Skocz do zawartości

Problem z OCZ REAPER 1066mhz cl5 na ga-ma790fx-dq6

Recommended Posts

Cześć! Ostatnio moje platinumy wymieniłem na Reapery 1066mhz cl5 4gb w dualu no i mam problem. Polega na tym że na 800mhz działa stabilnie a na 1066mhz jest kicha, zmieniałem na sztywno 5-5-5-15 i dalej kicha na 5-5-5-18 to samo. Dałem na auto ( timingi ) i to samo. Co mogę jeszcze pozmieniać żeby było ok?? to te ramy http://img71.imageshack.us/i/002t.jpg/. Sprzęt

Procesor: Amd Phenom II 550BE 3.1ghz 0925

Chłodzenie procka:Pentagram hp-120alcu karakorum

Pamięć ram: 2x2gb OCZ HPc REAPER 1066mhz cl5

Dysk: WD Caviar 640gb 16mb sata 7200 + Seagate Barracuda 7200.11 500gb 32mb

Mobo: Gigabyte MA790FX-DQ6

Grafika: Ati radeon hd4870 512mb zerotherm powercolor

Zasilacz: Chieftec 750w mod

Buda: SunBeam Quarterback

Monitor: Fujitsu-Siemens P20-2

daj troche napiecia w gore :P

u mnie te pamieci chodzą na ~1080MHz przy 2.2V ale tutaj zaporą jest niestety procek, ktoremu boje sie juz podnosić napięcie (1.45V) i hula sobie na 3.23Ghz (e2160) 24/7 @ 1440MHz FSB :)

mysle ze przy zmianie procka na taki, z szyną 1066 albo 1333 ]:-> wycisne z nich ok 1100-1200MHz :P

pozdrawiam

Widzę , że nie tylko ja miałem problemy z OCZ Reaper , ale do rzeczy .

Mam dokładnie takie samo mobo i te same DDR 2 i od początku problemy , próbowałem tak samo jak Ty i dopiero pomogła zmiana z Unganged na Ganged , ale mimo wszystko pozbyłem się tych pamiątek kupiłem Geile Ultra Dragon i wszystko OK a jakie OC przy Reaperach zapomnij .

Wychodzi na to , że Gigabyte nie znosi OCZ lub odwrotnie .

no i kupiłem g.skille i dalej to samo. A u nich powiedzieli że płyta sprawna, jutro się do nich przejadę i sobie z nimi pogadam...

A podobno Gigabyta ma jeden z lepszych serwisów i raczej wymienia niż naprawia .

Jeszcze jedna uwaga przy wersji biosu F6 nawet Geile mi dawały popalić , ale nie tak jak OCZ dopiero zmiana biosu na starszy F5 była ukojeniem dla moich nerwów wszystko było OK ( tylko nie dla OCZ ) .

Jeżeli masz bios F6 to zamień na F5 wkońcu nic innego Ci nie zostało .

Przyjemnej zabawy ;)