Skocz do zawartości

Listwa zasilająca do komputera.

Recommended Posts

Witam, chciałbym zapytać czy Listwa zasilająca "sama w sobie" może być niebezpieczna dla komputera?

Właśnie przymierzam sie do kupienia nowego zestawu w którym jest zasilacz OCZ ZS 550W.

posiadam listwę zasilającą, która ma już +/- 9lat.

Czy jeżeli podłączę nowego kompa pod tą listwę to czy może się coś spalić albo cos w tym stylu?

http://sklep.wificon.pl/bmz_cache/9/9cdfb724b55706b13513a7600e6c80ff.image.600x600.jpg

To małe kółeczko to bezpiecznik (bardzo przydatny), jeśli go ma to śmiało można włączać. OCZ ZS ma zabezpieczenia, więc problemów być nie powinno, ale lepiej się upewnij, że wszystko ok.

• Popieram 1

Tak o to chodzi. Kształty są różne, ale tak mniej więcej to wygląda. Jak listwa ma dwa przyciski (zwykłe mają jeden) to ten drugi to bezpiecznik. Jak coś będzie nie tak to Zasilacz korki wywali i po sprawie.

Edytowane przez Sn1PeR
  • Popieram 1

Mi się dwa tygodnie temu spaliła listwa typu chinese no-name. Działała bez zarzutu przez 3 lata. Teraz mam, wzorem mojego brata - APC Surge Arrest professional. Kosztowała swoje, ale to dla mnie idealne i długotrwałe rozwiązanie. No i 4 gniazda always on, dla urządzeń typu lampka, router, modem.

• Popieram 1

A czy występują u Ciebie częste zakłócenia w sieci energetycznej, lub zauważyłeś, żeby listwa sprawiała Ci jakieś problemy? Jeśli masz luźną kasę, kup nową listwę, Belkin robi całkiem dobre, a nie są tak drogie jak APC. Jak nie, pozostań przy starej. Ale przy zakupie nowej listwy nie kieruj się kryterium niskiej ceny. Nie o to tu chodzi. Jakość = lepsze zabezpieczenia, no ale listwa to nie UPS.

• Popieram 1

Wiesz... listwa jak listwa. Pytać co sądzimy możesz, jeśli przedstawisz nam listwę jakiejś mało znanej firmy, lub jakąś superwypasioną i wybajerowaną listwę. W każdym innym przypadku... listwa to listwa, podstawowe zabezpieczenia, ale warto, by nie była to listwa no-name.

• Popieram 1