2 i po przesiadce na 7 ,direct 10, spadła mi wydajność do 20 -25 klatek stąd właśnie decyzja o zmianie grafiki, interesowało by mnie wydajność około 30 klatek na b wysokich ewentualnym podniesieniu antyaliasingu do x4 ,jeśli chodzi o karty to jak napisałem w pierwszym poście napalony byłem na tego MSI , nie mogę znaleźć bezpośredniego porównania tych kart żeby porównać i sprawdzić czy warto dołożyć do tego gigabajta

Zrobiłem wiele testów na Radeonie 5850 (minimalnie szybszy od 6850). Powiem Ci że 5850 sprawował się u mnie świetnie. Większość gier śmigała bez najmniejszych problemów. Taki BF 3 jednak nie zapewniał cały czas 30FPS w multi (średnio 34-50fps w single). Dopiero zmiana rozdzielczości na niższą niż 1920x1080 dawała niezłego FPSowego kopa. Skoro grasz w takiej raczej niższej rozdzielczości to nie ma problemu HD 6850 jak najbardziej jest dla Ciebie.

Co do Crysisa to druga jego część chodziła u mnie wybitnie nawet z teksturami wysokiej rozdzielczości. było około 40FPS średnio ale w DX9. Włączenie DX11 powodowało tak drastyczny spadek wydajności że nie dało się grać. (polecam przejrzeć moje recenzje (link w stopce)

Tak więc sądzę że warto rozważyć 6850 bo jest to jedna z najlepszych kart jeśli chodzi o relację wydajność do ceny ale trzeba pamiętać że to tylko średni przedział cenowy.

• Popieram 1

Dla mnie HD 6850 jest za słaby, dokładaj do HD 6870 ( tylko nie żadne Gigabyty w wersji OC, bo nie podkręcisz) i podkecaj tego HD 6870. W czym moja karta jest za słaba? np w Battlefieldzie 3 w multi, 30 fpsów to dla mnie za mało i odczuwam dyskomfort gdy np gram reaconem i przybliżam lunetą x12 to spada mi poniżej 40 klatek ;F A i też gram w 1440x900...

• Popieram 1

Nową 6870 można dostać na allegro za 620 zł.

http://allegro.pl/sapphire-radeon-hd-6870-1-gb-gddr5-i2180887060.html

Moim zdaniem rozważając wybór między 6850 a 6870 wybrałbym drugą opcję rzecz jasna.

Z resztą tę kartę planuję kupić za miesiąc. Czy ten szafir kręci się choć trochę ?

Albo:

http://allegro.pl/wyprzedaz-vtx3d-radeon-hd-6950-1gb-i2188840118.html

Wiem, że karta jest pewnie głośna ale mimo wszystko będzie wydajniejsza

Edytowane przez Fikuzi
  • Popieram 1