Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od dawna wiadomo, że SLI ma wady. Jest tu jeden nvidia fan boy, który nie rozumie, że jedna karta jest lepsza, niż SLI i już! Skoro można zaosczędzić 400 zł za prawie tak samo wydajną kartę, jak 590, do tego cichszą, to na pewno 7970 będzie lepszym wyborem. Komfort pracy tez się liczy!

A ja powiem tak: Wszystko powyżej GTX 560 Ti Hawk to overkill dla gier full HD, obecnie. Na najbliższe 3 lata - GTX 580/ Ati 7970. That's all. GTX 590 to bullshit, który kupią tylko durne dzieciaki ze zbyt wysokim kieszonkowym i zerowym pojęciem o stosunku cena/wydajność.

Jest sens czekania na Ivy i gtx6xx ?

2500k @4-4,5GHz jest na tą chwile maszynką nie do zajechania, jest w stanie obsłużyć najmocniejsze konfiguracje więc do czego to IVY ? Zyskasz 10-15% mocy (teoretycznie), gdzie 2500K(OC) ma jej już zbyt wiele. Więc na co czekanie ? Na lepsze wyniki w testach ? W grach różnicy nie będzie, nawet przez kolejne lata. A gdy 2500K będzie kiedys tam zasłaby o idę o zakład że IVY również będzie za słaba - także gadanie że to platforma bardziej przyszłościowa też jest według mnie bzdurą. Chcesz "ś-mocy" to kup coś na LGA2011. Ta platforma jest tworzona z myślą o wydajności, IVY to tylko nowy proces technologiczny, plus kilka nowinek. Jakiegoś super skoku w wydajności tu nie widzę. Na pewno nie tak dużego, aby warto na niego czekać i dopłacać. To tak jak teraz z 2500K, a 2600K - 4 wątki vs 8 wątków, a wszyscy kupują 4 wątki, wszędzie doradza się również 2500K i bądź tu mądry.

Jedno jest pewne - składaj zestaw tak, aby nie ograniczał żadnych innych podzespołów - nie czekaj, bo z tym czekaniem jest tak że zawsze coś nowego i założenia lepszego jest opracowywane i lada dzień wydane. Szkoda tylko że jak coś wychodzi to trzeba odczekać kilka tygodni zanim pojawi się w sklepach. Następnie znowu kilka tygodni czekania na ustabilizowanie ceny i z 1 miesiąca czekania robią się trzy miesiące.

Zastanów się czy warto czekać i czy jest na co ?

gtx6xxx to wielka nie wiadoma na tą chwilę, nie znamy wydajności, ceny, ani nawet daty premiery. Za to masz AMD 7950/7970, które biją na łeb wszelkie jedno procesorowe karty, obsługują wszystkie nowe tytuły na max rozdziałce. Więc czy warto czekać, gdy na rynku masz GPU, które zaspokoją Twoje wymagania? Warto czekać na nowe procesory, gdy masz potężnego 2500K ?

• Popieram 3

@radoslaw99

On nazywa dzieciakami tych co kupują GTX 590 i w zasadzie ma rację... GTX 580 MSI TF III lub GTX 580 MSI TF III XE lub HD7970 Gigabyte Windforce x3 rozwiązania dla normalnego człowieka.

@daniel12

W 3D MARKu nawet ładnie, jak jej walniesz godzinkę w OCCT (http://www.dobreprogramy.pl/OCCT,Program,Windows,28567.html) i nie przekroczy 80*C to oddam honor GTX 590.

Edytowane przez Sn1PeR

Zgadzam się z tym w 100% - gtx590 to porażka - cenowa, wydajnościowa i technologiczna, ale jak ktoś chce to niech bierze. Ja bym nigdy nie kupił, bo po pierwsze to 2*gpu, czyli SLi na PCB, po drugie temperatura pracy i po trzecie zużycie prądu.

Chcesz wydać "kupę" kasy na GPU to wybierz coś bardziej opłacalnego niż gtx590, szczególnie jak masz dostęp do kart jedno procesorowych o nie dużo gorszej wydajności. W przyszłości zawsze możesz kupić drugą kartę

Na tą chwile jeżeli patrzeć na cenę + wydajność to najlepiej wypada 7950, później 7970.

Coś pokroju GTX 590 to GTX 570 w SLI, ale też gorąco będzie. HD 7970 i HD7950 to naprawdę bardzo udane kart i zawieść się nie można, a GTX 590 na początku wybuchały, paliły się i różne ceregiele z nimi były.

Edit:

Teraz mi się przypomniało. Żadne GTA nigdy nie obsługiwało SLI, ani dwóch GPU na jednym PCB. W GTA IV GTX 590 miał gorsze wyniki od jednego GTX 570 więc takie karty odpadają dla mnie.

Edytowane przez Sn1PeR

oj tam oj tam - 7970 ma przegiętą cenę, ale 7950 jest już bardzo atrakcyjna cenowo. 1800zł za tą kartę uważam że nie jest to przesadzona cena, biorąc pod uwagę ceny innych kart. Po czekajcie na Nvidię, zobaczymy jakie oni ceny dowalą 8)

Ja tam uwazam ze jak cos kupuje to na dłuzej i zeby ta mi wydajnosc na troche dłuzej starczyła.A wydajnosc tych kart mi sie nie podobała w porowananiu do gtx 570 bo miałem i roznica jest olbrzymia w działaniu we wszystkim.Zalezy na jakim komforcie działania wszystkiego jest kto przyzwyczajony .Ja tam nie lubie jak sie cos tnie.Albo zeby rezygnowac z jakis detali na grze.A takze do referendowania grafiki sie przyda .

Edytowane przez daniel 12