woziu174 16 Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Witam posiadam Radeona 6970 Gigabyte Windforce x3 OC standardowe zegary dla tej karty to 900MHz dla procesora i 1375MHz dla pamięci. Wyczytałem na benchmarku w testach tej karty że dała się podkręcić bez zmiany napięcia 950/1430MHz u mnie natomiast podkręca się maksymalnie do 910/1400MHz. Jak próbuje podkręcić wyżej to np: 3dmark 11 się resetuje i tak samo dzieję się w wymagających grach. Znalazłem 3 możliwe powody: Zasilacz mój to: OCZ StealthXStream 500W (za mała moc zasilacza na podkręcienie) Procesor: Phenom II 555 black adition podkręcony do 3.8Ghz (2 rdzenie procesora blokują kartę) I trzecia możliwość to może ta karta graficzna już taka jest że nie chce się podkręcać Płytę główną mam dobrą. Co może być przyczyną proszę o pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Genezish 2 Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) Każda karta podkręca się inaczej, być może ktoś posiada sztuke która na rdzeniu osiąga 970mhz, inna nie podkręca się wcale. Wszystko zależy od tego jakie masz szczęście . PS. Jeżeli zasilacz byłby za słaby oddziaływało by to na stabilność, przez co byś miał resety komputera. Procek raczej nic nie ma do gadania przy karcie graficznej w temacie podkręcania. Edytowane 8 Marca 2012 przez Genezish 1 Cytuj Link to post Share on other sites
adrianzit 1 Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Tak jak kolega wczesniej napisal sam procesor nie blokuje mozliwosci oc karty graficznej, choc sam w istocie moze blokowac jej potencjal, gdyz dzisiejsze gry lubia 4 rdzeniowe procesory. Przepraszam za brak znakow, ale pisalem ze smartfona. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Robert2137 46 Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 dokładnie poprostu taka sztuka ci sie trafiła nic nie poradzisz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
woziu174 16 Napisano 8 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Dawik551 48 Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 A po co ci podkręcać karte tak poza tym jak procesor i tak ogranicza jej stockowe mozliwosci ? Cytuj Link to post Share on other sites
robertgr1 373 Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 W twoim przypadku jest bez sensu podkręcanie tego radeona 6970 gdyż twój procesor bardzo ogranicza nawet nie podkręconą kartę , kto cie namowil na tak droga i wydajną kartę przy twoim procku ona się bardzo nudzi Cytuj Link to post Share on other sites
Mroczny 105 Napisano 8 Marca 2012 Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Ale to nie tylko bo u znajomego 6970 asusa direct ii jest to samo i nie wiem czemu nie ma mozliwości zmienienia napięcia, próbowałem trixxem msi i jakimś tam ale to samo chyba ze macie jakiś lepszy program? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts