vescus 0 Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam, mam problem od którego zaczyna mnie krew zalewać. Nie bardzo wiem też pod jaką kategorie podpiąć więc piszę na ogólnym. A mianowicie, piski w słuchawkach, pojawiają się przy ruchu myszką (komp.), oraz kiedy coś się ładuje, uruchamia itd. Słuchawki to Roccat Kave podpięte do Xonar DX na P7H55/USB3 (i3-540) zasilane przez Tagan TG500-BZ obok tego wisi GTX560... no i 2 dyski. I od początku: Kave wymagają zasilania z USB, podpięcie zasilania z sieci dodaje szumy i nie niweluje pisków. Podpiąłem inne słuchawki - od Desire i EP630. Bardzo słabo słyszalne ale nadal są. Słuchawki przetestowane na innym kompie - cisza absolutna więc Kavy są sprawne. Wrzuciłem także XFi XtremeMusic z tego innego kompa do mojego - pojawiły się piski. Możliwym jest, że albo coś jest nie tak z MOBO i sieje w eter, albo, w co wątpię, z zasilaczem... W każdym razie, zanim polecę z płaczem, fakturą i sprzętem do sklepu na serwis chciałem zapytać Was. Może ktoś miał podobny problem albo jakiś pomysł na rozwiązanie tego? Z góry dzięki za każdą pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 20 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 sluchawki podpinasz pod przedni panel obudowy czy bezpośrednio do karty? Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 sluchawki podpinasz pod przedni panel obudowy czy bezpośrednio do karty? Bezpośrednio do karty. Cytuj Link to post Share on other sites
dsn Zielarz 7 Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ścisz mikrofon w ustawieniach i powinno być ok. Jest to sprzężenie zwrotne i jest często występującym problemem. Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Ścisz mikrofon w ustawieniach i powinno być ok. Jest to sprzężenie zwrotne i jest często występującym problemem.Witaj, niestety nie pomogło. Mikrofon dałem bardzo cicho, wyłączyłem też wzmocnienie mikrofonu w ustawieniach. Żadnego efektu. Cytuj Link to post Share on other sites
aantoniak 0 Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Sprawdz tutaj http://www.pchelpforum.com/windows-vista-7/127744-constant-beep-out-headphones.html poodlaczaj wszystki peryferia usb z mycha wlacznie zostaw same sluchawki Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Sprawdz tutaj http://www.pchelpforum.com/windows-vista-7/127744-constant-beep-out-headphones.html poodlaczaj wszystki peryferia usb z mycha wlacznie zostaw same sluchawki Nic, odpiąłem także jeden z dysków i przedni panel USB, wszystkie śmieci na USB. Nadal piski zależne od obciążenia. Cytuj Link to post Share on other sites
aantoniak 0 Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 http://forum.teamspeak.com/showthread.php/43811-Problem-Microphone-Headset-buzz-sound-and-echoing-feedback. Tu ciekawie ludzie pisza odnosnie problemu z uziemieniem. 3 ostatnie posty... I jst gzies podobno jakas opcja Mic boost ktora mozna wylaczyc, moze to cos da Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 21 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Oddaj na gwarancję. Miałem tę kartę i nie było żadnych pisków. Piski miałem tylko, kiedy podłączałem słuchawki pod panel przedni. Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Oddaj na gwarancję. Miałem tę kartę i nie było żadnych pisków. Piski miałem tylko, kiedy podłączałem słuchawki pod panel przedni.Mic boost wyłączony. Ta opcja nic nie zmienia. Karta dźwiękowa jest sprawna. Podłączyłem nawet inną dla testu i to samo. Dodatkowe info, wypiąłem zasilanie z Xonara (łącze jak na stare dyskietki) i piski znacznie się nasiliły... poprzepinałem kable w zasilaczu i odsunąłem dzwiękówke od karty graficznej. O, pierwszy komar w tym roku ubity. EDIT: Zmiana kabla zasilającego Xonara oczywiście nie przyniosła żadnych zmian. Powinienem lecieć do sklepu z MOBO czy z zasilaczem? Edytowane 21 Lutego 2012 przez vescus Cytuj Link to post Share on other sites
aantoniak 0 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Jak masz opcje, zrob pajczka na podlodze z innym zasilaczem i bedziesz wiedzial. Tak czy siak bedziesz musial bude wybebeszyc. Tak przy okazji sprawdzisz czy moze gdzies jakies przepiecie bylo. Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Jak masz opcje, zrob pajczka na podlodze z innym zasilaczem i bedziesz wiedzial. Tak czy siak bedziesz musial bude wybebeszyc. Tak przy okazji sprawdzisz czy moze gdzies jakies przepiecie bylo. Plan na najbliższe dni to: zmienie na chwilę grafikę. Może coś z nią nie tak i psuje mi prądy. Podmienie zasilacz. Jak to nie pomoże to z mobo ide do sklepu. Bo już żywcem nic innego nie wymyślę. Ktoś pisał wcześniej o uziemieniu - jest odpowiednio dokręcone do obudowy (z zasilacza). Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 22 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 A zasilacz masz dobry, czy jakaś firma no name? Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 A zasilacz masz dobry, czy jakaś firma no name?W pierwszym poście pochwaliłem się sprzętem. Tagan BZ 500W Piperock. Cytuj Link to post Share on other sites
Cosmos 0 Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 To jest taki przenikliwy pisk czy coś na rodzaj szumów? Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 To jest taki przenikliwy pisk czy coś na rodzaj szumów?Kurczę, nie wiem jak opisać. To nie szum, wyraźny pisk. Nie mam nawet jak nagrać bo mikrofon nie łapie aż tak wysokich tonów a na mikserze nic nie ma. Jest cały czas podczas spoczynku i wyraźnie wzrasta jak coś liczy, jak przewijam strony, odpalam gry itd. Nieważne czy windows czy linux. Przewalam pokój w poszukiwaniu innej karty graf dla testu czy to nie ona przypadkiem bruździ. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 25 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ja tak miałem tylko, kiedy podłączałem słuchawki pod panel przedni. Piski pojawiały się wyłącznie, kiedy nic nie odtwarzałem i najczęściej przy ruchu myszą. Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ja tak miałem tylko, kiedy podłączałem słuchawki pod panel przedni. Piski pojawiały się wyłącznie, kiedy nic nie odtwarzałem i najczęściej przy ruchu myszą. U mnie są cały czas. Nawet podczas gry, kiedy są momenty, że jest dosyć cicho to się przebijają. No ale bezpośrednio pod dzwiękówkę? Nawet na integrze? Cytuj Link to post Share on other sites
Zwolas 81 Napisano 25 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 A próbowałeś na innych słuchawkach, albo na głośnikach? Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 25 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Może płyta główna jest uszkodzona? Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 (edytowane) Oczywiście. Jedyne czego nie podmieniałem to zasilacz i grafika (tej ciągle szukam). @Saiya-jin Nie wykluczam, że uszkodzona. Mimo, że stosunkowo młoda, bo niecały rok ma... Edytowane 25 Lutego 2012 przez vescus Cytuj Link to post Share on other sites
vescus 0 Napisano 3 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 (edytowane) Zasilacz. Podmieniłem na OCZ 500W. Cisza kompletna w słuchawkach. Najgorsze jest to, że nie wiem czy akurat na tę część mam FV i czy jest na gwarancji jeszcze... Czyli się rozwiązało. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomysły. Edytowane 3 Marca 2012 przez vescus Cytuj Link to post Share on other sites
NewNickPL 1 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Witam. Wątek stary ale idealnie pasuje do mojego problemu. Problem w tym, że mam Creative Titanium oraz zasilacz bequiet 480W, zmieniłem na zasilacz ocz 500W i piski nie ustały Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na naprawę tego pisku oprócz kupowania karty na USB? Próbowałem wszystkiego:-wyjąłem sprzęt z obudowy i nadal piszczy-wyjąłem grafikę i na integrze to samo-zmieniłem zasilacz-zmieniłem płytę główną-podłączałem do innych granizdek (z uziemieniem i bez)-zmieniałem słuchawki na inne i w niektórych słychać to dobitnie w niektórych ciszej, ale nadal słychać-podłączanie do przedniego panelu i to samo -odłączania wszystkich wtyczek oprócz zasilania i nic Cytuj Link to post Share on other sites
milko 10 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 mnie piski się pojawiały kiedy kabel się złamał. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts