Skocz do zawartości

Recommended Posts

SCYTHE MUGEN 3 REV.B (SCMG-3100) S775 / 1155 / 1156 / 1366 / 2011 / AM2 / AM2+ / AM3 / FM1 175zł,5

PROCESOR CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX 795 zł

ASUS AMD Radeon HD7970 3072MB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP PCI-E (925/5500) 2120zł

ZASILACZ BE QUIET! STRAIGHT POWER E8-600W - 80+ SILVER 300zł

KINGSTON KHX1600C9D3K2/8GX 168,6475

ASROCK Z68 Extreme3 Gen3 Intel Z68 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE) 470zł

KINGSTON KHX1600C9D3K2/8GX 170zł

Za wszystko wyszło 4030zł komputer miał być do wszystkiego

Nie istnieja mikroprzepiecia bo nic takiego nie mam uzywam tej karty nie mam zadnych takich rzeczy.Chyba ze zle sie sterowniki instaluje badz nie umie sie obchodzic z ta karta.Zalezy pod jaka platforme kompa zbuduje czy pod amd czy pod intela.Jesli pod amd to sie zmiesci jesli chce pod intela to nie bo drogie maja czesci.Lepsza plyta pod amd kosztuje taniej niz pod intela.A do gier bardziej decydujace jest grafika z własnych obserwacji zauwazyłem.A tez wazne jest jaki sie dysk uzywa bo do gier i programow tylko ssd dysk nie talerzowy.

Edytowane przez daniel 12

Własnie ta karte posiadam i nie mam problemow zadnych w pudełku jest myszka jeszcze w zestawie.Jezeli zrobisz zestaw pod amd bendziesz mogł bawic sie w sli czy crossfire za nie duze pieniadze a pod intela nie bo drogo wychodzi.

GTX 590 po co? HD7970, SLI GTX 570 czy nawet 560 Ti w SLI, kombinacji jest mnóstwo, są tańsze, zazwyczaj wydajniejsze. GTX 590 ma temperatury ok 80*C w stresie i jest przy tym głośny, więc zakup mało przemyślany.

Intel jest lepszy, bo:

- mniejszy pobór prądu

- mniej wydzielanego ciepła

- LGA1155 będzie kompatybilna z Ivy Bridge (przyszłościowy)

- W grach i5 2500K bije FX x8, AMD 960T/955 nie porównuje bo to dwie inne bajki (AMD 960T zazwyczaj jest bity przez i3)

Wygląda to jak pisane przez fanboya, ale to jest czysta prawda niestety.

Edytowane przez Sn1PeR

Głosny nie jest po pierwsze po drugie jesli 2 karty kupisz w sli w przyszłosci masz spokoj na długi czas a te 560 sa słabe miałem wczesniej 570 nie ma co porownywac tych kart.To tak samo jak bys porownywał malucha do ferrari.A po drugie nie ma pewnych bajerow na kartach takich jak 560 i 570 w grach jak na 590 wiec zakup nie oplacalny tamtych kart.A tekstury sa 32 a nie 16 jak na tamtych kartach i fizyka gier jest inna.

Wierz ale wydajnosc jest wieksza i jesli ktos bierze karte za 2300 to lepiej wziasc za 2700 a roznica jest spora zobacz sobie chociaz na testy .Fizyka gier jest inna ludzie sie zachowuja innaczej bardziej rzeczywiste twarze ładniejsze bajery lepsze i gry fajnie wygladaja wszystko chodzi płynnie.Wybor jest tego co kupuje.Ja patrze na wydajnosc i ktora karta na dłuzej starczy .Tak samo jest jak ma sie dwa procki tej samej klasy i porownuje 1100t miałęm w domu i i5 2500k i nie widziałem tej roznicy w niczym z intelem.

Zgadzam się, że wydajność jest większa bo to 2 GPU na jednym PCB więc to dyskusji nie podlega. Niech autor wybierze co potrzebuje, jest jeszcze opcja HD7950 + jakiś GeForce do PhysX.

Pomogę ci trochę w wyborze:

a) HD7970 (Mówimy o Gigabyte Windforce x3):

+ chłodny

+ cichy

+ wystarczająco wydajna do dzisiejszych gier

- brak PhysX (dla niektórych)

- jest jeszcze troche za droga

b) GTX 590 (wersja Gigabyte):

+ dostaniesz mysz i ciekawe pudełko

+ "ma moc"...

- ... której i tak nie wykorzystasz

- są tylko referenty

- jest głośna w stresie

- można na niej obiad przyrządzić (jest gorąca)

- bardzo droga

Edytowane przez Sn1PeR

Masz racje niech zdecyduje co potrzebuje .I do czego chce go konkretnie uzywac tego kompa i na jak długo go chce miec bez zmieniania czesci.Z ta głosna karta bym sie nie zgodził jedynie ale znasz sie troche na tym.

Grzac sie nie grzeje tak zalezy od obudowy zasilacza chłodzenia w srodku co sie tam ma włozone.Geforce prawie wszystkie maja wieksza temperature niz radeony ale mozna to ochłodzic odpowiednimi wiatrakami dodatkowymi obudowa, chłodzeniem.

Oj lubi się grzać i dosyć głośno chłodzić. Wg mnie to GTX 590 chłodzony cieczą jest najlepszym rozwiązaniem.

Daniel, skoro go masz to daj go do OCCT na godzinę lub 3D MARK11 i wrzuć screen tylko bez przekłamań.

Edytowane przez Sn1PeR

PROCESOR CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX 795 zł

KINGSTON KHX1600C9D3K2/8GX 170zł

ASROCK Z68 Extreme3 Gen3 Intel Z68 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE) 470zł

GIGABYTE GeForce GTX 590 3072MB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP PCI-E (607/3414) 2690zł

ZASILACZ CHIEFTEC SPS-750C MODULARNY 80+ SILVER 460zł 5

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=735&rectr_str_numer=20

GTX590 jest o 16% średnio wydajniejszy i o tyle mniej więcej droższy ale należy dodać, że HD7970 jest to tylko 1GPU.

Co do mikro zacięć:

http://pclab.pl/art48329-19.html

Zaprzeczanie im nie ma sensu ale w każdej grze i jak i przy każdej karcie inaczej to wygląda, więc każda platforma będzie inaczej pracowała z parą GPU. W wielu grach z dobrymi sterownikami będzie to niewidoczne. Nowe gry są robione z myślą o multiGPU... przeważnie.

Edytowane przez grzechu85