Cepheus119 553 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ja bym na Twoim miejscu brał i7 chyba ... tez się ładnie kręci a skoro możesz zaszaleć to zawsze to te 8 wątków zamiast 4 a nóż Ci się to kiedyś przyda ( chociaż ja mega zadowolony jestem z i5 jest absurdalnie szybki, ale u mnie to tylko komp do gier, pracuje na laptopie). Zasilacz spokojnie 600w starczy w przypadku HD7950 lub na zapas 700W jeśli planujesz kiedyś CF z tego Radeona. Co do grafy to ja mam Gigabyte i mogę polecić. Stockowa karta w 3d praktycznie tak samo nie słyszała jak w idle a na ustawieniach 1100/5600 na napięciu 1,15 zaczyna być lekko slyszalna (ale nadal stosunkowo cicha) Wentylatory max 50% temp max 65st. Polecam solidny cooler do proca ... duży, ciężki i za około 200 zł Jest duże prawdopodobieństwo na wysokie OC i nie ogluchniecie Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 i co do tego i7 i i5, nie sądzicie że w przeciągu tych 4 lat gry będą bardziej wspierać te i7 niż i5? przecież to ma być przyszłościowy, a jeżeli ma się coś zmienić to właśnie na obsługiwanie tych rdzeniowątkowców Nie. Za kilka lat wyjdą nowe procesory. SSD moim zdaniem się nie opłaca. Wybrałem jeden z najszybszych, zainstalowałem system i... praktycznie nie ma różnicy pomiędzy nim, a Raid0 z dwóch HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
gogoartur 72 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Z tego co mówisz Saiya-jn, to dobrze zrobiłem kupując wd black caviar 1tb zamiast ssd 64 gb,a wszyscy tu mówią, że lepiej ssd kupić, a widzę, że sobie tylko co najwyżej taki sam drugi kupię i będzie git. Cytuj Link to post Share on other sites
Brat_Lehmana 8 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Trochę to dziwne. Z tego co się głównie słyszy, to jeżeli ktoś się przesiądzie na SSD (dobre SSD), to potem nie chce wracać do zwykłego HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No ja mam OCZ Solid 3. W testach zajmował czołowe miejsca. W praktyce nie widzę różnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Różnica jest KOLOSALNA ! Tez miałem Raid0 na dyskach Seagate i faktycznie osiągała trochę szybszy maksymalny odczyt ale jeśli o resztę chodzi to ssd bije hdd na głowę. Szybkość opalania kompa jest niesamowita, można zrobić restart w dosłownie 25 sekund a tych jest dużo przy reinstalce systemu, szybkość ładowania poziomów w grach, szybkość opalania większych programów itd ... Sprobowalem tez wsadzić ssd do 3 letniego laptopa - efekt jakbym kupił nowego laptopa po prostu, nagle ożył. Osobiście nie wyobrażam sobie powrotu do hdd, chociaż wiem, ze na raidzie z hdd da się pracować i nie ma jakiegoś dramatu Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Boot nie jest taki zły, natomiast jego czas przedłuża ładowanie raida .. stąd te pare sekund dłużej. U mnie wygląda to mniej więcej tak: (tylko 1x ssd) http://www.youtube.com/watch?v=rbBg9vsasK8 Edytowane 19 Lutego 2012 przez Cepheus119 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 ja na samsungu F3 miałem podobnie jak pierwszy raz wgrałem na niego system Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Tylko pytanie kto będzie w stanie jechać wyłącznie na SSD? Chyba nikt. SSD się nie opłaca i jest przereklamowane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cepheus119 553 Napisano 19 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Częściowo oczywiście masz racje .. dyski te są drogie, mało pojemne i nie ma co wierzyć w cuda .. jak aplikacja jest średnio dopracowana to jak się ma długo włączać to się długo włączać będzie tak czy siak ... ale jako użytkownik, moim subiektywnym zdaniem różnica jest na tyle spora, żeby jeśli się ma na to kasę i nie ma wielkich wymogów co do miejsca to kupić taki dysk. Mnie osobiście wystarcza 120 GB na system + gierki bo najczęściej gram w 3 - max 4 tytuły na raz, inaczej się nie potrafię wczuć w grę, ale zdaje sobię sprawę, że nie wszyscy tak mają i mogę być odosobnionym przypadkiem. Osobiście gdybym miał wybierać między 2 TB HDD a 120GB SSD to wybrałbym to drugie z prostej przyczyny, że przy moich potrzebach bardziej by mi się przydał i tyle. Dysk sprawa indywidualna, natomiast nie zgadzam się z opinią, że nie czuć różnicy podczas korzystania z kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
Medykoo 2 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 To ja chyba na razie odpuszczę SSD. Ale może tak za parę miesięcy, żeby też nie wszystko tak naraz kupowac trzeba budżet nadrobic ; p Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts