Skocz do zawartości

podkręcanie i52500k

Recommended Posts

witam wszystkich

jestem całkowicie zielony w podkręcaniu ale chciałbym wyciągnąć na razie 4,5 ghz. potrzebował bym bardzo zrozumiały poradnik albo waszej cierpliwości i profesjonalnej pomocy :-P. mam forisa, asrocka extrem 3 gen 3, a-data 850 w co więcej potrzeba?? mam jeszcze z softów cpu-z hwmonitor. z góry dzięki ale prosił bym o naprawde łatwy i najbezpiecznieszy sposob na podkręcanie. to moje pierwsze OC a nie chcę wtopić 1000zł

Mam tą samą płytę ale trochę lepsze chłodzenie

Mnie trafiła się jakaś dobra sztuka procesora. Z napięciem automatycznym 1.24v procesor podkręca się do 4.5GHz (mnożnik 45) Tyle roboty.

Jeżeli też trafiła Ci się jakaś porządna sztuka to i Tobie wystarczy jedynie zmiana mnożnika i zapisanie ustawień. Procesor bez podnoszenia napięcia nie produkuje dużo więcej ciepła więc też chłodzeniem nie ma się co martwić. Jeżeli trafiła Ci się gorsza sztuka to prócz zmiany mnożnika będziesz musiał procesor dovoltować. Ustaw +0.100V góra +0.120V i procesor powinien śmigać aż miło. U mnie z napięciem 1.38V wszedł na 4.8GHz, liczę na 5GHz z napięciem w okolicach 1.39-1.4V.

przy napieciu procesora 1.3 V powinieneś podkręcić na 4.5-4.6 Ghz, ustaw napiecie na procesorze 1.3 V i śmiało podnieś mnożnik i to wsumie wszystko, mnożnik ( cpu ratio ) dostęp do opcji z poziomu biosu a właściwie UEFI. Napisz jeszcze jakie masz chłodzenie bo to ważna sprawa ? ściągnij również program OCCT, program obiciąży procesor w 100% i sprawdzi jego stabilność i jeszcze przyda ci się SpeedFan, programik bedzie ci na bieżąco pokazywał temperature każdego rdzenia. I uwaga bezpieczne napiecie procesora to ok 1.375 V a maksymalne bezpieczne temperatury pod obciążeniem wynoszą 85 stopni. Przy wydajnym chłodzeniu temperatura ta nie powinna przekroczyć 70 stopni np. Scythe Mugen Rev B

Kolega napisał, że ma fortisa, to po pierwsze. Po drugie gdzieś Ty wyczytał, że bezpieczne napięcie to 1.375? Jak w specyfikacji intela jak byk stoi, że maksymalne (co nie znaczy, że trzeba od razu ustawiać) napięcie to 1.52V. Po trzecie Temperatury na rdzeniu mogą być wyższe niż 85*C (oczywiście im mniej tym lepiej). Jeżeli pisałeś o temperaturze "czapki" procesora to przesadziłeś bo maksymalna wynosi chyba 75*C. Po czwarte jak już chciałeś pomóc to napisz o offsecie bo bez sensu katować proca cały czas 1.3 V.

@Macwod - w internecie jest naprawdę cała masa poradników do podkręcania tego procesora, nawet na tym forum sam udzielałem się w chyba dwóch tematach. Nikt Ci nie powie ustaw tyle i tyle i będzie działać. Ja bym się bał nawet stwierdzić jak kolega wyżej. Na tym napięciu procesor może działać, ale wcale nie musi, a poza tym może do takiego taktowania wcale nie potrzeba mu 1.3V a wystarczy 1.280V (mniejsze zużycie prądu i niższe temperatury). Czytaj i eksperymentuj.

Edytowane przez Zwolas
  • Popieram 1

mam pytanko co oznaczają te sktóry ??

DRAM , PCH , VTT , CPU PLL , VCCSA , IGPU ,BCLK/PCIE

bo mam sofcik od asrocka spo podkręcania proca i chyba jago użyje nazywa sie AXTU. co o tym myślicie ??

Edytowane przez macwod

macwod z Twoich pytań wynika że nie masz zielonego pojęcia o sprzęcie komputerowym a tym bardziej o Overclockingu. Bez elementarnej wiedzy nie bierz się za podkręcanie. MUSISZ najpierw się doedukować w tej dziedzinie żebyś chociaż wiedział co robisz.

My nie jesteśmy tu od tego żeby od zera tłumaczyć coś tak oczywistego jak skrót "DRAM". Jeżeli tego nie wiesz to nawet do BIOSU?UEFI nie wchodź bo coś uszkodzisz.

pszeszełem szubki kurs ;-p. ustawiłem na 1.38V i 45 mnożnik. wszystko niby chodzi "stabilnie'' ale co dokładnie znaczy stabilnie(przy obciązeniu100% skakało mi między 4,2 a 4,5ghz tak ma być ??)??. zrobiłem test na 30 min w OCCT i wykryło błąd po 15 min na jednym z rdzeni .czym mogł być wywołany ten błąd??

Edytowane przez macwod

błąd był wywołany nie stabilnością procesora ale wynikać może również z błędu pamięci Ram. Zmieniejsz szybkość pamięci Ram. Ustaw szybkość ramu na 1333 Mhz. i zapóść jeszcze raz test w OCCT. Program katuje procesor i sprawdza jego stabilność jeśli pojawia się błąd to oznacza że jest coś nie tak :-( zmiejsz napięcie na 1.3 V na tym napięciu powinien ci spokojnie pójść na 4.5 GHZ

Od kiedy szybkość pamięci ma wpływ na podkręcanie SB? Przecież i5 2500k nie kręci się szyną. Nie wprowadzaj chłopaka w błąd. Poza tym ja nigdzie nie wyczytałem, jaka jest szybkość jego pamięci, więc dlaczego sugerujesz od razu 1333MHz? A tak w ogóle skąd wiesz czym wywołany był błąd jak żadnego screena nie ma, ani nawet żadnego opisu?

Poza tym radzę zapoznać się z regulaminem forum, a dokładnie pkt 2 ust. e:

"Nie wolno oszukiwać i wprowadzać innych użytkowników w błąd przez celowe manipulacje czy nierzetelne porady nieuwzględniające części dostępnych na rynku produktów (na przykład konkretnego producenta). Niewskazane jest również udzielanie porad w sprawach, o których nie posiadamy wystarczającej wiedzy i nasze wypowiedzi mogą spowodować uszkodzenia sprzętu lub inne problemy u osoby pytającej."

Edytowane przez Zwolas

Zwolas jak nie masz pojecia to nie pisz nic !!! . Jak byś wiedział OCCT katuje procesor i Ram !!! i bład w OCCT może również oznaczać ze problem jest z pamięcią Ram zmiana szybkości z jaką działa ram nie ma wpływu na podkręcenie ale ma wpływ na stabilość i OCCT takie rzeczy sygnalizuje poprzez błąd. macwod wiec prawdopodobnie albo wręcz na pewno błąd wyskakuje ponieważ masz problem z pamięciami zmiejsz ich szybkość na 1333 mhz i spr. wtedy czy w OCCT wyskakuje błąd. W OCCT ustaw opcje: Test Type na Infinite, Test mode na Large Data Set i Priorytet wysoki. Jeśli w ciągu godziny nie wyszkoczy ci błąd to raczej wszystko w porządku. Jak byś miał jakieś pojęcie o OC zwolas to byś to wiedział i głupot nie wypisywał. Sugreruje odrazu ustawić Ram na 1333 Mhz aby sprawdzić czy jest to aby na pewno wina ramu. Jesli nie pojawi mu się błąd w OCCT to oznacza ze problem jest z pamięcią.

Jesteś fenomenalny. Stwierdzasz, że wina leży po stronie pamięci, mało tego jesteś pewien, nie widząc nawet żadnej informacji o błędzie. Nie wiesz nawet jak objawia się owa niestabilność, czy jest to BSOD czy coś innego. Winszuje takiej wiedzy. A tak na serio, wiem jak działa OCCT i wiem jak się podkręca procesory. Proszę nie wmawiaj mi jak i innym czytającym, żeby zmniejszać częstotliwość pamięci, poniżej zadanej przez producenta, przy podkręcaniu Sady Bridge.

zmień na 1333 Mhz

Nawet teraz wiesz co trzeba zrobić. A nie zapytałeś skąd autor ma to taktowanie, jeżeli odczytał je z CPU-Z to taktowanie pamięci wynosi 1333MHz. I oczywiście ja się nie znam i pewnie jeszcze chcę zrobić autorowi na złość.

@macwod w biosie masz możliwość zmiany taktowania pamięci. W ASRock'u do odczytania w pierwszej zakładce w UEFI. Napisz jeszcze jaki masz zasilacz, i czy masz wpięte wszystkie wtyczki do gniazda 8-pin.

zjęcia OCCT tylko ze po 10 min przed zmianą napięc RAM

mam A-DATA 850 w i mam wszystkie wtyczki podłączone :-)

EDIT

po prawie godzinie też nic nie wykryło wszystko bez zmian(nie wiem czym był wywołany poprzedni błąd)

Edytowane przez macwod

Zwolas umiesz czytać napisał wcześniej ze błąd pojawiał mu się w OCCT umiesz czytać ze zrozumieniem ?? zrobiłem test na 30 min w OCCT i wykryło błąd po 15 min na jednym z rdzeni więc wszystko w porzadku :-) jeśli ci błędu nie wykryło masz stabilne OC :-)

Yhmmm ...tylko... gdzie jest ten fragment o pamięciach? Bo nie bardzo ogarniam.

@macwod użyłeś offsetu? czy na stałe męczysz proca napięciem

Jest tam gdzie ustawiasz napięcie. Nie dajesz fixed tylko offset i zmieniasz na tyle, żeby była stabilność pod obciążeniem. Ciężko tak strzelić, ale powiedzmy, że ustawisz np. +0.010V i zobacz czy jest stabilny, jeżeli nie trochę dołóż napięcia, jeżeli będzie stabilny spróbuj zmniejszyć. Tylko w ten sposób sprawisz sobie stabilne i chłodne OC. Nie ma sensu katować proca cały czas podwyższonym napięciem. Trzeba pamiętać, że komputer większość czasu i tak pracuje w IDLE. Do tego LLC ustawiasz na level 4. Włącz internal PLL overvoltage. Spread spectrum wyłącz. intel speed step i turbo zostaw włączone. Power limit na manual i zmień odpowiednio na 250 i 250.

No można było, ale wierz mi, że tylko na tym forum piszę to już trzeci raz.

A co do 5GHz. możesz spróbować, u mnie średnio się kręcił i potrzebował aż 1.42V do stabilnej pracy. Wolę zostawić na 4.3 GHz. Więcej i tak nie potrzebuję - no bo po co? Zmieniaj CPU ratio co 1 i patrz, jak będzie niestabilny, albo się nie będzie chciał włączyć podnieś napięcie w offset, ot cała tajemnica. Możesz jeszcze "znaleźć" napięcie w trybie fixed. Tzn. wyłączasz wszystkie speed stepy turbo mody ustawiasz napięcie fixed, jak już znajdziesz odpowiednio stabilne Przechodzisz na offset z wszystkimi opcjami oszczędzania energii. To naprawdę jest napisane w tych poradnikach co Ci podałem.

U mnie procesor 4.5GHz zrobił z napięciem deafultowym 1.25V. Dzisiaj sprawdziłem większe wartości. 4.7GHz osiągnął z napięciem 1.35V a 5.0GHz niestety aż z 1.46V. Nie bawiłem się specjalnie UEFI, może udałoby się osiągnąć stabilne 5GHz z choćby odrobinę mniejszym napięciem.

Obecnie podkręcam go tylko do pracy na 4.5GHz do gier zostaje na 3.3GHz plus turbo. Szkoda katować procesor skoro ładnie hula na standardowym Vcore.

Popieram w zupełności, nie ma sensu gonić proca na 5 GHz, skoro i tak się z tego nie skorzysta. A na Szymona przykładzie widać, że do osiągnięcia 200MHz więcej, potrzeba było aż 0.1V. U mnie na 4.5GHz działał na 1.312V czyli o 0.062V więcej, a na 5GHz na 1.42V czyli o 0.04V mniej. I to jest doskonały przykład na to, że każdy procesor jest inny i można dobrze podkręcić swój egzemplarz tylko eksperymentując, bo czyjeś ustawienia niekoniecznie będą działały u mnie.

Edytowane przez Zwolas