Skocz do zawartości

Jaki komputer do domu ?

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów i proszę o radę.

Obecnie używam staruszka (składany 10 lat temu) na ASUS TULS2`C intel 815EP z PIII 1,4 (głównie internet i biuro, trochę obróbki grafiki i i plików audio i video) ale przyszedł czas na zmiany bo staruszek zaczyna niedomagać chyba coś z zasilaczem. Pojawili się też nowi użytkownicy. Dlatego proszę o radę jakiego kompa poskładać.

Ponieważ rodzaj potrzeb niewiele się zmieni (pojawiła się potrzeba na trochę bardziej wyrafinowaną obróbkę grafiki - zdjęcia, rysowanie na tablecie graficznym, oraz trochę lepsze gierki i filmy) myślę że dobrym wyborem byłaby płyta z Z68 (dodatkowa grafika do tego co powyżej chyba nie jest potrzebna?) i tak się zastanawiam nad ASUS P8Z68-v LE lub LX plus Pentium G840 2.8 góra i3 2100.

Co proponujecie jeszcze do tego układu mając na uwadze ten poziom cenowy.

Pamięć - do 100 zł

Zasilacz: tu może być coś naprawdę solidnego i stabilnego - do ok. 400 zł

Dysk: trochę nie pora na jego kupno ze względu na ceny - do 500 GB

Pozdrawiam.

Edytowane przez kasper64

No właśnie określ jaki budżet możesz przeznaczyć. I co oznacz "bardziej wyrafinowana obróbka graficzna". Jeśli chcesz na tym odpalić jakąś gierkę albo pobawić się z grafiką to bez karty graficznej chyba się nie obejdzie.

Witam, rozumiem że to ma być komputer na następne 10 lat :D więc:

• proponuje nie zwykle żywotny sprzęt od MSI płyta + grafa
  • zasilacz najwyższej klasy od Seasonic
  • dodałem chłodzenie CPU aby zawsze zimno i cicho było
  • wyciszoną solidną budę ~dobrze wentylowaną oraz wyposażoną.
  • wzorowy sklep ESC.pl
3,366 zł

http://www.esc.pl/bu...oducts_id=46268

Edytowane przez mutissj

nie lepiej dorzucić jeszcze 100 zł do 2500k będzie wielki potencjał oc i jest dużo bardziej przyszłościowy

zgadzam się, ale OC skraca żywotność, a tutaj ma być zestaw na 10 lat.

Obsługa jakaś wyspecjalizowana nie jest i mili to zależy od pogody chyba.

również się zgadzam, trochę u nich kupiłem i zawsze wszystko sprawnie szło

Dziękuję za dyskusję. Tak fajnie by było gdyby sprzęt co do podstawowej bazy (płyta, zasilacz, obudowa) przetrwały trochę czasu. Pozostałe podzespoły pewnie będą wymieniane na bieżąco tak jaki i w poprzednim zestawie (zaczynałem od Celka 1.2 tualatina i 256 mb SDRAM, 40 GB HDD, GF z 32 MB pamięci) w tej chwili jest na maxa :D P III 1.4, SDRAM 512, 160 HDD, GeForce FX 5200 128 MB DDR, 22" LCD, Win XP prof.

Budżet do 2000 zł ale z miłą chęcią jak się da wydam zdecydowanie mniej.

Zapotrzebowanie na obsługę programów graficznych: Photoshop, Corel Draw, Corel Painter (chodzi obecnie ale bez rewelacji). Obecnie gry to margines i nic szczególnego nic co zabierałoby wiele czasu.

O dodatkowej grafice pomyślałbym za jakieś dwa trzy lata.

Więc co sądzicie o zaproponowanym przeze mnie zestawie płyta/procesor?

Gdzie kupić to raczej wiem. W morele też kupowałem i nic nie można im zarzucić.

Pozdrawiam.

Procesor:

Intel Core i5-2320 /3.0GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

699 zł

Płyta główna:

AsRock Z68 PRO3-M /intel Z68/

430 zł

Pamięć RAM:

A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Gaming

179 zł

Dysk twardy:

Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII

320 zł

Obudowa:

Aerocool VS-9 (bez zasilacza)

179 zł

Zasilacz:

OCZ Fatal1ty 550W SLI LED

279 zł

Nagrywarka DVD:

LG GH22NS70 SATA (black)

90 zł

Suma: 2176 zł brutto

Twój zestaw płyta/procesor jest nie najlepszy. Procesor za słaby.

Pamiętaj że potrzebne jest dużo RAM-u do programów graficznych

Inna propozycja:

Procesor:

AMD Phenom II X6 1055T /2.8GHz, 125W, BOX, AM3/

599 zł

Płyta główna:

AsRock 970 Extreme4 /AMD 970GX, AM3+/

369 zł

Pamięć RAM:

179 zł

Dysk twardy:

Western Digital Green 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII

330 zł

Karta graficzna:

Asus Radeon HD5450 Silent 512MB DDR2 /64bit/ DVI/HDMI

130 zł

Nagrywarka DVD:

LG GH22NS70 SATA (black)

90 zł

Obudowa:

Aerocool VS-9 (bez zasilacza)

179 zł

Zasilacz:

OCZ ModXStream Pro 500W

249 zł

Suma: 2125 zł brutto

Edytowane przez Rakieta1

Propozycje fajne. Ok pamięci faktycznie planowałem 4 GB ale może być za mało. Procek trochę za drogi wolę w przyszłości wymienić, zostanę chyba przy i3 2100 a zainwestuję w zasilacz. Ten AsRock faktycznie może być niezły też mu się przyglądałem.

Ciekawy konfigurator na arest mają.

Najchętniej zostałbym przy Intelu i ASUSie ale może czas na zmiany.

Edytowane przez kasper64

wujashek - nie uważam że na chwilę obecną Twój zestaw jest zły, ale AMD dało totalną plamę że FM1 kończy się na A8-3870K czyli Athlonie II X4 z grafiką. Zaś Trinity nie pasuję ponoć do FM1.

Jeśli Twórca tematu wybierze Z68-1155 będzie mógł w przyszłości kupić Core i7 2700k.

Jeśli chodzi o AMD to jedyną sensowną propozycją jest Phenom II X6 1055.

W grafice wykonuję się wiele obliczeń równoległych i na macierzach. Dlatego duża ilość rdzeni jest jak najbardziej porzadana. Moje dwa poprzednie zestawy uważam za nieco drogie, ale będą o wiele bardziej perspektywiczne.

Kolejna propozycja z tańszym procesorem

Procesor:

AMD X4 FX 4100 /3.6GHz, 95W, 12MB, BOX, AM3+/

430 zł

Płyta główna:

AsRock 970 Extreme4 /AMD 970GX, AM3+/

369 zł

Pamięć RAM:

179 zł

Dysk twardy:

Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII

320 zł

Karta graficzna:

Asus Radeon HD5450 Silent 512MB DDR2 /64bit/ DVI/HDMI

130 zł

Obudowa:

Aerocool VS-4 (bez zasilacza)

169 zł

Zasilacz:

OCZ ModXStream Pro 500W

249 zł

Suma: 1936 zł brutto

Ale mimo uważam oszczędzenie 150 zł na procesorze za NIEOPŁACALNE i ODRADZAM zakup zestawu z tańszym procesorem. DALEJ OBSTAJĘ PRZY MOICH DWÓCH PIERWSZYCH ZESTAWACH.

APU A8 nadaję się tylko do jakiś cichych komputerów nie nadających się ani do pracy ani do gier.Natomiast Core i5 2320 lub Phenom II X6 1005 to procesory z dużym zapasem mocy.

Zaś autor tematu powinien wziąść pod uwagę to że Core i3 ogrywa procesory AMD ale tylko w grach. Jeśli chodzi o programy to lepiej byłoby FX 4100 lub Jakiegoś Phenoma II X4, jeśli autor chce tańszy procesor. Intel jest bezapelacyjnie najlepszy w grach, ale w programach często ustępują analogicznym procesorom AMD.

Która płyta? Ja przez wiele lat używam AsRock i nigdy nie miałem problemów. Mam nawet sprawną 9-cio letnią płytę AsRock pod Socket A, więc ten producent wyrobił sobie u mnie najlpesza opinię.

Edytowane przez Rakieta1

FM1 do domowego uzytku nadaje sie jak najbardziej. zreszta wiekszosc ludzi zmienia sprzet tak rzadko, ze nawet lga1155 bedzie juz przestarzale.

autor musi dokladnie przemyslec swoje potrzeby i dostowac sprzet dokladnie do nich, aby nie przeplacic.

wg tego fx sobie niezle radzi w photoshopie: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fx-8120-6100-4100_7.html ale nawet i3 bije tutaj phenoma x6

Edytowane przez wujashek

FM1 do domowego uzytku nadaje sie jak najbardziej. zreszta wiekszosc ludzi zmienia sprzet tak rzadko, ze nawet lga1155 bedzie juz przestarzale. autor musi dokladnie przemyslec swoje potrzeby i dostowac sprzet dokladnie do nich, aby nie przeplacic. wg tego fx sobie niezle radzi w photoshopie: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fx-8120-6100-4100_7.html ale nawet i3 bije tutaj phenoma x6

Skoro kod programu napisany pod konkretną architekturę to nie należy się dziwić tym wynikom. Według wielu testów nawet Celeron jest chyba lepszy od AMD. Gdybyś był informatykiem/elektronikiem to byś wiedział co to znaczy napisać kod programu pod architekturę procesora. Dalej obstaję przy swoim. Ten wynik więc o niczym nie świadczy.

I tak poza tym nie dasłyj mi testów z intelofanboyskich portalów.

A tak po za tym w Photshopie Pentium G wypada lepiej od wszystkich Llano.

Poleć coś na Core i5 jak do grafiki trzeba, nie zaś jakiś APU - wynalazek niewypał z grafiką za słabą do gier a za mocną do filmów. Moim zdaniem mimo że lubię AMD FM1 mogę tylko polecić do Internetu i filmów. Niczego więcej. FM1 = FAIL roku 2011

Edytowane przez Rakieta1

to w takim razie po co tam phenom x6, skoro programy z ktorych autor bedzie korzystac, sa pisane typowo pod intela. mysle, ze amator roznicy pomiedzy amd a intelem nie zobaczy, a jezel to ma byc do pro roboty, to niech autor to okresli.

Jeśli autor korzysta z wielu programów to niekoniecznie napisanych pod Intela.

Dlatego dałem też propozycję AMD.

Ale skoro korzysta z programów faworyzujących Intel to polecam mu zestaw oparty o Core i5.

Tak po za tym FM1 nie ma perspektyw na znaczącą modernizację.

wujashek: dlaczego nie ma sensu kupować dobrego zasilacza za 400 zł? do zwykłej pracy też potrzebny jest dobry stabilny zasilacz co do mocy to się zgodzę ale co do stabilności i jakości budowy/podzespołów to sorry. Dobry silnik potrzebny jest w każdym samochodzie a dobry i mocny tylko w sportowych.

tak a może taki zasilacz? http://www.proline.pl/?p=EMX+MAXREVO+1500W jest bardzo stabilny i moc też duża wystarczy Ci na dużo lat ale wiesz chyba nie będizesz miał innych rzeczy gdybyś miał 4 tysiące to moglibyśmu tu gadać o zasilaczach za cene 400zł (seasoniców 660,xfxów 750w ) ale tak to bez sensu tracić 150zł na nic lepiej to włożyć do procesora czy innego podzespołu